Newsflash
Dosar

Heart Failure 2017, Paris: noutăți și linii directoare în managementul insuficienței cardiace

de Dr. Ruxandra CHRISTODORESCU - nov. 6 2017
Heart Failure 2017, Paris: noutăți și linii directoare în managementul insuficienței cardiace

Ruxandra Christodorescu este medic primar cardiologie și medicină internă la Clinica de cardiologie ASCAR din Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și șef de lucrări la UMF „Victor Babeș” Timișoara.
Este membru în boardul Societății Române de Cardiologie și președinta grupului de lucru de insuficiență cardiacă al SRC.

 

 

         Parisul a găzduit, între 28 aprilie și 2 mai, Congresul european de insuficiență cardiacă. Cu această ocazie, au fost discutate o serie de teme importante privind managementul insuficienței cardiace prin prisma rezultatelor unor studii clinice și registre.
         În cadrul sesiunii late-breaking trials au fost discutate rezultatele trialului TRUE-AHF de către Milton Packer (Baylor University Medical Center, Dallas), unul din principalii investigatori. Acesta a arătat că infuzia de 48 ore a uralitidului, administrat „foarte precoce”, la aproximativ șase ore de la prezentarea pacientului cu insuficiență cardiacă acută, nu reduce mortalitatea cardiovasculară la 36 de luni. De asemenea, nu există efecte pozitive pe end-point combinat la 48 de ore (ameliorare moderată sau semnificativă a simptomelor la șase, 24 și 48 de ore, fără agravarea insuficienței cardiace sau deces). Lipsa oricărui beneficiu a părut surprinzătoare pentru investigatori în contextul în care preparatul a arătat beneficii hemodinamice certe, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, reducerea wall-stress-ului și apariția hemoconcentrației. O analiză mai amănunțită a respectării criteriilor de includere la pacienții randomizați a arătat că 17% din pacienții incluși nu au fost eligibili pentru studiu. Mergând mai departe cu analiza datelor statistice, Milton Packer a arătat că, la pacienții eligibili, uralitidul a avut efect benefic, iar la cei neeligibili nu a avut același efect. S-a observat că utilizarea concomitentă a două preparate vasodilatatoare la pacienții cu insuficiență cardiacă acută nu este nici benefică și nici recomandată. De asemenea, s-a mai subliniat importanța majoră a respectării criteriilor de includere în studiile clinice pentru a obține rezultate pozitive.
        Un alt moment foarte așteptat a fost prezentarea datelor din trialul RELAX-AHF2, la care au contribuit și centre din România. Plecând de la rezultatele foarte promițătoare ale primului trial, RELAX-AHF, cercetarea a fost extinsă la un număr mult mai mare de pacienți, peste șase mii, înrolați în cinci sute de centre din 34 de țări. Deși o parte a rezultatelor privind efectul favorabil al serelaxinei la nivelul biomarkerilor a fost reprodus și implicit asupra organelor-țintă, rezultatul final – scăderea mortalității cardiovasculare la 180 de zile, a mortalității de toate cauzele și ameliorarea insuficienței cardiace la cinci zile nu a fost obținut. Așadar, trialul RELAX-AHF2 a fost neutru. În următorul interval, vor fi făcute o serie de alte analize de subgrup pentru a evidenția eventuale efecte benefice la anumite categorii de pacienți.
       O sesiune foarte așteptată a fost cea dedicată registrelor de insuficiență cardiacă. Prima prezentare a fost a profesorului Michel Komajda (Franța), care a comunicat rezultatele registrului Qualify. Obiectivul a fost evaluarea impactului asupra prognosticului pacienților cu insuficiență cardiacă a aderenței medicului la recomandările ghidurilor pe o perioadă de șase luni. Au fost incluși peste șapte mii de pacienți în 547 de centre din 34 de țări, printre care și România. Rezultatele registrului au arătat că prognosticul pacienților cu insuficiență cardiacă cronică este semnificativ influențat de aderența la medicația recomandată de ghiduri în ceea ce privește IECA/BRA, beta-blocantele, blocanții de receptori mineralocorticoizi și ivabradina la cel puțin 50% din doza recomandată.
       Rezultate foarte interesante a comunicat Ovidiu Chioncel (București) pentru registrul The ESC Heart Failure Long Term. Au fost analizate datele privind fenotipurile clinice și evoluția pacienților spitalizați cu insuficiență cardiacă acută din șase regiuni – Europa de Nord, Est, Vest, Sud, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Au fost incluse 21 de țări, 211 centre și 6.629 de pacienți. Rezultatele registrului demonstrează importanța caracterizării corecte și sistematice a pacienților cu insuficiență cardiacă acută, evoluția în spital și îmbunătățirea managementului lor. Rata evenimentelor adverse intra- și postspitalizare rămâne ridicată, ceea ce dovedește încă o dată severitatea acestui sindrom. Au fost observate diferențe semnificative privind evoluția atunci când pacienții au fost stratificați după profilul lor clinic, tensiunea arterială sau fenotipuri de congestie/hipoperfuzie. Pacienții care supraviețuiesc șase luni după spitalizare sunt un grup mai eterogen și prognosticul lor la un an este mai puțin influențat de profilul clinic la internare sau de valoarea tensiunii arteriale sistolice.
        Informațiile obținute din noile studii clinice și registre vor avea un impact important asupra practicii cardiologice în viitorul apropiat, atât prin rezultatele obținute, cât mai ales prin noi probleme identificate, care își așteaptă răspunsul prin alte trialuri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe