Newsflash
Dosar

Diagnosticul afectării senzoriale în polineuropatia diabetică

de Prof. dr. Peter J. DYCK - ian. 27 2017
Diagnosticul afectării senzoriale în polineuropatia diabetică

Peter James Dyck este profesor de neurologie „Roy E. & Merle Meyer” la Mayo Clinic, Rochester (Minnesota), unde conduce laboratorul de cercetare a sistemului nervos periferic. Este membru fondator și președinte al Peripheral Nerve Society și al Quantitative Sensation Testing Society. În 2009, a primit premiul Neurodiab pentru întreaga activitate în neuropatia diabetică, acordat de grupul de studiu al neuropatiei diabetice din cadrul Asociației europene pentru studiul diabetului (EASD)

 

 

     Afectarea senzorială (pierderea sau accentuarea fenomenelor senzoriale) poate fi o manifestare precoce și proeminentă a diferitelor tipuri de polineuropatie asociate cu diabetul zaharat. Polineuropatiile din diabet pot fi divizate în patru mari categorii: polineuropatii senzoriale, polineuropatii ale fibrelor subțiri, radiculopatii (amiotrofiile diabetice) și neuropatii craniene. Neurita insulinică, o neuropatie autonomă și senzorială a fibrelor subțiri, poate fi definită eventual ca o categorie individuală, a cincea. Niciuna dintre aceste tipuri nu este exclusiv asociată diabetului zaharat, însă toate au o prevalență crescută în DZ.
     Polineuropatiile senzorimotorii sunt, în mod tipic, predominant senzoriale și afectează cel mai frecvent membrele inferioare. Polineuropatia diabetică senzorimotorie tipică este un amestec rezultat din implicarea fibrelor subțiri și groase, senzoriale, motorii și autonome. Principalii factori de risc pentru polineuropatiile senzorimotorii sunt cei vasculari (hipertensiunea arterială, obezitate, anomaliile lipidice și disfuncția renală), nivelul crescut al hemoglobinei glicozilate (HbA1C), și durata extinsă a diabetului. Într-o cohortă populațională diabetică, precum cea studiată de noi în districtul Olmsted (Minnesota), polineuropatia afectează aproximativ jumătate din pacienții diabetici. Cel mai sensibil indicator pentru polineuropatia diabetică senzorimotorie a fost anomalia de referință a conductivității nervoase. Pe locul doi ca frecvență au fost semnele neuropatiei, urmate de simptomele neuropatiei, cel mai puțin frecvent întâlnite.
     În ultimii ani, neuropatiile fibrelor subțiri au căpătat atenție. Putem împărți acest grup în două categorii fundamentale: așa-numitele „neuropatii insulinice”, respectiv neuropatiile senzoriale și autonome ale fibrelor subțiri. Neuropatiile insulinice apar în mod obișnuit la pacienții cu DZ tip 1. Un control prea rapid și riguros al hiperglicemiei, folosind insulina imediat după o hiperglicemie prelungită și severă, este cea mai probabilă cauză. Cercetătorii de la Boston recomandă o instituire treptată a controlului insulinic al hiperglicemiei. Neuropatiile senzoriale ale fibrelor subțiri sunt identificate prin: pierderea durerii termice (încălzire sau răcire termică măsurată prin testarea cantitativă a sensibilității) și prin disfuncție autonomă, de exemplu scăderea sudorației. Încă nu știm în ce măsură toleranța alterată la glucoză pe termen lung este asociată cu polineuropatia fibrelor subțiri, studiile noastre nu oferă destule dovezi pentru această asociere, care rămâne controversată. Fără îndoială însă, scăderea toleranței la glucoză și obezitatea sunt stări nocive și trebuie prevenite sau tratate. Pacienții cu DZ tip 2 ar trebui să scadă în greutate, să facă sport și să urmeze o dietă sănătoasă.
     Al treilea grup important de polineuropatii sunt cele din clasa radiculo-/plexopatiilor. Fiul meu, P. James B. Dyck, și colegii noștri de la Mayo Clinic (Rochester, Minnesota) au studiat în mod particular mecanismele patologice de la baza acestei afecțiuni, pe baza biopsiilor de nerv țintite, și au realizat studii clinice controlate pentru tratamente. Au fost identificate mai multe tipuri de radiculopatii: lombosacrată (sindromul Bruns-Garland), toracică și cervicală. În mod tipic, aceste afecțiuni sunt unilaterale, dar pot fi și bilaterale. În mod obișnuit, sunt monofazice, dar pot dura și luni întregi sau chiar ani. De regulă, sunt asociate cu simptome sistemice semnificative și cu scăderea în greutate. Corticosteroizii administrați intravenos îmbunătățesc simptomele constituționale și durerea neuropatică, dar recuperarea funcțională nu a fost până acum demonstrată.
     Neuropatiile craniene, în special afectând perechile de nervi III (oculomotor) și VI (abducens), sunt des întâlnite în diabetul zaharat, dar mecanismul patogenic este insuficient înțeles. În mod tipic, aceste neuropatii craniene sunt autolimitante în ceea ce privește durata. De pildă, pentru mulți pacienți care au dezvoltat vedere dublă din cauza neuropatiei craniene oculomotorii, starea se ameliorează pe parcursul a șase săptămâni până la trei luni, fără tratament. Patologia care stă la baza acestei neuropatii nu a fost momentan studiată în mod corespunzător, dar studiile de neuropatologie sprijină ipoteza ischemiei.
     În experiența mea, examinarea corespun­zătoare a pacienților și screeningul pierderii senzației sunt destul de accesibile și mulți medici au fost pregătiți în acest sens. Cu toate acestea, în ansamblu, chiar și în cele mai bune centre medicale din lume, examinarea clinică senzitivă este neclară și aproape întotdeauna inadecvată. Profesioniștii din sănătate nu folosesc, pur și simplu, metodele adecvate sau nu alocă suficient timp evaluării senzației. De asemenea, aproape niciodată nu folosesc valorile de referință potrivite. De regulă, nu este posibil să evaluăm adecvat senzația folosind un singur monofilament de nailon de 10 g.
     Grupul nostru a evaluat competența clinică a experților în evaluarea fiabilă a semnelor neuropatice, inclusiv pierderea senzației. Experții au fost neurologi și diabetologi. Folosind evaluări în orb, aceștia au examinat 24 de pacienți cu și fără polineuropatie diabetică, diagnosticată după criterii de conductivitate nervoasă. Rezultatul a fost că tindeau să supraestimeze semnele de polineuropatie și că acestea nu erau atât de reproductibile cum ar fi trebuit să fie. La o dată ulterioară, aceiași clinicieni au efectuat un studiu similar. De această dată, au fost informați că evaluările lor inițiale au fost greșite, și nu foarte competente. Li s-a cerut să judece anormalitatea mai specific, adică să identifice ca fiind „anormal” doar un semn de anormalitate fără echivoc. Cu ajutorul acestor criterii mai specifice, s-a îmbunătățit în mod notabil performanța lor. Aceste studii au arătat că nu este simplu să evaluezi corect din punct de vedere clinic pierderea senzației și să estimezi severitatea acestui deficit. De aceea și pentru a îmbunătăți practica medicală, am introdus abordări de investigare cantitativă a senzației (quantitative sensation testing – QST).
     Două investigații QST care pot fi recomandate pentru evaluarea pierderii senzației în polineuropatiile diabetice sunt evaluarea presiunii atingerii folosind o serie gradată de monofilamente și evaluarea căldurii ca durere, folosind un dispozitiv termoelectric. Pentru a evalua senzația presiunii la atingere, recomand folosirea a nouă monofilamente de nailon calibrate; cu ajutorul lor, este implementat un algoritm de testare prin alegere forțată. Perechile de evenimente-stimuli (un stimul și un non-stimul) sunt administrate în perioadele 1 și 2 ale unui test pereche. Subiectul care nu poate vedea (pentru că are ochii acoperiți) trebuie să spună dacă a simțit stimulul în perioada 1 sau 2 a perechii test. Un algoritm de testare în pași este folosit pentru a estima pragul. Pragul este dat de alegerea corectă a 75% din răspunsuri de către pacient. Folosind această abordare a alegerii forțate, este redusă la minimum subiectivitatea testării. Metoda este descrisă în detaliu în Companion to Peripheral Neuropathy, pe care am publicat-o la Elsevier în 2005. Este important ca tehnicile de testare (tehnica exactă de atingere a pielii cu monofilamentul) să fie urmate cu precizie. Grupul meu a dezvoltat valori de referință normale pentru zece locuri distribuite anatomic.
     Pentru evaluarea senzației de căldură ca durere (HP), recomandăm Computed-Assisted Sensory Evaluation (CASE IV), dispozitiv dezvoltat la Mayo Clinic de colegii mei ingineri și de mine. Testul de căldură ca durere furnizează 25 de stimuli termici de formă piramidală sau trapezoidală, care, la pasul 25, ating 49°C pentru zece secunde. Timpul de urcare a stimulului termic este de patru grade pe secundă. În mod obișnuit, în testul durerii termice, testarea începe la pasul 13. Subiectul raportează „0” dacă nu simte deloc disconfort sau durere. Dacă simte disconfort sau durere în prezența unui stimul, trebuie să noteze severitatea pe o scară de 1 la 10. Un algoritm ascendent non-repetitiv de testare este alternat cu stimuli nuli. O ecuație pătrată este adaptată datelor. De la linia de regresie pătrată derivată, estimăm HP 0,5 (pragul), HP5 (severitatea intermediară) și HP 5–0,5 (panta de răspuns la stimul HP). Valorile normale de referință au fost dezvoltate pentru zece locuri somatotopice. Testul căldurii ca durere s-a dovedit că furnizează informații de încredere cu privire la hiperalgezie și hipoalgezie.
     Pot cele două teste să fie efectuate în mod eficient și să furnizeze rezultate similare ale testelor în diferite centre medicale? Am încercat să răspundem la această întrebare, investigând rezultatele de la trei centre medicale din SUA. Tehnologi de la Universitatea din Maryland și Universitatea din Michigan au venit la clinica noastră și toate cele trei echipe au evaluat 12 pacienți cu și fără polineuropatie diabetică folosind sisteme similare. Nu au fost observate diferențe semnificative statistic între evaluările celor trei centre medicale. Pentru că sistemele sunt înalt standardizate, algoritmul de testare și de găsire a pragului de referință este exact același, iar valorile de referință sunt identice. Această modalitate de evaluare este foarte utilă. Testul poate fi efectuat, în cadrul studiilor clinice, în centre medicale din întreaga lume și, atunci când nu sunt diferențe între subiecți sau pacienți, nu vor fi motive să ne așteptăm la rezultate diferite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe