Newsflash
Dosar

Opţiunea subacvatică

de V. M. - apr. 26 2013
Opţiunea subacvatică
   O alternativă la cezariana la cerere, mai puţin dureroasă decât naşterea tradiţională, este naşterea în apă. În ultimii ani, procedura a devenit din ce în ce mai populară şi la noi în ţară, fiind realizată cu succes în spitale private din Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Botoşani şi Timişoara. Principalul avantaj al acestui tip de naştere este că ajută viitoarea mamă să se relaxeze. „Naşterea în apă este o naştere naturală, doar că se desfăşoară în cada de naştere. Apa ajută pacienta să se relaxeze, îi ameliorează contracţiile şi, foarte important, creşte elasticitatea perineului, reducând procentul epiziotomiilor“, explică medicul ginecolog Mohamed Zaher, managerul Maternităţii Isis din Constanţa.
   Orice pacientă care doreşte să nască în apă are nevoie de o perioadă de pregătire în prealabil. Începe în luna a cincea, când viitoarea mamă învaţă cum să respire, să se încordeze şi să se relaxeze. Când momentul naşterii se apropie, iar numărul contracţiilor se intensifică, gravida este instalată într-o cadă cu apă la temperatura corpului (37° Celsius) şi, sub îndrumarea medicului ginecolog, se pregăteşte să-şi aducă pe lume copilul. Procedura nu prezintă complicaţii, durerea este mult diminuată, la fel şi riscul hemoragiilor, iar travaliul este grăbit. Pe scurt, naşterea în apă este mai uşoară şi durează mai puţin decât naşterea tradiţională. Cu toate acestea, există şi cazuri în care viitoarea mamă nu poate duce până la capăt naşterea subacvatică. „Pacientele fie sunt epuizate şi nu mai pot înpinge, fie se poate bloca travaliul la opt centimetri dilataţie. În aceste cazuri, se consiliază cuplul şi se recurge la cezariană“, a mai adăugat dr. Zaher.
   Medicul ginecolog de origine palestiniană recomandă orice fel de naştere naturală, însă susţine că operaţia de cezariană este în topul preferinţelor pacientelor sale: „Multe femei vin cu ideea de cezariană întipărită în minte. Noi încercăm să le consiliem să nască natural, le explicăm opţiunile, avantajele, iar în ceea ce priveşte naşterea în apă, 8 din 10 optează să intre în cada de naştere şi puţine sunt cele care nu reuşesc să meargă până la capăt“. Medicul spune că mai există o categorie aparte de paciente, care optează pentru o naştere naturală şi nu doresc să primească deloc medicaţie pe parcursul travaliului. Aceste femei refuză anestezia şi „chiar semnează ca micuţii să nu fie vaccinaţi“.
   Tot drumul parcurs de la dorinţa de a da viaţă unei fiinţe umane şi până la concretizarea ei este presărat cu o înşiruire de opţiuni din care viitorii părinţi trebuie să aleagă. În secolul 21, naşterea este din ce în ce mai mult o alegere. Un lux care, uneori, se poate transforma în abuz.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe