Newsflash
Dosar

Managementul diabetului zaharat în sistemul olandez

de - nov. 16 2018
Managementul diabetului zaharat  în sistemul olandez
În Olanda, 85% din pacienţii cu diabet zaharat tip 2 primesc servicii medicale complexe și complete în cabinetele medicilor de familie. Aceștia au urmat cursuri de perfecţionare și colaborează strâns cu endocrinologii din zonă (în Olanda nu există medici diabetologi). În multe cabinete ale medicilor de familie, managementul pacientului diabetic revine în sarcina asistentelor specializate în diabet, sub supravegherea medicului de familie.
Cazurile mai complexe sau cele la care nu se pot atinge valorile-ţintă sunt trimise endocrinologilor care lucrează în ambulatorii de diabet, dar și oftalmologilor, cardiologilor, nefrologilor sau podiatrilor, pentru completarea tabloului clinic al pacientului. Pacientul nu are de plătit în plus pentru vizitele în cabinetele medicilor sau pentru analizele medicale, totul este inclus în asigurarea sa de sănătate. De asemenea, nu există diferenţe în calitatea și diversitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor din urban faţă de cei din mediul rural.
O altă particularitate a sistemului sanitar olandez este aceea că pacientul diabetic cu complicaţii acute legate de boala sa de bază se poate adresa medicului de familie pentru o examinare la orice oră sau poate suna la linia telefonică specială a spitalului dedicată pacienţilor cu diabet.
Cabinetele de medicină de familie își stabilesc un plan de management al calităţii serviciilor medicale oferite pacienţilor cu diabet, hotărând cât de mult investesc în infrastructură, dotări, dar și în cursuri de educaţie medicală continuă pentru personalul medical implicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe