Newsflash
Dosar

Instituţii internaţionale de acreditare în Sănătate

de Dr. Sorin-Gabriel Ungureanu - oct. 1 2021
Instituţii internaţionale de acreditare în Sănătate

Mișcarea modernă pentru creșterea calităţii în domeniul sănătăţii a fost iniţiată încă din anul 1917, când Colegiul American al Chirurgilor a elaborat primul set de standarde minime pe baza cărora spitalele să poată identifica și îndrepta acele servicii de sănătate care erau deficitare.

        De-a lungul timpul, standardizarea în sănătate s-a dovedit a fi benefică, s-a dezvoltat și au apărut instituţii de acreditare a unităţilor medicale, constatându-se necesitatea existenţei unui set de standarde general valabile, aplicabile și măsurabile care să ducă la îmbunătăţirea calităţii serviciilor acordate și siguranţei pacientului.

        În urmă cu mai bine de 30 de ani a fost înfiinţată International Society for Quality in Health Care – ISQua, practic, instituţia de recunoaștere a instituţiilor de standardizare și acreditare în Sănătate din întreaga lume. Cele mai multe instituţii de standardizare și acreditare în Sănătate sunt membre ISQua.

        Haute Autorité de Santé – HAS funcţionează în Franţa din anul 2004. Este o instituţie publică, iar pe lângă procesul de certificare a unităţilor sanitare, HAS se ocupă și cu acreditarea echipelor medicale.

      Danish Institute for Quality and Accreditation in Healthcare – IKAS este institutul public din Danemarca responsabil de controlul și dezvoltarea Danish Quality Model (DDKM), un sistem de calitate bazat pe consens între actorii din sistem, care se adresează furnizorilor de servicii de sănătate complet sau parţial finanţate de stat. IKAS consideră acreditarea ca fiind un proces transparent și riguros de evaluare cu scopul de a promova și sprijini continuu îmbunătăţirea calităţii și care veghează la responsabilizarea furnizorilor de servicii medicale. Înfiinţat în 2005, Institutul a început în 2009 acreditarea farmaci­ilor și în 2010 pe cea a spitalelor.

        Agencia de Calidad Sanitaria de Andalucía – ACSA este o organizaţie publică din Spania. ACSA deţine acreditare ISQua pentru programul de formare a corpului de evaluatori externi ai centrelor și unităţilor de sănătate și ai serviciilor sociale (2020-2024), acreditarea standardelor (2018-2022), acreditarea organizaţiei (2019-2023), fiind una dintre singurele trei entităţi europene care au în portofoliu toate cele trei posibile acreditări.

        National Quality Board – NQB a fost înfiinţat în Marea Britanie pentru a susţine oferirea asistenţei medicale de înaltă calitate pentru pacienţii din sistemul naţional de sănătate și la interfaţa dintre asistenţa medicală și cea socială.

        În Polonia, în anul 1998, a fost înfiinţat Centrul Naţional al Calităţii în Sănătate – CMJ, cu sarcina de a încuraja unităţile de asistenţă medicală să procedeze la îmbunătăţirea calităţii serviciilor, precum și la siguranţa pacientului.

        În România, de standardizarea activităţii și acreditarea unităţilor sanitare se ocupă ANMCS, instituţie înfiinţată în anul 2015. ANMCS este membru ISQua și are acreditată de organismul internaţional cea de-a doua ediţie a standardelor ANMCS care se aplică în acest moment în evaluarea spitalelor.

Dr. Sorin-Gabriel Ungureanu, director general adjunct ANMCS

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe