Newsflash
Dosar

Patologia de loisir

de Dr. M. Gh. CĂLIN - aug. 14 2014
Patologia de loisir
   Întrebat cum îşi petrece timpul liber, un muzician şi profesor cunoscut a oferit, aşa cum se întâmplă câteodată, un răspuns neaşteptat de competent. Vede un film, două la televizor şi iese din priza în care îl ţine o activitate didactică intensă şi un program de concerte aglomerat. Cititul şi pregătirea fizică le asociază cu auxiliarele meseriei, iar călătoriile sunt incluse, cum s-ar zice, în fişa postului. Omul nostru, după cum vorbea, este pasionat, peste medie, de filozofie şi a citit şi ceva neurofiziologie, ca să nu fie bănuit de autosuficienţă. Ideea ar trebui reţinută, chiar dacă mulţi socotim televizorul un criminal în serie.
   De când se pune tot mai apăsat problema creşterii productivităţii, s-a constituit într-un domeniu serios şi obligativitatea relaxării ca un corolar al muncii mai mult sau mai puţin eficiente. Încă nu s-a pus problema dacă ne relaxăm ca să muncim mai bine sau muncim ca să ne distrăm mai cu spor, dar, de la caz la caz, ambele direcţii pot fi acceptabile. În mod special, în perioada când dă căldura şi începe culesul cireşelor, apare o foame generală pentru senzaţia de vacanţă. Am putea fi de acord că, în general, multe lucruri rele nu s-ar întâmpla dacă ar sta oamenii mai mult în casă. Dacă, totuşi, ies, mai ales pentru o vacanţă, ar face bine să nu revină cu strâmbătura ghinionistului pe faţă.
   Foarte multă lume cade într-un complex de activităţi şi modele recreative atât de superficial alese încât primejdiile şi riscurile care apar în timpul mult aşteptatului concediu au ajuns, de o vreme, să facă parte din reţetă. Înţelegem, până la un punct, că fiecare categorie socială poate avea un anumit aspect al patologiei, dar să ne confruntăm atât de des cu boli, invalidităţi şi metehne culese odată cu buchetul de zile de relaxare parcă nu ne cade bine. Totuşi, realitatea e alta. Chiar dacă nu se întâmplă toate din aceleaşi cauze, după ce îşi asigură cum pot casa şi pleacă în vilegiaturile visate, mulţi îşi decuplează aproape toate sistemele instinctului de conservare şi aproape în totalitate funcţiile de prudenţă. Le schimbă cu pripeala, bravada, indolenţa şi tendinţa de a împinge totul la extrem. Îi lăsăm la o parte pe cei care o fac dinadins şi se aruncă, se caţără, se dau la vale şi se etanolizează peste limitele unor raţiuni funcţionale. Ne interesează mai mult cei care încercă să pună în practică arta împăcării caprei cu varza şi cad pradă unei transe care nu are nimic în comun cu reveria, relaxarea ori fantezia. Pe acest teritoriu, mulţi sezonişti comit acte pe care s-ar părea că doar o stare de mare nepăsare le-ar putea explica. Nu se spală pe mâini nici înainte, nici după, zac în soare până la punctul de combustie, se hrănesc de la tarabe sordide, accesează persoane aflate într-o poziţie venerică precară, înoată în ape tulburi şi puturoase, frecventează spaţii sanitare insalubre sau, mai rău, intră în dispute agresive din care scapă umiliţi şi martelaţi, se implică în incidente de circulaţie sau calcă strâmb şi îşi fracturează una ori alta. Aflaţi în ipostază de părinţi, atunci când aceştia trambalează copii (interesaţi numai de balansoare, păpuşi ori bomboane) peste mări şi ţări, lucrurile ar fi mai puţin triste. Dar când le aranjează nevinovatelor suflete ieşiri în unele tabere care produc sistematic evenimente epidemiologice, incidente traumatice ori de-a dreptul rătăcirea şi pierderea copiilor, părinţii astfel iubitori şi turiştii de acest soi ar fi bine de plasat sub supraveghere. Pentru risipă, deturnare sau distrugere de sănătate, după caz.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe