Newsflash
Dosar

P4P – plata pentru performanţă

de - iul. 5 2013
P4P – plata pentru performanţă

Ce este P4P?

   Programele de „plată pentru perfor­manţă“ (pay-for-performance, P4P) utilizează stimulente financiare sau de altă natură, pentru a răsplăti furnizorii de servicii de sănătate care ating un anumit nivel de performanţă sau îşi ameliorează rezultatele pe care le au în asigurarea îngrijirilor. Scopurile privind performanţa pot viza diverse laturi ale activităţii, inclusiv managementul accesului (de exemplu, numărul mediu de vizite la urgenţă într-un an), rezultatele clinice (de exemplu, procentul de pacienţi cu astmă care primesc tratament) şi satisfacţia pacienţilor.
   Scopul P4P este creşterea calităţii, nu creşterea productivităţii sau reducerea costurilor.
   Precauţiile privesc posibile consecinţe neintenţionate rezultate din manipularea sistemului în avantajul propriu, îndeosebi prin evitarea cazurilor grave.
   În general, programele P4P sunt finanţate de asigurările de sănătate; cu toate acestea, grupuri mai mari sau coaliţii de angajatori furnizează stimulente pentru medicii care le îngrijesc angajaţii.
   Cele mai multe programe de P4P vizează furnizorii de îngrijiri de sănătate din medicina primară, mai degrabă decât specialiştii, şi utilizează bonusuri sau procente din încasări; de obicei, performanţa este răsplătită, nu îmbunătăţirea continuă. Multe programe P4P acordă bonusuri pentru adoptarea tehnologiei informaţiei.
(După: Freed GL, Uren RL. Pay-for-performance: an overview for pediatrics. J Pediatr. 2006 Jul;149:120-4)

Componentele unui program P4P

   1. Definirea parametrilor de performanţă şi a domeniilor clinice ţintite;
   2. Descrierea modului în care vor fi colectate informaţiile;
   3. Definirea criteriilor de evaluare (a ţintelor ce trebuie atinse);
   4. Stabilirea modului în care vor fi recompensaţi medicii.
(După: Freed GL, Uren RL. Pay-for-performance: an overview for pediatrics. J Pediatr. 2006 Jul;149:120-4)

P4P: dovezi cu aproximaţie

   Despre P4P s-a scris mult. Aproape fiecare jurnal al unei asociaţii profesionale medicale importante a publicat studii sau comentarii privind plata în funcţie de performanţă. S-a ajuns chiar la o adevărată dificultate în a identifica informaţia relevantă din domeniul P4P.
   Un review sistematic al studiilor privind P4P a fost realizat recent, pentru a evalua efectele plăţii pe baza performanţei, în sistemul de sănătate. Din peste 2.000 de lucrări identificate, un sfert au fost reţinute pentru o analiză atentă; în final, excluzând toate studiile care nu îndeplineau criteriile prevăzute de recomandările Cochrane Collaboration, au rămas 22 de studii, care au fost incluse în acest review comprehensiv.
   În privinţa eficienţei P4P, studiile randomizate nu au demonstrat ameliorări semnificative ale parametrilor urmăriţi; de exemplu, o cercetare a demonstrat că plăţi relativ modeste duc la îmbunătăţirea ratelor de imunizare cu 4%. Concluzia generală, în studiile bine conduse, a fost că nu există suficiente dovezi pentru a sprijini utilizarea P4P în scopul îmbunătăţirii calităţii îngrijirilor de sănătate acordate în medicina primară. Cu toate acestea, cele mai multe studii non-randomizate au arătat îmbunătăţiri ale parametrilor de calitate cercetaţi. Cost-eficienţa P4P poate să existe, dar dovezile obţinute până acum nu sunt concludente.
   O limitare a programelor P4P puse în practică până acum este şi stabilirea unor obiective pe termen scurt, anume testarea impactului imediat asupra proceselor clinice (de exemplu, screeningul cancerului, examenele periodice de fund de ochi, pentru pacienţii diabetici etc.). Scopul final al conceptului P4P este însă acela de a îmbunătăţi starea de sănătate a pacientului, pe termen lung.
   Lecţia cea mai importantă care se desprinde din experienţele P4P de până acum pare să fie că îmbunătăţirea performanţei nu se realizează uşor. Este nevoie de satisfacerea unor precondiţii, precum implicarea activă în programul P4P a furnizorului de servicii de sănătate, ajustarea adecvată a riscurilor, crearea unui sistem transparent de colectare a informaţiilor relevante privind performanţele şi monitorizarea comportamentelor nedorite, toate acestea dublate de un design general specific cadrului în care programul P4P este aplicat.
(După: Eijkenaar F, Emmert M, Scheppach M, Schöffski O. Effects of pay for performance in health care: a systematic review of systematic reviews. Health Policy. 2013 May;110:115-30)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe