Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  PROIECTE  »  Dosar

Managementul diabetului zaharat în sistemul olandez

În Olanda, 85% din pacienţii cu diabet zaharat tip 2 primesc servicii medicale complexe și complete în cabinetele medicilor de familie. Aceștia au urmat cursuri de perfecţionare și colaborează strâns cu endocrinologii din zonă (în Olanda nu există medici diabetologi). În multe cabinete ale medicilor de familie, managementul pacientului diabetic revine în sarcina asistentelor specializate în diabet, sub supravegherea medicului de familie.
Cazurile mai complexe sau cele la care nu se pot atinge valorile-ţintă sunt trimise endocrinologilor care lucrează în ambulatorii de diabet, dar și oftalmologilor, cardiologilor, nefrologilor sau podiatrilor, pentru completarea tabloului clinic al pacientului. Pacientul nu are de plătit în plus pentru vizitele în cabinetele medicilor sau pentru analizele medicale, totul este inclus în asigurarea sa de sănătate. De asemenea, nu există diferenţe în calitatea și diversitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor din urban faţă de cei din mediul rural.
O altă particularitate a sistemului sanitar olandez este aceea că pacientul diabetic cu complicaţii acute legate de boala sa de bază se poate adresa medicului de familie pentru o examinare la orice oră sau poate suna la linia telefonică specială a spitalului dedicată pacienţilor cu diabet.
Cabinetele de medicină de familie își stabilesc un plan de management al calităţii serviciilor medicale oferite pacienţilor cu diabet, hotărând cât de mult investesc în infrastructură, dotări, dar și în cursuri de educaţie medicală continuă pentru personalul medical implicat.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC