Newsflash
Dosar

Educația sexuală: o falsă dezbatere

de Dr. Sorina VASILE - iun. 9 2017
Educația sexuală: o falsă dezbatere

România are una dintre cele mai mari rate de sarcini la adolescente (15-19 ani) din Uniunea Europeană. Școala ar putea schimba acest lucru

 

 

     39 din 1.000 de adolescente românce duc o sarcină până la capăt, în vreme ce alte 11 aleg să facă avort, potrivit statisticilor Organizației mondiale a sănătății și INSP. Aceste cifre ne plasează pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, împreună cu Bulgaria, la valori aproape duble față de următoarea clasată, Slovacia. Mamele adolescente au risc mai mare de deces neonatal și avort spontan, dar și mai puține șanse să termine liceul și să-și găsească un loc de muncă. Astfel, cei mai mulți copii ajung să îngroașe rândurile persoanelor aflate la risc de sărăcie sau excluziune socială.
     Soluția pentru a rezolva aceste probleme e simplă: educația sexuală în școli. În plus, aceasta scade și riscul de infecții cu transmitere sexuală1. Mai mult, un studiu2 publicat de UNESCO și OMS arată că adolescenții care primesc acest tip de informații își încep, de fapt, viața sexuală mai târziu. Europa a înțeles rapid acest lucru și cele mai multe țări au început să introducă ore de educație sexuală în școală în anii ‘90. Diferența față de România? Germania are șase sarcini la o mie de adolescente, Franța nouă, Grecia doar cinci. Există exemple de bună practică și în țări foste comuniste, ca Estonia, unde, după introducerea obligativității educației sexuale în școli, rata de infecții cu transmitere sexuală a scăzut de trei ori în opt ani3.
     În România, lucrurile stau pe dos. Deși legea4 spune că e obligatorie, educația sexuală în școli este facultativă și făcută, de cele mai multe ori, sub umbrela unui opțional de educație pentru sănătate. Cel mai des, opționalul este pregătit de diriginte sau de profesorul de biologie, care evită discuțiile sensibile de teamă că reacția elevilor și a părinților ar putea fi negativă. De altfel, nu sunt puține cazurile în care apar articole acuzatoare în presă după ce profesorii le vorbesc elevilor despre sex. Cea mai recentă astfel de situație este sancțiunea profesoarei de limba română Adela Stan, din Turda, pedepsită pentru că le-a recomandat elevilor săi un film care făcea referire la relația homosexuală dintre poeții Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, fără scene explicite. Profesoarei i s-a spus că filmul este nepotrivit vârstei sau „dezvoltării morale și psihologice a elevilor din clasa a X-a”.
     Chiar și atunci când nu folosește un ton justițiar, mass-media tabloidizează subiectul și face loc comentariilor extreme. „Educație sexuală în școli!!! Prezervative împărțite prin școli, teste de sarcină, și altele. Sondaj: Ți se pare normal așa ceva?”, titrează pagina Realitatea TV. Răspunsurile cititorilor sunt, și ele, pe măsură: „Uitați-vă ce a adus educația sexuală în Germania și alte țări europene, care sunt împânzite de homosexuali și lesbiene!”, scrie o comentatoare.
     Există chiar propuneri legislative care vin în întâmpinarea acestui tip de discurs susținut și de câteva organizații, de genul Coaliției pentru Familie. Anul trecut, parlamentarul Ninel Peia de la PSD a scris un proiect de lege prin care vrea să interzică educația sexuală în școli: „Există deja școli unde copile de 10 ani pleacă rușinate de la aceste «cursuri», sunt băieți care nu mai înțeleg ce este aceea o familie sau de ce nu e nimic rău să ai sentimente erotice pentru Ionel și nu pentru Diana”, afirma atunci parlamentarul. Peia, care își exprimă frecvent convingerile antivacciniste pe rețelele de socializare, și-a numit proiectul „Legea pentru păstrarea inocenței”. Vrea ca profesorii care predau educație sexuală fără acordul scris al părinților să ia amenzi sau chiar până la doi ani de închisoare.
     Dincolo de ilaritatea situației, aceste opinii și inițiative perpetuează o problemă importantă de sănătate publică, ce ar putea fi combătută ușor de un profesionist cu pregătirea științifică necesară. Acesta ar putea organiza campanii de informare pentru profesori, părinți și elevi pentru a conștientiza importanța educației în combaterea sarcinilor la adolescente și a infecțiilor cu transmitere sexuală. Acesta ar putea fi chiar medicul școlar. Din păcate, așa cum documentează acest dosar, medicii școlari sunt puțini, subfinanțați și nemotivați, iar rețeaua de medicină școlară a fost destructurată de schimbările legislative haotice din ultimii douăzeci de ani.
     Rămânem, așadar, blocați în intoxicările media și propunerile legislative aberante, care pun piedică unei măsuri necesare pentru rezolvarea unei situații de criză în ceea ce privește protejarea drepturilor copiilor români. În acest timp, organizațiile internaționale consideră că educația sexuală e un subiect atât de important încât îi dedică sute de pagini și recomandări. Alăturat, sunt câteva din obiectivele pe care Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și OMS spun3 că educația sexuală ar trebui să le promoveze în școli. Invit cititorul să bifeze la câte dintre aceste recomandări stă bine țara noastră.
 
 
 

Obiectivele educației sexuale

 

        • Reducerea numărului de sarcini și avorturi la adolescente
    • Cunoașterea metodelor contraceptive
    • Scăderea ratei de infecții cu transmitere sexuală, inclusiv pentru HIV/SIDA
    • Conștientizarea abuzurilor sexuale
    • Combaterea homofobiei
    • Conștientizarea drepturilor omului prin respect, acceptare, toleranță și empatie pentru cei din jur
    • Creșterea încrederii și stimei de sine
    • Stimularea gândirii critice
    • Relații reciproce bazate pe respect și solidaritate
    • Îmbunătățirea relației părinte−copil
 

 

 

Notă autor:

1. Cavazos-Rehg PA et al. Associations between sexuality education in schools and adolescent birthrates: a state-level longitudinal model. Arch Pediatr Adolesc Med. 2012 Feb;166(2):134-40

2. UNESCO. International Technical Guidance on Sexuality Education. Paris, 2009

3. UNFPA, WHO. Policy brief No. 2. Sexuality Education. Copenhaga, 2009

4. Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată în 2014

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe