Newsflash
Dosar

Modelul australian

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - aug. 23 2014
Modelul australian
   Atunci când Australia a hotărât, după procese îndelungate, să introducă pachetul generic, mulţi (în special industria tutunului) îşi exprimau scepticismul legat de beneficiile acestei măsuri. Cu toate acestea, când s-au discutat noile directive ale UE, inclusiv interdicţia ţigării electronice, Australia a infirmat scepticismul, deoarece legiferările privind pachetul generic – fără logouri colorate sau alte tipuri de inscripţionare a mărcii – intrate în funcţiune la 1 decembrie 2012 au început să devină efective şi cu ecouri importante. Nici reacţia presei nu a fost pe măsura momentului respectiv.
   Iată însă că foarte recent au fost publicate rezultatele obţinute prin National Drug Strategy Household Survey 2013. Studiul este elaborat de Australian Institute of Health and Welfare şi repetat la fiecare doi-trei ani, începând din 1985. Sondajul cuprinde răspunsurile colectate de la 24.000 de locuitori. Cele mai recente rezultate provin din perioada 31 iulie – 1 decembrie 2013.
   Avantajul studiului australian constă în monitorizarea constantă a consumului de droguri din această ţară. În perioada 2010–2013, proporţia de fumători zilnici a scăzut de la 15,1% la 12,8% la cei peste 14 ani, iar faţă de 1991 s-a înjumătăţit. Concomitent s-a redus media numărului de ţigări fumate pe săptămână, de la 111 în 2010, la 96 în 2013. Tinerii întârzie momentul debutului. Proporţia de adolescenţi de 12–17 ani care nu au fumat niciodată a rămas mare în 2013, la 95%, iar pentru 18–24 de ani s-a ameliorat de la 72% la 77%. Vârsta medie la care au fumat prima ţigară cei din grupa de vârstă 14–24 de ani a ajuns la aproape 16 ani, crescând de la 14,2 în 1995.
   Raportările legate de consumul de alcool arată, de asemenea, că tinerii continuă să guste mai târziu alcoolul. În grupa de vârstă 14–24 de ani, se încearcă alcoolul la 15,7 ani faţă de 14,4 ani în 1998, iar proporţia de abstinenţi a crescut între 2010 şi 2013 de la 64% la 72%. Cu toate acestea, cinci milioane de australieni (26%) în vârstă de peste 14 ani au fost victimele unui incident legat de consumul de alcool (în 2010 erau 29%).
   În privinţa altor droguri, s-au înregistrat, de asemenea, scăderi: ecstasy de la 3% la 2,5%, heroina de la 0,2% la 0,1%, dar a crescut utilizarea eronată a produselor farmaceutice de la 4,2% în 2010 la 4,7% în 2013. Consumul de metamfetamină a rămas la acelaşi nivel ca în 2010, dar s-a dublat nivelul consumului de cristale.
   Dacă privim reducerea prevalenţei fumatului, aceasta este prima dovadă a succesului implementării măsurilor legate de pachetul generic, cu impact imediat în rândul adulţilor şi tinerilor. Alături de măsuri de pionierat precum pachetul generic, nu trebuie să uităm că guvernul australian a fost lider mondial şi în implementarea altor măsuri eficiente de control al tabagismului. Australia a fost printre primele ţări care au introdus avertismentele grafice şi care au restricţionat reclama pro fumat. În 2010, guvernul australian a crescut taxele pe tutun cu 25%, cu programări eşalonate de creşteri de taxe până în 2016.
   Efectele evidente ale introducerii pachetului generic sunt încura­jatoare şi pentru ţări ca Marea Britanie, Irlanda şi Noua Zeelandă. În ciuda încercării industriei tutunului de a discredita strategia pachetelor generice, acum există o dovadă palpabilă a consecinţelor pozitive ale acestei intervenţii. Este o lecţie pe care va trebui să o învăţăm. Doar măsurile concertate urmărite coerent de-a lungul anilor ar putea să reproducă efectele pozitive ale declinului tabagis­mului şi la noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe