Newsflash
Dosar

Insuficiența cardiacă în expertiza medicală

de Dr. Ioana SOARE - nov. 27 2017
Insuficiența cardiacă în expertiza medicală

Ioana Soare este medic primar expertiza medicală a capacității de muncă și șef de lucrări la Universitatea „Titu Maiorescu”

 

 

     Primul lucru pe care îl face un medic expert de asigurări în fața unui pacient cu insuficiență cardiacă (IC) este să îl evalueze și să îi stabilească un diagnostic funcțional, care exprimă severitatea tulburărilor funcțiilor organismului.
     IC nu are o definiție clară. Întâlnim în literatura de specialitate IC congestivă, IC diastolică (1), IC sistolică sau mixtă, cu fracția de ejecție FE normală sau sub 50% și, nu în ultimul rând, insuficiența cardiorespiratorie. IC poate fi acută, efemeră (recurentă sau episodică) sau cronică.
     Insuficiența cardiacă este un sindrom clinic în care pacienții au următoarele semne clinice: simptome tipice de incapacitate a inimii (dispnee, oboseală, fatigabilitate, edemul gleznelor); semne tipice de incapacitate a inimii (tahicardie, tahipnee, raluri pulmonare, pleurezie, presiune crescută la nivelul venelor jugulare, edeme periferice, hepatomegalie); evidență obiectivă a modificărilor structurale sau funcționale ale inimii în repaus (cardiomegalie, zgomotul 3, murmur cardiac, anomalii pe ecocardiografie, concentrații crescute de peptide natriuretice). Practic, insuficiența cardiacă este un sindrom caracterizat de creșterea apei în țesuturi sau organe, însoțit de scăderea perfuziei tisulare sau de organ (2).
     Bolile împiedică funcționarea individului din punct de vedere fizic, psihic, profesional și social, deci determină un deficit funcțional (3). Afectarea individului pe plan social și profesional are o implicație majoră, putând genera un cerc vicios, cu implicarea aspectelor psihice (anxietate, depresie) și agravarea problemei de bază (4, 5).
     Deficiența funcțională este consecința unor modificări morfologice sau tulburări funcționale variate (boli, accidente, anomalii genetice), este cuantificabilă standardizat prin evaluări clinice și funcționale (3). În expertiza medicală, în cazurile de insuficiență cardiorespiratorie folosim scala NYHA de clasificare funcțională și fracția de ejecție: FE normală peste 55%; disfuncție sistolică ușoară FE 45–54%; disfuncție sistolică moderată FE 30–44%; disfuncție sistolică gravă FE sub 30% (3, 6). Pentru obiectivare se folosește un calcul procentual, realizat prin încadrarea într-o grilă de criterii și norme, care variază la fiecare firmă de asigurări/casă de asigurări de sănătate sau casă de pensii. De fapt, chiar în România, care are o legislație avansată față de Franța, Suedia, Norvegia, avem încă grile de criterii diferite pentru pensia de boală și pentru obținerea certificatului de persoană cu handicap, grile aprobate prin legislație (4).
     Pacientul cu insuficiență cardiacă are dreptul și la certificat de handicap și la pensie de invaliditate, în funcție de criteriile aflate în vigoare. Criteriile (tabelul) sunt stabilite de un grup de lucru format din medici experți și profesori universitari din domeniul respectiv, sunt aprobate prin lege (în România) și sunt reevaluate periodic, ținându-se cont de ghidurile propuse de asociațiile europene de profil (4).

 

 

Deficitul funcțional

Capacitatea

de muncă

Gradul

de invaliditate

Bolnavi cu dispnee la eforturi mari, HTP și HVD ușoară, BAV gr. I sau gr. II tip 1, BRD, boala nodului sinusal cu bradicardie asimptomatică, disfuncție sistolică ușoară

Ușor 20–49%

Păstrată

Nu se încadrează

Dispnee la efort mare și mediu, HTP și HVD moderată, crize anginoase rare, tulburări de ritm episodice, NYHA II, FE 40–44%

Mediu 50–69%

Pierdută cel puțin jumătate

Gradul III

Dispnee la eforturi mici, HTP gravă, semne de insuficiență cardiacă dreaptă, FE 39–30%, NYHA III–IV cu tulburări severe de ritm și/sau conducere, tromboze intracavitare, crize anginoase frecvente care cedează greu la medicație

Accentuat 70–89%

Pierdută în totalitate

Gradul II

Dispnee la eforturi minime sau cu ortopnee, cu semne de insuficiență cardiacă dreaptă decompensată, ireversibilă, crize anginoase în repaus, FE sub 30%, NYHA IV, aritmii grave ventriculare cu risc de moarte subită, edeme pulmonare acute repetitive

Grav 90–100%

Capacitatea de muncă și autoservire pierdute în totalitate

Gradul I

 

 

     Persoanele cu dizabilități (handicap) au deficiențe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale de durată, care, în interacțiune cu diverse bariere, pot îngrădi participarea deplină și efectivă a persoanelor în societate, în condiții de egalitate cu ceilalți (7, 9). La handicap, de fapt indemnizație pentru persoane cu nevoi speciale, avem patru categorii: grad ușor, mediu, accentuat, grav. La handicapul grav avem două posibilități – cu și fără însoțitor (4, 7). Pensia de invaliditate se încadrează în trei categorii: gradul III – pacientul cu deficit funcțional mediu are dreptul să lucreze cu jumătate de normă; gradul II – pacientul cu deficit funcțional accentuat nu are dreptul de a munci; gradul I – pacientul cu deficit funcțional grav, fără capacitate de autoservire, cu însoțitor (3, 8).
     În prezent, se folosesc numai criterii medicale de expertizare a unui pacient care cere drepturi de asigurări sociale. Toți medicii experți de asigurări iau în considerare, la momentul evaluării, mediul profe­sional al pacientului – nu poți expertiza la fel un săpător de șanțuri și un profesor, chiar dacă amândoi au făcut infarct miocardic cu aceleași semne clinice. Din acest punct de vedere, susținem reintroducerea de grile de criterii medico-sociale (așa cum există în SUA), pentru că vor ajuta medicii experți să evalueze mai bine capacitatea de muncă a pacienților (4).
     Insuficiența cardiorespiratorie este un sindrom dificil de evaluat, din cauza însumării factorilor etiologici contributivi, a impactului psihologic și a comorbidităților. Pacientul care are această suferință va fi examinat cu răbdare, cu blândețe și va fi întrebat ce dorește să facă în viitor. Foarte mulți pacienți doresc să lucreze în continuare. Pot da două exemple care m-au impresionat, dintre pacienții mei: un medic tânăr, anestezist, a preferat să lucreze, deși era imobilizat în scaun cu rotile; un pacient de 60 de ani, cu insuficiență cardiacă stadiul III, dorea să lucreze în continuare ca administrator de bloc, ca să aibă bani de medicamente.
     Impactul psihologic, social și financiar al pensionării este foarte mare și de aceea, în ultimii 15 ani, în Marea Britanie, s-a pus un mare accent pe reîntoarcerea la muncă, un concept integrativ, modern și vechi totodată. Aceasta este concepută ca o readaptare la muncă a pacienților, reîncadrare în colectiv, recuperare a capacității de muncă (cure balneare, fizio- și kinetoterapie, psihoterapie), oferirea unui loc de muncă protejat, program flexibil sau redus (patru-șase ore/zi). Pacientul devine o persoană cu nevoi speciale, care este integrată social, în loc să fie un asistat social marginalizat.

Notă autor:

Bibliografie

1. Zile MR, Brutsaert DL. New concepts in diastolic dysfunction and diastolic heart failure: Part I: diagnosis, prognosis, and measurements of diastolic function. Circulation. 2002 Mar 19;105(11):1387-93

2. Dickstein K et al. ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure 2008: the Task Force for the Diagnosis and Treatment of Acute and Chronic Heart Failure 2008 of the European Society of Cardiology. Developed in collaboration with the Heart Failure Association of the ESC (HFA) and endorsed by the European Society of Intensive Care Medicine (ESICM). Eur Heart J. 2008 Oct;29(19):2388-442

3. Criterii și norme de diagnostic clinic, funcțional și de evaluare a capacității de muncă. Anexa la HG 155/2011. Monitorul oficial nr. 224 bis, 2011

4. Soare I. Durerea invalidantă. In: Terapia durerii, Marin AF et al (eds.). Viața medicală, Editura Etna, București, 2017

5. Soare I. International Pensions – Insurance Medicine. Editura Etna, București, 2010

6. Mann DL et al. Braunwald’s Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine. 8th edition. Elsevier

7. Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

8. Legea 292/2011 privind asistența socială

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe