O gravidă cu HTA trebuie atent monitorizată și tratată. Această patologie crește semnificativ riscul de dezlipire prematură a placentei și de (pre)eclampsie, condiţii patologice care prezintă risc vital atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Din studenţie mi-a rămas în minte că „HTA în sarcină reprezintă un mare pericol atât pentru mamă, cât și pentru făt”. De aceea, când am în îngrijire o gravidă cu hipertensiune arterială (HTA), am un permanent stres până când naște. Iar recent tocmai am înregistrat o gravidă de 40 de ani cu HTA de debut după săptămâna a 20-a de sarcină, ceea ce m-a determinat să redeschid „fișierul” cu această patologie.
HTA în sarcină poate prezenta mai multe forme:
În cazul unei HTA cronice trebuie avută în vedere o ușoară scădere a tensiunii arteriale din primul trimestru de sarcină (de evitat hipotensiunea secundară medicaţiei anti-HTA) și neapărat schimbarea tratamentului antihipertensiv (medicaţia uzuală anti-HTA nu este indicată în sarcină).
HTA din sarcină crește semnificativ riscul de dezlipire prematură a placentei (abruptio placentae) și de (pre)eclampsie (proteinuria este un semn al preeclampsiei!). Toate aceste condiţii patologice sunt cu risc vital atât pentru mamă, cât și pentru făt. O patologie benignă o reprezintă insuficienţa creșterii intrauterine a fătului, ca urmare a reducerii fluxului sanguin la nivel placentar. De aceea, HTA în sarcină trebuie atent monitorizată și tratată.
La ora actuală, cel mai indicat medicament pentru HTA în sarcină este molecula de metildopa (clasicul Dopegyt), un antiadrenergic care acţionează direct asupra sistemului nervos central pentru a reduce valorile tensionale. Doza recomandată de întreţinere este cuprinsă între 500 și 2.000 mg metildopa, fracţionată în 2-4 prize (2-8 cp/zi). Studii clinice au arătat că tratamentul cu metildopa în perioada trimestrelor 2 şi 3 de sarcină nu induce reacţii toxice asupra fătului sau a nou-născutului. Nu există studii adecvate şi foarte riguroase făcute în primul trimestru de sarcină.
Alte variante de tratament al HTA în sarcină sunt:
Se mai pot utiliza hidralazina (vasodilatator arterial), diuretice tiazidice (hidroclortiazida, indapamida – reduc volumul plasmatic) și clonidina (agonist al receptorilor alfa-2 adrenergici).
Dacă în cazul HTA esenţiale se recomandă scăderea în greutate și reducerea consumului de sare (sodiu), în cazul HTA gestaţionale nu se păstrează această recomandare. Sunt contraindicaţi inhibitorii de enzimă de conversie a angiotensinei, sartanii (blocanţi ai receptorilor angiotensinei) și diureticele de tipul spironolactonei (antagonist al receptorilor pentru aldosteron), acestea prezentând risc de efecte adverse fetale și neonatale. Beta-blocantele pot induce bradicardie fetală. În consecinţă, trebuie selectate cu atenţie.
Dacă valorile tensionale nu sunt ridicate, nașterea poate avea loc pe cale naturală prin inducerea travaliului cu câteva zile înainte de data estimată a nașterii (de regulă la 37 de săptămâni), pentru a evita complicaţiile. În cazul unor valori tensionale ridicate se preferă operaţia cezariană (efectuată tot înainte de data estimată a nașterii) pentru a evita riscul apariţiei (pre)eclampsiei.
În perioada postpartum este necesar tratamentul pentru hipertensiune arterială cu medicamente care nu se elimina prin laptele matern. Metildopa, labetalolul și propranololul sunt considerate sigure. Beta-blocantele precum metoprololul și atenololul pot atinge niveluri ridicate în laptele matern și trebuie evitate din acest motiv.
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (captopril și enalapril) sunt consideraţi siguri, având în vedere concentraţiile lor scăzute în laptele matern. Există date limitate pentru blocantele canalelor de calciu, dar nifedipina este utilizată în mod obișnuit în timpul alăptării. Diureticele nu sunt recomandate, din cauza riscului de reducere a secreţiei lactate.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe