Newsflash
Dosar

Paramedic în vârtejul pandemiei - între datorie și îngrijorare

de Cristina GHIOCA - apr. 3 2020
Paramedic în vârtejul pandemiei - între datorie și îngrijorare

Alături de cadrele medicale, paramedicii SMURD se expun zilnic pericolului infectării cu noul coronavirus în încercarea de a-i salva pe cei deja atinși de COVID-19. În exclusivitate pentru „Viaţa Medicală”, doi dintre ei au acceptat să ne împărtășească o parte dintre gândurile și situaţiile cu care s-au confruntat în această perioadă dificilă.

Articol apărut în seria „Mărturii din prima linie”

Parcă niciodată, în ultimele decenii, breasla medicală nu a fost atât de mult în atenţia publică. Triajul și ancheta epidemiologică sunt noţiuni la ordinea zilei, la fel și clase întregi de medicamente, protocoale și cazuistică diversă, care sunt analizate de specialiști ori de amatori, de la caz la caz, în grupuri de Facebook și WhatsApp, în rapoarte de gardă, ședinţe ale comitetelor de criză, chiar și în discuţii de familie.

Noul coronavirus scoate la iveală eroi, dar și lași, oameni organizaţi și informaţi, dar și (prea) mulţi incompetenţi, persoane cu iniţiativă și viziune, precum și speculanţi ai momentului. Viaţa Medicală a ales să vă prezinte, în acest prim material special dedicat celor care luptă cu perfida boală COVID-19, activitatea câtorva dintre miile de eroi obișnuiţi în halat alb: de la medicii care întâmpină la graniţă conaţionalii noștri care revin în ţară în aceste zile, la cei care oferă telefonic informaţii corecte. De la medici care au trecut prin autoizolare, la cei care dorm în pavilioane de spital, ca să poată îngriji cât mai bine cazurile de COVID-19.

Îi aplaudăm pe toţi și le trimitem un gând bun și recunoștinţa noastră, a tuturor!

De la începutul pandemiei, Iancu Cismărescu a observat o schimbare în rândul persoanelor pe care le-a ajutat. A fost plăcut impresionat de faptul că acestea erau informate asupra afecţiunii și încercau totodată, pe cât posibil, să-i protejeze pe salvatorii lor:

Iancu Cismăreanu Foto Arhivă personala
Iancu Cismăreanu Foto Arhivă personala

Ce impact a avut înmulţirea cazurilor de infecţie cu noul coronavirus asupra activităţii dumneavoastră?

Impactul asupra activităţii noastre a fost atât de natură psihologică, cât și fiziologică. Timpul petrecut la o intervenţie este mai mare, presupune măsuri sporite de protecţie prin costume speciale, decontaminare a autospe­cialei și a personalului la sfârșitul fiecărei
solicitări.

Fiind în prima linie, cum estimaţi evoluţia fenomenului COVID-19?

Statistic, observ înmulţirea cazurilor confirmate cu coronavirus și nu pot aprecia cât va mai dura această stare de urgenţă. În schimb, pot spune că sistemul medical face tot posibilul ca pacienţii infectaţi să se vindece și că soluţia pentru această pandemie este disciplina. Trebuie să respectăm cu stricteţe regulile impuse de autorităţi pentru că este cea mai sigu­ră metodă de a stopa răspândirea virusului.

De la instalarea pandemiei, aţi observat vreo schimbare în atitudinea persoanelor pe care le ajutaţi?

De la instalarea pandemiei am observat o schimbare în atitudinea persoanelor pe care le transportăm la spital, acestea fiind informate cu privire la afecţiunea lor, dar și prin faptul că au încercat să ne protejeze, deoarece nu au intrat în contact cu noi și au respectat indicaţiile de transport.

Aţi luat contact cu persoane infectate sau suspecte de infecţie? Cum a decurs interacţiunea cu acestea?

Am intrat în contact cu persoane confirmate cu COVID-19 și am fost plăcut surprins să văd că respectă indicaţiile noastre, sunt cooperanţi și receptivi pe durata intervenţiei.

Pentru a-și proteja familia, Marius Savin și-a mutat soţia și fiul la soacra sa, la curte. Părinţii săi, de asemenea, se află undeva la curte. Încearcă pe cât posibil să se împartă între cele două adrese pentru a le duce alimente celor dragi, atunci când au nevoie.

Savin Marius Foto Arhiva personala
Savin Marius Foto Arhiva personala

Povestiţi-ne o situaţie care v-a impresionat/marcat în ultima perioadă.

Am avut o pacientă infectată cu COVID-19. Am preluat-o de acasă, împreună cu fiica ei de 17 ani, neconfirmată, dar cu simptome. Am purtat o discuţie pe durata transportului către spital în care îmi spunea că singura ei frică este că exista posibilitatea să-și fi infectat familia. Acasă mai erau soţul și fiul, care nu prezentau simptome. Nu este ușor, nici măcar să încerci să te pui în locul ei.

Cum resimţiţi la nivel personal întreaga situaţie? Aţi luat măsuri speciale pentru a vă proteja pe dv. și pe cei apropiaţi?

Trebuie să recunosc, nu este o situaţie plăcută mai ales pentru noi, cei din prima linie. Personal, am luat decizia ca soţia și copilul să se mute de acasă, într-o locaţie la curte, la mama soţiei. Părinţii mei, de asemenea, sunt într-o locaţie la curte. Încerc, atât cât pot, să mă împart între cele două locaţii atunci când au nevoie de alimente. Nu am intrat și probabil nu voi intra în contact cu ei până la terminarea acestei stări de urgenţă / pandemii. Regulile impuse, de autoizolare, trebuie respectate cu stricteţe.

Care sunt cele mai puternice gânduri/temeri pe care le aveţi în perioada aceasta?

Probabil că am aceleași gânduri ca și restul oamenilor. Îmi doresc să se termine cât mai repede această situaţie. Lăsând la o parte izolarea oamenilor, în lume există foarte multă suferinţă din cauza noului coronavirus. Pot spune, de asemenea, că temerile mele sunt legate probabil de familie, prieteni. Nu îmi doresc să se infecteze și tocmai de aceea, de câte ori am ocazia, îi bombardez efectiv cu îndemnuri și întrebări de genul: „să nu ieși din casă”; „te-ai spălat pe mâini?” etc.

Ce vă motivează să mergeţi mai departe în această perioadă dificilă?

Sincer? Nu cred că știu să răspund la această întrebare în contextul COVID-19. Adică, pentru noi, cei care facem asta de peste 10 ani, este cam la fel. Ne-am lovit aproape în fiecare zi de oameni cu diferite afecţiuni contagioase și, cu profesionalism și poate și cu puţin noroc, nu am luat niciun virus. Majoritatea facem ceea ce facem pentru că ne place să ajutăm oamenii, să le fim aproape, să le oferim suport, fie el chiar și moral în anumite situaţii. Contează extraordinar de mult să poţi empatiza cu majoritatea persoanelor, să încerci să te pui în locul lor câtuși de puţin. Nu o dată, oameni pe care i-am ajutat ne-au recunoscut pe stradă după o perioadă și ne-au mulţumit. Așa că, da, pot spune că și recunoștinţa oamenilor ne ajută și ne motivează să continuăm.

Ce mesaj le-aţi transmite cadrelor medicale care se află în prima linie în lupta cu COVID-19? Dar populaţiei?

Cadrelor medicale? Optimism, putere de muncă. Este o perioadă extraordinar de grea pentru medici, asistenţi, pompieri, poliţie, jandarmi. Capul sus, timpul le vindecă pe toate, trebuie doar să fim puternici. Pentru populaţie – respectaţi îndemnurile autorităţilor de a rămâne în casă și de a lua toate măsurile în ceea ce privește igiena personală. Făcând lucrurile astea, simple din punctul meu de vedere, nu vă protejaţi numai pe dumneavoastră, ci îi protejaţi și pe cei care zi și noapte luptă pentru siguranţa și sănătatea noastră, a tuturor. Mulţumiţi-le rămânând sănătoși!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe