Newsflash
Dosar

Neurologii români trebuie să fie buni la toate

de Dr. Aurel F. MARIN - ian. 20 2017
Neurologii români trebuie să fie buni la toate

Interviu cu Ovidiu Băjenaru



Ovidiu Băjenaru este profesor și șef al Departamentului de neuroștiinţe clinice la UMF „Carol Davila” București.
Conduce Clinica de neurologie din Spitalul Universitar de Urgenţă București și este președinte de onoare ad vitam al Societăţii de Neurologie din România.



    – Neuropatia diabetică este o complicație sau parte din evoluția normală a diabetului zaharat?
   – Fără discuție, o complicație și, din păcate, una frecventă. Afectează mai ales pacienții cu diabet zaharat tip 2, care are mecanisme aproape complet diferite de tipul 1, aproape că sunt două boli diferite. Din nefericire, aceste complicații legate de sistemul nervos sunt foarte multă vreme asimptomatice. Din acest motiv, dacă medicul și pacientul nu sunt preveniți că aceste complicații ar putea să apară, multă vreme nu dau atenție unor simptome minore sau însăși ideii că ar putea să aibă o astfel de complicație la un moment dat. Iar atunci când apar semnele și simptomele, leziunile deja sunt într-un stadiu destul de avansat.

 

     – Ce ar trebui făcut pentru a evita apariția neuropatiei diabetice?
   – Prevenția complicațiilor începe în momentul în care este depistat diabetul zaharat. Și asta trebuie făcut cât mai repede. Din păcate, uneori se face întâmplător, pentru că nici diabetul zaharat nu are o simptomatologie care să spună de la bun început că s-a declanșat. Sigur, sunt oameni la risc înalt: cu istoric familial de diabet, cu obezitate, cu sedentarism. Aceștia ar trebui să își cerceteze mai frecvent valorile glicemiei, iar când acestea par să fie chiar puțin modificate, să facă și alte analize de laborator, care pot duce la un diagnostic precoce. Dacă boala există, trebuie instituite toate măsurile de îngrijire specifice acestei boli: schimbat regimul alimentar și stilul de viață, iar, dacă este cazul, și regimul medicamentos. Dacă aceste măsuri sunt luate cât mai precoce și sunt respectate consecvent, atunci există o șansă ca aceste complicații să nu apară sau să apară mult mai tardiv, decât dacă boala este neglijată. În realitate însă, ne confruntăm cu situația inversă. Pacienții nu au semne, nu au simptome sau acestea sunt minore și foarte adesea minimalizează hiperglicemia. Dar această neglijență face ca, în timp, tulburările metabolice legate de această boală să genereze leziuni ireversibile, care dau naștere, la un moment dat, unei forme de neuropatie diabetică clinic evidentă și manifestă.

 

     –  Neuropatia apare târziu în evoluția diabetului. Se întâmplă să vedeți pacienți care vin întâi la dumneavoastră și abia apoi află că sunt diabetici?
    – Da, există cazuri. Din păcate, cel puțin în clinica în care eu lucrez, nu neuropatia este cea care îi aduce pe pacienți la noi, ci accidentul vascular cerebral. Ce pot să vă spun, cu o experiență de peste treizeci de ani în spate, este că la aproximativ 25–30% din pacienții noștri cu un prim accident vascular cerebral, cu această ocazie descoperim și un diabet, necunoscut până în acel moment. Și abia de acum încolo ei vor fi tratați ca atare. În clinicile de neurologie vedem mult mai puțini pacienți cu neuropatie diabetică decât cu accident vascular cerebral, deși realitatea epidemiologică este inversă. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că manifestările clinice ale neuropatiei diabetice, în imensa majoritate a cazurilor, nu sunt urgențe medicale. Și atunci pacienții cel mai adesea sunt cunoscuți cu diabet zaharat și sunt îngrijiți și diagnosticați în serviciile de diabetologie, de boli metabolice și de nutriție, eventual în servicii de endocrinologie. Colegii noștri care lucrează în aceste domenii sunt avertizați asupra neuropatiei diabetice. Cel mult, acești pacienți sunt trimiși către noi, neurologii, pentru evaluare, nu pentru diagnosticul inițial.

 

    – Clinica de neurologie pe care o conduceți funcționează alături de alte secții de chirurgie de urgență. Vi se cer consulturi interdisciplinare la pacienții diabetici care urmează să fie supuși intervențiilor?
    – Doar dacă au probleme neurologice, dar nu se întâmplă foarte des ca pentru diabet să ni se solicite acest consult. De obicei, consulturile neurologice în celelalte clinici sunt cerute atunci când pacienții au semne de suferință neurologică. Mai rar atunci când aceste semne sunt de tip neuropatie, cel mai adesea când este vorba despre boli cerebrovasculare sau boli neurodegenerative.

 

    – Vă întreb pentru că manifestările neuropatiei pot duce la complicații în timpul anesteziei și al actului chirurgical.
   – Așa este. Dar rareori suntem solicitați.

 

    – Există o colaborare reală cu diabetologii sau fiecare pacient e liber să se descurce?
   – Există o colaborare, ar putea să fie și mai strânsă. Acum depinde și de unitatea medicală în care lucrăm. De exemplu, în acest spital, există un medic diabetolog pentru consulturi, nu o clinică de diabetologie. Cel mai adesea, în momentul în care depistăm un diabet zaharat, sigur el este văzut și de diabetolog și lucrăm împreună în partea de evaluare neurologică. Oricum, pacientul ajunge la noi pentru o problemă neurologică, fie ea legată de neuropatie, sau nu. Chiar și atunci când boala neurologică nu este legată direct de neuropatie, coexistența neuropatiei diabetice poate influența în mod negativ evoluția acelei boli. Mai ales în cazul bolilor vasculare. Îngrijirea per global în aceste cazuri aparține neurologului, dar, evident, cu implicarea medicului diabetolog. În cazuri mai complicate, mai ales la pacienți cu diabet zaharat cunoscut și care au scheme mai elaborate de tratament, apelăm și la colegii noștri din clinicile de diabet. Colaborarea cu medicii diabetologi pot să spun că este una dintre cele mai firești în specialitatea noastră.
 
    – Instituțional, există colaborări între Societatea de Neurologie din România și Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și cu mai nou înființata Societate de Neuropatie Diabetică?
   – Aș spune că pe planul colaborării științifice între societăți, colaborarea este chiar mai intensă decât în practica medicală curentă. Pentru că, într-adevăr, contactele noastre sunt constante atât în planul colaborării științifice, cât mai ales în planul activității educaționale, în special al activității de educație medicală continuă a medicilor. Suntem mai puțin implicați în educația pacienților, dar aici colegii diabetologi au programe foarte bine puse la punct. De exemplu, de ani de zile, unii dintre noi suntem invitați în mod constant la congrese și la alte manifestări științifice ale Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și ale Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Eu unul, încă din primii mei ani de activitate, deci din anii ʼ80, particip constant la manifestările științifice ale colegilor din domeniul diabetului zaharat. Există și o colaborare instituționalizată la nivel de societăți. La rândul nostru, de mai bine de cinci ani, în cadrul congresului SNR, avem în fiecare an un simpozion comun dedicat problemelor neurologice în diabetul zaharat, în mod deosebit neuropatiei diabetice. Iar în ceea ce privește înființarea Societății de Neuropatie Diabetică, este tocmai o dovadă a acestei colaborări, pentru că, la origine, președinții fondatori ai acestei societăți au fost domnul profesor Hâncu, diabetolog, și cu mine, ca neurolog.
 
    – Un rol important în diagnosticul neuropatiei și în educația pacienților îl joacă medicii de familie, care ar trebui în primul rând să își educe pacienții cu diabet, acolo unde e cazul, și apoi să recunoască precoce semnele apariției neuropatiei. În ce măsură colaborați?
   – Avem o colaborare bună, dar totuși mai limitată cu medicii de familie. Sigur, și ei sunt foarte mulți și foarte ocupați, practic trebuie să colaboreze cu toate specialitățile medicale. Medicina de familie este, de fapt, foarte grea, tocmai prin paleta foarte largă a cunoștințelor pe care trebuie să le aibă medicul de familie. Noi suntem, pe de altă parte, destul de puțini și avem foarte multe probleme ale noastre. Chiar discutam cu câțiva dintre colegii mei că, poate chiar începând cu congresul din anul acesta, ar trebui să găsim o soluție de apropiere mai mare față de medicii de familie și Societatea Națională de Medicina Familiei. Sporadic, am fost invitați – și eu, și alți colegi – la congresele SNMF, tocmai pentru a încerca să discutăm ce anume poate medicul de familie să recunoască în general în boli neurologice. Dar nu am avut o manifestare specifică neuropatiei diabetice, ci în bolile neurologice, ne-am axat mai mult pe urgențe neurologice.
 
     – În ce măsură formarea medicului neurolog implică și o pregătire a acestuia în zona de diabet? Din câte știu, pregătirea în specialitate nu conține niciun modul de diabet.
   – Nu, nu este modul. Ar fi și foarte greu să avem module pentru toate afecțiunile. În neurologie ai de-a face practic cu toate specialitățile. Pot să afirm cu tărie că nu există tip de patologie medicală sau chirurgicală care să nu aibă, potențial, la un moment dat, complicații neurologice. Dacă am face module pentru toate specialitățile, n-ar mai ajunge stagiul de rezidențiat și n-ar mai fi loc de neurologia propriu-zisă. Dar, în programa de pregătire a medicilor rezidenți, subiectele legate de complicațiile neurologice ale diabetului zaharat sunt incluse în mai multe capitole, există chiar un subiect aparte în programă, care se numește „Complicațiile diabetului zaharat”, dar nu se rezumă lucrurile aici. În practică, inclusiv în instruirea rezidenților, în perioada celor patru ani, cazuistica îi pune frecvent în fața unor pacienți cu diabet zaharat și complicații neurologice și atunci, vrând-nevrând, acest instructaj există.

 

    – O parte importantă a diagnosticului neuropatiei diabetice include investigații neurofiziologice. Există suficienți specialiști în România pentru a se ocupa de aceste investigații?
   – Din păcate, nu sunt suficienți. Și chiar cei care sunt nu cred că au toți nivelul de pregătire care să răspundă exigențelor actuale din acest domeniu. Mai ales că vorbim despre neuropatia diabetică, în care screeningul electroneurofiziologic uzual rămâne de bază, dar el nu este foarte specific. Electroneurofiziologia, dacă e să rămânem doar la acest domeniu de importanță majoră, are o serie de tehnici mult mai elaborate, care pot să ne apropie cu mai multă specificitate de particularități ale neuropatiilor diabetice și să le stratifice. Această parte de investigații neurologice paraclinice asociată cu un examen neurologic riguros poate să fie mult mai bine exploatată. Din păcate, noi, în general, ca neurologi, suntem mult mai puțini decât ar fi nevoie pentru câte probleme au pacienții neurologici din România. Cel puțin deocamdată, în afara unor inițiative personale ale unor oameni pasionați, nu există suficienți neurologi care să fie și foarte bine pregătiți, și dedicați acestui domeniu.

 

    – Care e dimensiunea deficitului numeric în neurologie?
   – În România sunt între opt și nouă sute de medici neurologi, care trebuie să consulte absolut de toate, de la sindroame vertiginoase până la accidente vasculare cerebrale, trecând prin toată patologia neurodegenerativă periferică, musculară și așa mai departe. Într-o țară precum Cehia, care are jumătate din populația României, sunt în jur de două mii de neurologi. Chiar și în Bulgaria, conform datelor pe care le am de la colegii mei de-acolo, sunt vreo mie de neurologi, deci mai mulţi decât în România.

 

   – Și de ce nu încercați să corectați acest deficit?
   – Nu ține de noi. Contează și ce loc de muncă le oferi. Sistemul trebuie să corecteze situația.

 

    – Ar fi nevoie de locuri în mai multe spitale?
   – Da, ar trebui schimbată toată concepția asupra organizării neurologiei. Din păcate, la noi s-a încetățenit această concepție, destul de păguboasă, că neurologul este un specialist care trebuie să fie bun la toate. E adevărat că pregătirea noastră de bază trebuie să acopere neurologia generală și un neurolog care nu e foarte bine pregătit în neurologia generală, oricât de bun specialist ar fi într-un anumit domeniu, la un moment dat se va limita. Dar a rămâne în exclusivitate la neurologia generală este o greșeală la fel de mare. Și atunci ar trebui să fie un număr mult mai mare de neurologi, cel puțin în zona spitalelor academice, a spitalelor universitare, poate și în unele spitale județene, specializați pe domenii mai limitate. Să poată să se specializeze mai în profunzime într-un domeniu, de pildă în domeniul neuropatiei diabetice. Or, la numărul relativ mic de neurologi pe care îl avem, față de patologia neurologică generală, acest lucru este imposibil. Peste tot în lume, specialitățile neurologice s-au dezvoltat prin coexistența unor neurologi supraspecializați într-un domeniu și care se ocupă de o boală sau de un grup de boli, alături de un număr mai mare de neurologi generaliști, care să acopere problemele curente de neurologie generală la nivel populațional.

 

    – Din perspectiva îmbătrânirii populației și a creșterii speranței de viață, inclusiv în România, dublată de o prevenție cu totul deficitară și de o educație pentru sănătate absentă, ne putem aștepta ca principala patologie cu care vă confruntați să fie alcătuită din complicații neurologice ale unor boli cronice, boli neurodegenerative, alături de accidente vasculare cerebrale. În ce măsură e România pregătită să facă față unor astfel de probleme?
   – Noi încercăm, cel puțin în zona academică, să îi pregătim pe studenții și pe rezidenții noștri să înțeleagă realitatea pe care ați menționat-o. Pentru că și statisticile organismelor internaționale medicale ne arată că, dacă lucrurile vor continua așa, în contextul creșterii speranței de viață a populației, în următorii mai puțin de 50 de ani, în special bolile neurodegenerative intricate cu bolile vasculare vor deveni de departe principala problemă de sănătate a populației. Dacă nu se întâmplă ceva care să ducă la o prevenire a dezvoltării demențelor, incidența lor va crește de cel puțin două ori, dacă nu mai mult, în următorii mai puțin de 50 de ani. De ce mă refer la acest aspect în contextul diabetului? Pentru că diabetul zaharat este unul dintre factorii majori de risc atât pentru bolile vasculare, cât și pentru bolile neurocognitive. La rândul lor, așa cum am spus, bolile cerebrovasculare contribuie major la deteriorarea neurocognitivă. Diabetul zaharat, alături de hipertensiunea arterială reprezintă principalii factori de risc pentru această categorie de boli. O să întrebați: ce are asta de-a face cu neuropatia diabetică? Are, pentru că neuropatia diabetică, printre altele, are o componentă vegetativă foarte importantă, care agravează tulburările circulatorii. Pacientul cu boală vasculară cerebrală și neuropatie diabetică vegetativă va avea o boală cerebrovasculară mai severă. Cu toate consecințele, în ceea ce privește mortalitatea, invaliditatea și deteriorarea cognitivă. Diabetul zaharat este factor de risc independent pentru dezvoltarea demențelor. Iar neuropatia diabetică, deși nu e o verigă principală, e una importantă în lanțul patogenic care duce la acest spectru larg de complicații.

  

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe