Newsflash
Dosar

Educația medicilor, un efect indirect al noilor anticoagulante orale

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 16 2015
Educația medicilor, un efect indirect al noilor anticoagulante orale

Prof. dr. Gheorghe Andrei Dan este past president al Societății Internaționale de Farmacoterapie Cardiovasculară, șeful Clinicii de Medicină Internă și al Secției Clinice de Cardiologie din Spitalul Clinic Colentina și șeful Disciplinei Medicină Internă Colentina din cadrul UMF „Carol Davila“ București.

 

 

 

 

 

 

     De ce a fost nevoie de apariția unor anti­coagulante noi?
     – Marea revoluție a începutului de mileniu în terapia cardiovasculară este medicația antitrombotică, atât în privința antiplachetarelor, cât și în cea a anticoagulantelor. De ce este nevoie de noi molecule? Evident, ele nu se nasc doar din interesul companiilor de a le produce. Sunt două motive: limitele moleculelor „clasice“ și încercarea de a optimiza balanța dintre efectul antitrombotic, necesar în anumite situații clinice, și efectul de sângerare, implicit. Cercetarea a fost impulsionată de nevoia de a găsi echilibrul optim între riscul de sângerare și pu­terea antitrombotică. Noile molecule au ținte foarte precise din mecanismul de coagulare. De menționat că toate studiile realizate cu molecule noi nu se pot face, din motive etice, în comparație cu placebo, ci cu capul de serie al momentului. Spre exemplu, studiile cu noile antiplachetare s-au făcut versus aspirină sau clopidogrel, iar cele cu anticoagulante s-au făcut cu singura „regină“ nedescoronată încă a anticoagulării, warfarina – un medicament miraculos, născut din otravă de șoareci, singurul remediu real, timp de jumătate de secol, împotriva coagulării.

 

„Din păcate, mai este un factor care trebuie educat și care este mai greu de educat decât oricare altul: factorul politic. Educația medicului intră în obligația profesiei. Educația pacientului intră în gesturile obligatorii de autoconservare. Dar educația factorului politic vine din interes financiar și este, poate, cea mai importantă piesă, pentru că, finalmente, accesul pacientului la molecule noi ține de permisivitatea factorului politic. “

 

 

     De ce în România s-a preferat acenocumarolul, în vreme ce toată lumea vestică a folosit warfarina?
     – Nu toată lumea vestică, ci în special lumea anglosaxonă, SUA și o parte din Europa. Nu am o explicație a preferinței pentru acenocumarol, utilizat de altfel în Franța și parțial în Germania. Dar medicul practician nu trebuie să-și facă vreo problemă din faptul că studiile și comparațiile s-au făcut cu warfarină și nu cu acenocumarol. Între cele două molecule, diferențele, din punct de vedere practic, nu sunt semnificative.

 

Avantaje și dezavantaje

 

     – A început să se facă introducerea în clinică a noilor anticoagulante orale, treptat și cu indicații deocamdată limitate. În ce măsură s-au impus deja aceste medicamente?
     – Termenul de noi anticoagulante este deja vetust și de nefolosit. NOAC, generic, nu mai înseamnă „noi anticoagulante orale“, ci „anticoagulante orale non-antivitamină K“. Societățile de hematologie preferă, în loc de NOAC, sigla DOAC, adică „anticoagulante orale directe“. Vreau să fie clar că nu este cazul încă să trimitem la pensie warfarina. Ea rămâne un medicament extrem de important în activitatea practică antitrombotică, din cel puțin două motive. Primul este experiența acumulată în jumătate de secol, neegalată de niciunul din anticoagulantele mai noi. Al doilea – unele indicații pe care NOAC nu le au, de exemplu pentru valvele artificiale.

 

     – Și totuși, ele au și avantaje în comparație cu warfarina...
     – Principalele virtuți ale acestor noi molecule sunt născute din limitele bătrânei warfarine. În fond, care era problema warfarinei? Ea avea un dar providențial: era eficientă într-o anumită plajă a testului zis INR, între 2 și 3. Foarte bine, ar fi fost miraculos. Cu condiția ca socoteala din târg să coincidă cu cea de acasă. Din păcate, menținerea acestui INR este extrem de dificilă. Warfarina nu se dozează direct, ci prin efectul biologic. Dar INR optim este foarte greu de obținut. Nu vorbim despre o valoare de moment, ci despre proporția de timp în care pacientul se găsește sub acest INR controlat – timpul în intervalul terapeutic. Or, există o imensă variabilitate intra- și interindividuală la warfarină. Trecerea, de pildă, de la alimentația de iarnă la cea de vară modifică absorbția pentru că există un aport suplimentar de vitamină K. Temperatura exterioară, bolile existente și, peste toate, o mare variabilitate genetică, adăugate medicamentelor și unor alți factori necunoscuți, fac din warfarină un medicament foarte greu de mânuit în practica curentă. Ceea ce înseamnă, la extreme, pe de o parte neacoperirea antitrombotică, pe de alta riscul de sângerare și, ceea ce ne sperie cel mai tare, sângerarea cataclismică intracerebrală. Ca să închei această parte negativă a CV-ului unui medicament extrem de util, trebuie să spun că warfarina este principala cauză iatrogenă în lume de prezentări la camerele de urgență pentru supradozare sau accident medicamentos.

 

     – Care sunt deci avantajele NOAC?
     – În primul rând, un dozaj fix. Există o corelație între concentrația serică și efect. În al doilea rând, non-necesitatea monitorizării hematologice. Asta înseamnă că nu mai este nevoie de INR, nu că uităm cu totul de pacient – el trebuie monitorizat, în mod special pentru funcția renală. Al treilea mare avantaj al acestor medicamente este interferența minimă cu alimentele și cu alte medicamente. Dar nu e totul foarte bine. NOAC se administrează fie o dată, fie de două ori pe zi. Creșterea numărului de doze poate face pacientul mai puțin cooperant. Important de reținut este că, dacă un pacient tratat cu NOAC scapă o doză sau două, e mai neacoperit decât dacă era pe warfarină și „scapă“ același număr de doze. Apoi, există o limită legată de funcția renală. Dar, extrem de important este faptul că toate aceste molecule au demonstrat un excelent profil de siguranță, atât în privința hemoragiilor majore, cât și în privința cataclismicei hemoragii intracerebrale, unde superioritatea față de warfarină este evidentă.

 

Antidoturi

 

     Care sunt limitările indicațiilor NOAC?
     – Întâi, trebuie să dobândim experiență. În al doilea rând, nu au toate indicațiile pe care le avea warfarina. Și, în al treilea rând, prețul este mai mare decât cel al warfarinei. Deși acest preț este cu dus-întors. Dacă socotim, la warfarină, și determinarea periodică a INR, prețul nu mai e atât de mic pe cât părea inițial.

 

„În viață, totul are un început și un sfârșit. Va veni și timpul când molecule noi vor înlocui definitiv warfarina. Dar nu este încă momentul pentru funeralii. Pentru noi indicații este nevoie de studii extensive, unele aflate deja în derulare. Cum ar fi combinațiile cu noile antiagregante, indicații în sindroame coronariene acute, indicații în valve artificiale. Eșecul unui studiu nu înseamnă eșecul încercării.

 

 

     – Una dintre problemele legate de NOAC este absența unui antidot. În cazul AVK, vitamina K este la îndemână...
     – Acesta este un bun exemplu pentru cât de mult acționează medicina pe factori subiectivi. Într-adevăr, unul din reproșurile aduse NOAC este absența antidotului. Necesar când? Când se produce o intoxicație sau când există un risc mare de sângerare. Dar să o luăm altfel: care este antidotul pentru antivitaminele K, adică pentru warfarină? Vitamina K injectabilă? Hai să fim serioși! Până acționează vitamina K injectabilă, pacientul moare cu hemoragie. Vitamina K injectabilă, în plus, induce și un risc de moarte subită. Cu alte cuvinte, nu exista vreun antidot nici pentru warfarină, cu excepția, poate, doar a substituției cu factori de coagulare. Dar problema – mai mult psihologică decât practică – a născut o întreagă preocupare pentru găsirea unor antidoturi pentru noile molecule. Ei bine, s-a isprăvit și această problemă. În acest moment, există un antidot specific împotriva dabigatranului, idarucizumabul, care deja a depășit faza de studiu clinic. Și pentru xabani este studiat un antidot, andexanet alfa, care va fi universal împotriva acestei clase și chiar împotriva heparinelor cu greutate moleculară mică. Alte formule sunt, de asemenea, în studiu. S-a rezolvat deci și această problemă, care era însă mai mult emoțională decât reală. Antidotul – indiferent care – va fi foarte scump și, evident, va trebui să existe acolo unde este nevoie de el. De exemplu, pentru un pacient anticoagulat care are nevoie de o intervenție extensivă cu risc hemoragic, în urgență.

 

     – Credeți că se va extinde lista de indicații pentru NOAC? Se va ajunge la un echilibru?
     – Sunt sigur. În viață, totul are un început și un sfârșit. Va veni și timpul când molecule noi vor înlocui definitiv warfarina. Dar – repet – nu este încă momentul pentru funeralii. Pentru noi indicații este nevoie de studii extensive, unele aflate deja în derulare. Cum ar fi combinațiile cu noile antiagregante, indicații în sindroame coronariene acute, indicații în valve artificiale. Eșecul unui studiu nu înseamnă eșecul încercării. De fapt, nici nu avem explicații de ce NOAC nu au avut efect într-un studiu cu valve artificiale, va trebui să căutăm explicații.

 

     – Este efectul anticoagulant de intensitate mai mică?
     – Categoric nu. Dimpotrivă. Există particularități, dar nu aș vrea să fac speculații pe această temă. Dar este clar că da, aceste molecule sau „copiii“ lor, în timp, vor înlocui warfarina.

 

Beneficii indirecte

 

     – Credeți că lucrurile se vor schimba în practica clinică atunci când primele molecule din noile clase vor ieși de sub protecția licenței, când vor apărea medicamentele generice?
     – Cu siguranță, da. Utilizarea se va extinde la acel moment. Trebuie însă să recunoaștem că noile molecule, începând cu dabigatranul, în mod special, dar și toate celelalte care au urmat, au avut, pe lângă impunerea pe piață a unui nou remediu terapeutic, o calitate formidabilă: au realizat o pledoarie extraordinară, în populația medicală, în mod special, pentru conștientizarea riscului embolic din fibrilația atrială sau în tromboza venoasă profundă. Beneficiul adus de aceste medicamente trece dincolo de moleculele propriu-zise și de efectul farmacologic, este educația lumii medicale.

 

     Cum s-a obținut acest efect?
     – Foarte simplu. Când au apărut aceste molecule, la un preț cvasiprohibitiv pentru un medicament necunoscut, cu o populație medicală conservatoare, trebuia să convingi de efect. Pentru asta, trebuia întâi să-i convingi pe medici de locul în care trebuie indicat medicamentul. O serie întreagă de acțiuni, la care am avut onoarea să particip, acasă sau în lumea internațională, au fost dedicate nu atât discuției medicamentului, ci conștientizării riscurilor. În România, noi am pornit un program intitulat FACTS, care va descrie obiceiurile medicilor în problemele legate de anticoagulare. Una sunt studiile, alta viața reală.

 

Sunt medicii români suficient de bine pregătiți încât să recomande tratamente după cele mai noi recomandări?
– Dacă ar fi să glumesc, aș răspunde că, la această întrebare, sunt în conflict de interese. Având în vedere că am purtat pe umeri o mare parte din educarea medicilor în acest domeniu în România, aș zice că medicul român este cu certitudine mai bine pregătit decât era acum patru ani.

 

     Dar sunt și pacienții educați în acest sens?
     – Un profesor de-al meu spunea cândva, glumind: „Minunată ar fi medicina asta, dacă nu ar fi pacientul care ne încurcă“. Uităm deseori că facem medicină pentru pacient, uităm să-l antrenăm. Acesta a și fost motivul pentru care am inițiat o asociație de pacienți cu aritmii. Pacientul este parte în proces. Alături de colegi din întreaga Europă, am finalizat un ghid despre preferințele pacientului, în care discutăm inclusiv despre preferințele pentru anticoagulante. Din păcate, mai este un factor care trebuie educat și care este mai greu de educat decât oricare altul: factorul politic. Educația medicului intră în obligația profesiei. Educația pacientului intră în gesturile obligatorii de autoconservare. Dar educația factorului politic vine din interes financiar și este, poate, cea mai importantă piesă, pentru că, finalmente, accesul pacientului la molecule noi ține de permisivitatea factorului politic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe