Newsflash
Dosar

Expunerea la soare – echilibrul fragil dintre beneficii și riscuri

de - aug. 13 2021
Expunerea la soare – echilibrul fragil dintre beneficii și riscuri

Încercarea de a evita expunerea la soare sau măcar de a limita agresiunea radiaţiilor solare poate fi dificil de realizat de mulţi dintre noi. Totuși, pentru a nu ne priva de această plăcere, este necesar să folosim mijloace de protecţie adecvate.

expunere1

Efectele nocive ale expunerii necontrolate la soare sunt multiple și deloc de neglijat: de la îmbătrânirea prematură a tenului, pete și pistrui, până la reale probleme de sănătate, cum sunt cancerele cutanate sau apariţia și agravarea dermatozelor fotoinduse. Expunerea cumulativă la soare și arsurile solare din copilărie sunt factorii principali care contribuie la apariţia cancerului de piele indus de radiaţiile solare.

        Radiaţiile ultraviolete sunt cele care produc cele mai importante modificări la nivel cutanat. Acestea sunt de trei tipuri: UVA, UVB, UVC.

  1. Ultravioletele de tip A (UVA) constituie cea mai mare parte a radiaţiilor emise de soare și au o intensitate constantă pe tot parcursul zilei (spre deosebire de UVB). Este important de știut că UVA contribuie la procesul de îmbătrânire cutanată, deoarece pătrund mai profund în piele, distrugând fibrele de colagen. UVA pot penetra stratul de nori, sticla, apa și pătrund de 30-40 de ori mai adânc în piele decât UVB. Nu suntem protejaţi de ultraviolete în mașină sau lângă geamuri, deoarece razele de tip UVA le străbat.
  2. Ultravioletele de tip B (UVB) sunt responsabile pentru arsurile solare și pentru dezvoltarea proceselor de carcinogeneză de la nivelul pielii prin efectul lor distructiv asupra ADN-ului. Expunerea excesivă la soare conduce la modificări de textură a pielii, la inhibarea sistemului imun cutanat.
  3. Ultravioletele de tip C (UVC)nu penetrează stratul de ozon.

        Evident că pentru a ne proteja de aceste agresiuni, este necesar să cunoaștem măsurile de fotoprotecţie. În primul rând, vom alege produse pentru protecţie solară de calitate, cu spectru larg de acţiune, care să protejeze atât împotriva UVB, cât și împotriva UVA.

În ultimii ani s-a descoperit că nu doar razele UV au impact asupra pielii. Lumina infraroșie și HEV (high energy visible light), lumina vizibilă albastră care e emisă de soare, dar și de ecranul telefonului sau computerului, duc la degradarea fibrelor de colagen și de elastină din piele. Chiar dacă nu s-a dovedit că ar exista vreo legătură între aceste tipuri de raze și cancerul de piele, cu siguranță acestea raze contribuie la îmbătrânirea cutanată.

        Expunerea necontrolată la soare crește riscul de cancer de piele la anumite grupe de persoane:

  • pacienţii cu fototip I sau II;
  • pacienţii care au mulţi nevi pigmentari;
  • pacienţii cu istoric personal sau familial de melanom malign;
  • pacienţii care au suferit un transplant de organ;
  • cei cu boli imunodeprimante sau care urmează tratament cu medicamente care scad imunitatea;
  • pacienţii cu xeroderma pigmentosum, sindrom Gorlin sau lupus eritematos.

        Cremele de fotoprotecţie asigură reducerea riscului asociat expunerii la soare și nu trebuie să determine creșterea timpului de expunere sau expunerea la ore interzise. Poate că ar fi mai bine ca termenul de SPF, „Sun Protection Factor”, să fie înlocuit cu „Sunburn Protection Factor”, pentru a evita neînţelegerile în ceea ce privește protecţia pe care o oferă cremele, aceasta nefiind nici pe departe deplină, și pentru a nu crea falsa senzaţie de siguranţă.

        Există pe piaţă produse potrivite pentru fiecare fototip, pentru fiecare tip de piele, pentru fiecare zonă de aplicare. Este important să folosim produsul adecvat în funcţie de tipul de ten și de zona unde se dorește a fi aplicat.

        Fotoprotectoarele sunt produse dermatocosmetice în diverse formule galenice (cremă, lapte de corp, spray, stick, cremă colorată), care conţin filtre solare sau ecrane minerale, cu rol de a absorbi, respectiv a reflecta radiaţiile solare. Și copiii beneficiază de produse special create pentru pielea lor sensibilă.

Utilizarea corectă a cremelor cu SPF

        Expunerea prelungită și necontrolată la soare are efecte negative asupra sănătăţii noastre. Pentru a minimiza aceste efecte, fără a ne priva totuși de beneficiile soarelui, este necesar să cunoaștem o serie de măsuri simple de protecţie.

        Utilizarea corectă a cremelor de fotoprotecţie reprezintă un prim pas. Principala caracteristică a fotoprotectoarelor este factorul de protecţie solară (SPF – Sun Protection Factor). Pe scurt, SPF reprezintă unitatea de măsură a eficienţei produselor pentru protecţie solară.

        Folosirea corectă a unui foto­protector presupune alegerea produsului potrivit, a unei cantităţi adecvate (2 mg/cm2), aplicarea produsului de fotoprotecţie cu cel puţin 30 de minute înainte de expunerea la soare, aplicarea la nivelul întregii suprafeţe corporale, chiar și în zonele care par mai puţin expuse (urechi, ceafă, mâini) și reaplicarea produsului la fiecare două ore și după fiecare baie.

Măsuri adiţionale de protecţie

        Gradul de protecţie a unui fotoprotector topic nu trebuie supraevaluat însă. Sunt necesare măsuri adiţionale pentru a asigura o protecţie eficientă. Este importantă dobândirea unor deprinderi cu caracter fotoprotector: utilizarea articolelor de îmbrăcăminte pentru a reduce efectele negative ale UV pe piele (pălării, șepci, eșarfe, tricouri cu mâneci lungi din materiale deschise la culoare, ochelari de soare cu protecţie corespunzătoare pentru UV etc.), limitarea expunerii la soare în intervalul de ore 11.00-16.00, atenţie la expunerea indirectă în zone cu apă, nisip, zăpadă, deoarece radiaţiile UV sunt reflectate în aceste zone.

        Pentru cei care vor să aibă o piele bronzată, dar nu sunt dispuși să se supună riscului expunerii prelungite la soare, există creme cu capacităţi autobronzante sau creme care accelerează bronzul chiar și după încetarea expunerii directe. Loţiunile autobronzante reprezintă calea cea mai sigură spre un bronz sănătos, deoarece nu necesită expunerea prelungită la soare și implicit nu acţionează asupra melanocitelor, având doar un efect de colorare a suprafeţei pielii. Nu trebuie uitat totuși că autobronzantele nu includ ingrediente cu proprietăţi de protecţie solară, iar persoanele bronzate artificial au nevoie în continuare de folosirea metodelor de protecţie împotriva soarelui.

Prelungirea bronzării post-expunere

        Produsele de potenţare a bronzului stimulează și cresc sinteza melaninei, cu accelerarea procesului de bronzare naturală. În pofida faptului că au un factor de protecţie solară ridicat, activează, intensifică și prelungesc bronzul după o perioadă scurtă petrecută la soare, asigurând un confort foarte bun. Astfel este ușor de realizat un compromis pentru cei care iubesc soarele, dar sunt totuși conștienţi de riscurile la care s-ar supune în cazul unei expuneri prelungite.

        După expunerea la soare, este util să ne îngrijim pielea, utilizând loţiuni de corp special concepute care o hidratează și o calmează, cu acţiune antiinflamatoare și cicatrizantă. Comportamentul fotoprotector, reprezentat de ansamblul de reguli prezentate, aplicate cu consecvenţă, și consultul dermatologic periodic duc la reducerea riscului dezvoltării diverselor forme de cancer cutanat și la prevenirea îmbătrânirii cutanate premature. Cu responsabilitate, putem avea un ten frumos bronzat și totodată protejat!

Efecte benefice, în doze controlate

Există și afecțiuni care se pot ameliora în urma expunerii controlate la soare. Pacienții cu psoriazis observă deseori că leziunile cutanate se atenuează în cursul verii. Nu este încă clar dacă aspectul leziunilor se îmbunătățește ca urmare a creșterii sintezei de vitamina D sau în urma unor modificări imunologice. Chiar dacă soarele este de ajutor în psoriasis, este important ca expunerea să se realizeze treptat și pe scurtă durată, în intervalele orare considerate mai sigure, pentru a limita riscul de arsură solară, care poate precipita un episod acut de erupție. Chiar și pacienții cu psoriasis care se expun la soare în scop terapeutic trebuie să fie precauți și să utilizeze crema de protecție solară pe zonele fără leziuni de psoriasis.

Există o serie de medicamente care determină o creștere a sensibilității individuale la soare: unele antibiotice, anticoncepționalele, medicamente pentru afecțiuni cardiovasculare, dermatologice. Persoanele care urmează astfel de tratamente trebuie să acorde o atenție sporită fotoprotecției.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe