Newsflash
Dosar

Infertilitatea, spaima a mii de cupluri din România

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 15 2019
Infertilitatea, spaima a mii de cupluri din România

Comportamentul reproductiv a suferit, de-a lungul timpului, modificări semnificative, determinând scăderea fertilităţii atât în ţara noastră, cât și în restul lumii.

Infertilitatea este o patologie a sistemului reproductiv, respectiv imposibilitatea de a obţine o sarcină după 12 luni de contact sexual regulat, neprotejat. (Sursa: OMS)
Cele mai frecvente cauze de infertilitate feminină: patologia trompelor uterine (23%); afecţiuni ale uterului (23%); endometrioza (17%); rezerva ovariană redusă (15%). Cele mai frecvente cauze de infertilitate masculină: alterări vizibile în cadrul spermogramei (72% din cazuri). (Sursa: Studiul ARUR)
Indicatorul conjunctural al fertilităţii în România, în mediul urban, în 2017, a fost de 1,2 copii pentru fiecare femeie din grupul de vârstă 15–49 de ani, conform Institutului Naţional de Statistică. Vârsta mamelor la nașterea primului copil a crescut de la 23,1 ani în 1997 până la 27,1 ani în 2017, respectiv 30,3 ani pentru femeile din Capitală.
Comportamentul reproductiv a suferit, de-a lungul timpului, modificări semnificative, determinând scăderea fertilităţii atât în ţara noastră, cât și în restul lumii, situându-se sistematic sub nivelul de înlocuire a populaţiilor (circa 2,1 nou-născuţi vii la o femeie). Asociaţia pentru Reproducere Umană din România (ARUR) a realizat un studiu, primul de acest fel din ţara noastră, privind infertilitatea în România. Studiul a fost realizat în perioada aprilie–mai 2018 pe un eșantion online, reprezentativ pentru populaţia din România (femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 45 de ani și bărbaţi din grupul de vârstă 25–60 de ani). Au fost 4.680 de respondenţi, din care 16,8% se aflau într-o situaţie de infertilitate.
Conform studiului ARUR, cele mai multe cupluri cu probleme de fertilitate merg la medicul ginecolog în încercarea de a rezolva această problemă (91%) și doar o parte se prezintă la medicul specializat în infertilitate (38%). Dintre cei care au mers la medic, 54% nu intenţionează să apeleze la o procedură medicală pentru a obţine o sarcină, iar din cei 46% care apelează la aceste metode, doar 20% pot încerca prin intermediul Subprogramului Naţional FIV/ET. Dintre cei care nu au putut obţine o sarcină, 45% blamează stresul ca fiind responsabil pentru acest lucru. Alţi 21% cred că motivul pentru care nu au încă un copil este că „nu vrea Dumnezeu”.
Specialiștii atrag însă atenţia că nu stresul este principalul determinant pentru infertilitate și sfătuiesc cuplurile care încearcă deja de un an să aibă un copil să apeleze la un specialist în infertilitate. Datele arată clar că dintre cuplurile cu astfel de probleme 60% au obţinut o sarcină în mai puţin de doi ani de la începerea tratamentului.

Infertilitatea la nivel Mondial

Infertilitatea feminină poate fi: primară (o femeie nu poate obţine o sarcină sau nu poate duce la bun sfârșit o sarcină) sau secundară (o femeie nu poate naște un făt viu, fie că nu poate rămâne însărcinată sau nu poate duce la bun sfârșit sarcina, în ciuda faptului că în trecut a putut realiza aceste acţiuni). Responsabili de infertilitate sunt menţionaţi factorii genetici, cei de mediu sau cei infecţioși.
Infertilitatea poate afecta ambele sexe, deși majoritatea studiilor publicate se referă la femei. Conform datelor unei analize sistematice publicate în 2010 (National, Regional, and Global Trends in Infertility Prevalence Since 1990: A Systematic Analysis of 277 Health Surveys), aproape 50 de milioane de cupluri din lume pot experimenta probleme de fertilitate și se pare că infertilitatea secundară este mult mai frecventă decât cea primară: 10,5% din populaţia feminină suferă de infertilitate secundară, în timp ce doar în 2% din cazuri este vorba de infertilitate primară. Patologia infecţioasă tubară ce poate determina obstrucţie tubară contribuie la variaţiile din cadrul acelorași populaţii sau la modificări de-a lungul timpului.

Programul naţional de fertilizare in vitro, în România

România se află la coada clasamentului în ceea ce privește numărul de proceduri de fertilizare in vitro. Se estimează că, anual, în ţara noastră se realizează aproximativ 5.000 de astfel de proceduri, de zece ori mai puţine faţă de Europa de Vest. În plus, se pare că mai mult de jumătate din cuplurile care încearcă să conceapă nu știu că este vorba de infertilitate, iar cele care sunt diagnosticate de medicul specialist renunţă destul de repede la gândul de a avea copii, în primul rând din cauza
costurilor ridicate pentru procedurile de reproducere umană asistată, între 3.000 și 5.000 de euro. România este singura ţară la nivel european care nu susţine financiar o procedură completă de fertilizare in vitro, Ministerul Sănătăţii decontând doar 6.200 de lei din costul total al
procedurii.

Program dedicat cuplurilor din București

„O șansă pentru cuplurile infertile – FIV 1” este un program realizat de Primăria Capitalei, prin intermediul ASSMB (Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale București), prin care s-a acordat sprijin financiar pentru efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro (cu o valoare totală de până la 13.800 de lei/cuplu infertil din București cu indicaţie medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro). VM 11, p.8-9 -2
Săptămâna aceasta, Primăria Capitalei a decis extinderea proiectului și demararea celei de-a doua etape a campaniei „O șansă pentru cuplurile infertile – FIV 2”, prin intermediul aceleiași ASSMB. Criteriile de eligibilitate pentru includerea în proiect sunt: AMH >1, excepţie făcând femeile sub 35 de ani pentru care AMH nu este criteriu de excludere; cuplu autolog sau cupluri în care partenerul suferă de azoospermie (nu se exclud procedurile cu spermă donată); indicele de masă corporală al partenerei între 20 și 30; vârsta partenerei între 20 și 45 de ani. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2019–decembrie 2020. Continuarea programului FIV în Capitală poate fi un exemplu de urmat la nivel naţional.
Dr. Turkes Ablachim (director medical ASSMB) spunea, cu ocazia conferinţei de lansare a FIV 2, că cele 1.000 de locuri aferente primei etape a programului s-au ocupat în primele șase luni de la lansare, 556 de proceduri au fost finalizate, 66% fiind sarcini în evoluţie (șase săptămâni) confirmate și mai sunt 131 de sarcini confirmate doar biochimic.

Dreptul de a fi părinte

„Și eu am dreptul să fiu părinte!” este numele unei asociaţii din București care are ca obiectiv ocrotirea sănătăţii mamei și a copilului. Reprezentanţii asociaţiei declară că și-au propus să ofere servicii medicale de specialitate populaţiei care, din motive financiare, nu le poate accesa, precum: monitorizare sarcini normale sau cu risc obstetrical, consultaţii gratuite pentru infertilitatea cuplurilor cu venituri mici, sub 4.000 de lei, consultaţii de obstetrică-ginecologie persoanelor fără venituri, consilierea cuplurilor infertile, consiliere psihologică pentru cupluri infertile sau pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer etc.VM 11, p.8-9 -1
Zece paciente și-au spus poveștile în cadrul campaniei iniţiate de Asociaţia „Și eu am dreptul să fiu părinte!”, respectiv „4 minute de sinceritate. Despre infertilitate”. Toate aceste povești au surprins emoţiile și grijile prin care au trecut după diagnosticul de infertilitate. Infertilitatea este un subiect tabu despre care nu foarte mulţi vorbesc. Impactul emoţional la care este supus un cuplu diagnosticat cu infertilitate este dublat de greutăţile financiare, procedurile indicate fiind de multe ori foarte costisitoare.
În materialele video regăsite pe site-ul asociaţiei, pacientele, multe dintre ele acum mame, povestesc despre eforturile lor pentru a obţine banii necesari efectuării procedurii, chiar a procedurilor – unele spun că au avut nevoie chiar de nouă proceduri FIV și mai multe embrio­transferuri.

Imagini laparoscopice – cauze de infertilitate feminină

VM 11, p.8-9 -3
Ovar polichistic
VM 11, p.8-9 -4
Hidrosalpinx
VM 11, p.8-9 -5
Chisturi endometriozice

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe