Newsflash
Dosar

Extracţia endoscopică a corpilor străini esofagieni

de Dr. Gina Gheorghe - oct. 22 2021
Extracţia endoscopică a corpilor străini esofagieni

Endoscopia digestivă superioară este o procedură minim invazivă, sigură, ce permite diagnosticul și îndepărtarea corpilor străini impactaţi la nivel esofagian în majoritatea cazurilor.

endo

Cea mai frecventă cauză de obstrucţie esofagiană la adulţi este reprezentată de impactarea unui bolus alimentar (de obicei, carne) în amonte de o strictură esofagiană preexistentă. Ingestia unor corpi străini este rară în cazul adulţilor, comparativ cu copiii (1). Ingestia corpilor străini la adulţi este mai frecventă la persoanele vârstnice, cele cu afecţiuni psihiatrice subiacente sau cu intoxicaţie acută cu alcool, la deţinuţi, dar și în scopul traficului de droguri.

        În 95% dintre cazuri, ingestia de corpi străini este accidentală și implică resturi alimentare (de exemplu, oase de pește sau de pui). Există însă și posibilitatea ingestiei de corpi străini non-alimentari (bile, plastic, obiecte tăietoare etc.). În 80-90% dintre cazuri această situaţie se rezolvă spontan, 10-20% dintre cazuri necesitând intervenţie endoscopică de extracţie și mai puţin de 1% dintre cazuri necesitând intervenţie chirurgicală (1,2).

        Anomaliile esofagiene structurale sau funcţionale, de exemplu tumorile, diverticulii, stricturile esofagiene post-ingestie de substanţe caustice, tulburările de motilitate esofagiană (acalazia) cresc riscul de impactare a unor corpi străini sau a bolusului alimentar la nivel esofagian.

        În mod tipic, acești pacienţi se prezintă la camera de gardă cu disfagie și/sau odinofagie cu debut acut. De asemenea, mai pot acuza senzaţie de sufocare, durere retrosternală, hipersalivaţie, regurgitarea alimentelor nedigerate, respiraţie șuierătoare sau observarea unor striuri sangvinolente în salivă (1).

        În cazul în care corpul străin a depășit sfincterul esofagian inferior, simptomatologia se poate remite spontan sau disfagia poate persista câteva ore, imitând astfel persistenţa corpului străin (1). Printre complicaţiile ce pot apărea se numără: perforaţia peretelui esofagian; obstrucţia lumenului esofagian; apariţia unor fistule aorto-esofagiene sau traheo-esofagiene (1).

Radiografia poate rata unele obiecte

        Evaluarea iniţială a pacienţilor cu suspiciune de ingestie a unui corp străin implică anamneză, examen clinic și evaluare radiologică pentru identificarea, localizarea și descrierea corpului străin. Un examen radiologic normal nu exclude prezenţa unui corp străin la nivel esofagian, deoarece unele dintre acestea, precum oasele de pui/pește, sticla, plasticul, bolusurile alimentare etc. se vizualizează foarte greu la o radiografie simplă. Astfel, în prezenţa simptomelor sugestive este necesară efectuarea unei endoscopii digestive superioare, chiar și în prezenţa unor imagini radiologice normale. Dacă există suspiciunea de perforaţie esofagiană sau de ingestie a unor corpuri ascuţite, poate fi necesară efectuarea unei tomografii computerizate. În cazul în care există suspiciune de obstrucţie esofagiană, evaluarea imagistică nu este primordială și nu trebuie să întârzie efectuarea unei endoscopii digestive superioare de urgenţă.

        Toţi corpii străini impactaţi la nivel esofagian necesită îndepărtare în primele 24 de ore. Cea mai eficientă metodă terapeutică este endoscopia digestivă superioară. De obicei, această procedură se poate efectua cu pacientul conștient sau cu o sedare ușoară. În cazul impactării la nivelul esofagului superior, al existenţei mai multor corpuri străine sau când corpul străin este dificil de îndepărtat, poate fi necesară intubaţia endotraheală pentru protejarea căilor respiratorii (1).

        Endoscopia flexibilă permite identificarea și îndepărtarea corpilor străini de la nivel esofagian în majoritatea cazurilor. În cazul bolusurilor alimentare, acestea pot fi împinse către stomac sau extrase cu ajutorul unor dispozitive de prindere. Endoscopia digestivă superioară permite vizualizarea directă a mucoasei esofagiene și identificarea unor potenţiale leziuni secundare la nivelul locului de impactare sau a unor leziuni preexistente. În cazul în care, după îndepărtarea corpilor străini se identifică stricturi esofagiene, se poate efectua dilatarea esofagului în cadrul aceleiași ședinţe. Această dilatare trebuie amânată însă în prezenţa unor modificări inflamatorii semnificative la nivelul mucoasei esofagiene (1).


Notă autor:

Bibliografie
1. Triadafilopoulos G. Ingested foreign bodies and food impactions in adults. UpToDate 2021. Available online: https://www.uptodate.com/contents/ingested-foreign-bodies-and-food-impactions-in-adults
2. Birk M, Bauerfeind P, Deprez PH, et al. Removal of foreignbodies in theupper gastrointestinal tract in adults: European Society of Gastrointestinal Endoscopy (ESGE) Clinical Guideline. Endoscopy 2016;48:489

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe