Newsflash
Dosar

Dr. Gabriela Saulea: „Există soluții pentru a lupta cu cancerul ovarian”

de Dorina Novac - mai 11 2020
Dr. Gabriela Saulea: „Există soluții pentru a lupta cu cancerul ovarian”

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, în parteneriat cu Roche România, a lansat un ghid pentru pacientele cu cancer ovarian. Acesta va fi distribuit în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară.

Navigatorul pentru pacientele cu cancer ovarian, lansat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), le explică pacientelor care sunt pașii ce pot urma, din punct de vedere medical, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului necesar.  

cancer ovarian

Informațiile din „Cancerul Ovarian – Ghidul pacientei” prezintă pe limba pacientelor investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, pornind de la suspiciunea iniţială, stadializarea bolii şi tipul de tratament potrivit fiecărei paciente.

„În acest ghid noi prezentăm, pas cu pas, care sunt locurile prin care pacienta cu cancer ovarian va ajunge, în decursul tratamentului. Și explicăm în fiecare pas ce are de făcut sau pe cine poate să întrebe. Ce fel de probleme ar trebui să-și pună sau cum trebuie să se pregătească. Deci, toate lucrurile acestea se găsesc în navigator”, a declarat, într-o transmisie live organizată de Pacientul 2.0 dr. Gabriela Saulea, coordonator Programe Medicale, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Potrivit conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie Medicală la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, interacțiunea între pacient și medicul oncolog este foarte importantă. Însă pacienta trebuie să aibă pe cineva care să o ajute, să o îndrume sau cel puțin să o îmbărbăteze.

cancer ovarina lansare ghid

Aceasta a mai spus în transmisiunea live organizată de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian că pacienta trebuie să fie deschisă și în legătură permanentă cu medicul oncolog – să vină la controale. Deoarece va reuși mai bine și mai ușor să se integreze în societate.

„Contează modul în care comunici diagnosticul, modul în care comunici conduita terapeutică ulterioră, pentru că sigur există conduite terapeutice și toate acestea trebuie comunicate pacientei. (...) Sigur că rolul oncologului este acela de a explica beneficii, avantaje, dezavantaje, pentru fiecare serie de chimioterapie sau pentru fiecare pas care trebuie făcut. Lucrurile trebuiesc explicate, poate aici ar trebui și consider eu că ar fi important să vină asociațiile de pacienți cu ceea ce se cheamă suportul psihologic”, a explicat conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu.

De asemenea, dr. Gabriela Saulea încurajează persoanele diagnosticate cu cancer să apeleze la o asociație de pacienți atunci când ajung în astfel de situații.

„Facem grupul de suport pentru pacienții cu cancer: facem și pentru cei cu boli cronice. Sunt grupuri de suport online, pentru această perioadă. (...) Există soluții pentru a lupta cu cancerul ovarian. Faptul că sunt mai multe paciente care vâd că trec prin aceeași provocare, le fac să înțeleagă că nu sunt singure. Tocmai asta facem și noi – susținem cu tărie faptul că pacienții nu sunt singuri, nu sunt uitați. Suntem alături de ei și creăm contextul prin care ei să poată să interacționeze și să se susțină”, a adăugat reprezentantul FABC.

Prin intermediul filialelor FABC, ghidul va fi distribuit în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară, și poate fi descărcat gratuit de pe site-ul www.invingemcancerul.ro.


Notă autor:

Sursa imagine: unsplash.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe