Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  PROIECTE  »  Dosar

Gaura neagră

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU marţi, 20 mai 2014
   A doua opinie în practica medicală e un fel de gaură neagră prin care pică pacienţi şi medici deopotrivă. Mai nou, accesul la internet l-a plăsmuit pe dr. Google, astfel că – de voie, de nevoie – te „baţi“ cu diagnosticul heuristic generat de motorul de căutare sau de diverse forumuri de sprijin. Pacientul, până să vină la tine, şi-a verificat simptomele online şi chiar şi soluţiile terapeutice. Tu eşti, în fapt, „a doua opinie“.
   Alteori, eşti chemat să verifici bunul mers al unui act medical anterior în care succesul nu a apărut sau a fost întrerupt de complicaţii. Câteva observaţii îmi par obligatorii, mai ales că nu se întâmplă în practică uzuală:
   1) medicul chemat să cross-examineze un caz, în mod obligatoriu ar trebui să ia legătura cu practicianul index. Nu rareori, a doua opinie e de fapt o formă frustă de turism medical, în care, psihologic, pacientul e de fapt motivat, după ce aude „păreri“, să-şi facă propria reţetă terapeutică.
   2) medicul chemat să cross-examineze un caz ar trebui să consemneze al câtelea profesionist e în lanţul diagnostic/terapeutic. De la un punct încolo, cazuri în care vezi, spre exemplu, cinci neurologi în tot atâtea luni ar trebui raportate organismului suveran. Nu e o limitare a libertăţii pacientului să opreşti o patologie de tip hospitalism, care, în primul rând, îi dăunează pacientului şi, în subsidiar, limitează accesul la servicii pentru ceilalţi pacienţi.
   3) Finalmente, e o fragilitate medico-legală exploatabilă în eventuale cazuri de malpraxis la care se expune profesionistul „orb“ prin faptul că, de fapt, examinează cazul unui coleg. Legea română în vigoare nu împiedică – ba chiar garantează – dreptul pacientului la o a doua opinie.
   Trebuie totuşi spus că medicina nu are o formă de arbitraj decât în regim medico-legal, una care nu poate fi rezolvată alternativ decât printr-o bună etajare a serviciilor pe axă de competenţă. Avem nevoie de reglementări, de norme, care să mute accentul de pe tentaţia pacientului de-a vedea în doctori un fel de restaurante, pe realitatea că unele boli cer profesionişti de linie, să zicem infanterie medicală, în timp ce altele cer supraspecializare şi practică de nişă (boli rare, boli sistemice cu axă de cronicitate etc).

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC