Newsflash
Dosar

De la public la privat. Experienţa olandeză

de Dr. Mihail CĂLIN - nov. 21 2013
De la public la privat. Experienţa olandeză
„Guvernul olandez a decis recent să înceteze producţia de vaccin, unul din motive fiind că nu-i uşor pentru o organizaţie guvernamentală să atingă şi să menţină un nivel tehnic şi calitativ ridicat“, spunea anul trecut dr. Marc Sprenger, director al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi fost şef al Institutului Olandez de Sănătate Publică (RIVM), într-un interviu acordat Vieţii medicale. „Aşa că, dacă mă întrebaţi dacă este necesar să ai o astfel de organizaţie, părerea mea personală este că nu. Trebuie definite tipurile de vaccin necesare într-o ţară, iar apoi trebuie văzut de unde pot fi achiziţionate cât mai ieftin posibil, nu trebuie neapărat să ai un producător naţional“.
În 2003, prin fuzionarea unităţii guvernamentale de producere de vaccinuri cu divizia de vaccinuri a RIVM, a fost creat Institutul Olandez de Vaccinuri (NVI), ale cărui activităţi constau în cercetarea şi producerea vaccinurilor (diftero-tetanic-pertussis, rubeolă-oreion-rujeolă, BCG, poliomielitic inactivat, hepatitic B, gripal etc.) şi cercetarea pe animale de laborator. Circa şase milioane de doze de vaccin erau produse anual pentru programul olandez de imunizare, dintre care trei milioane de vaccinuri gripale. Însă, în 2009, statul a hotărât să renunţe la operaţiunile de producţie: „devenise tot mai dificil pentru NVI să menţină cost-eficienţa producţiei în domeniul public”, se arată într-o scrisoare a ministrului sănătăţii către Parlamentul olandez. „Economia de scară este esenţială pentru cost-eficienţa producerii de vaccinuri: volume mai mari duc la un preţ mai mic. Acestea nu se pot obţine în domeniul public.“ Ca urmare, în 2012, producţia de vaccinuri a fost vândută pentru 32 de milioane de euro către Serum Institute of India (SII), unul dintre cei mai mari producători la nivel mondial – unul din doi copii, pretinde compania, sunt imunizaţi cu cel puţin unul din produsele sale, care sunt exportate în 140 de ţări.
Vânzarea „uneia din ultimele operaţiuni publice de producere de vaccinuri“, cum o numea presa vremii, a fost atent urmărită şi de Fundaţia Bill&Melinda Gates (BMGF). Motivul – NVI juca un rol crucial în programul OMS de eradicare a poliomielitei – puternic susţinut financiar de ONG –, fiind unul din cei doar patru producători de vaccin poliomielitic inactivat injectabil. După ce s-a asigurat că fondatorul SII nu are intenţia de a-şi vinde afacerea vreunei mari companii farmaceutice occidentale, care ar fi putut apoi mări preţul vaccinurilor, Bill Gates l-a încurajat să cumpere unitatea olandeză – importantă nu atât prin utilajele, cât prin cunoştinţele sale. Mişcarea va duce la extinderea producţiei de vaccin poliomielitic, al cărei preţ va scădea de la 2,5 euro/ doză la 0,7 euro/fiolă multidoză.
Departamentele de cercetare ale fostului NVI au fost regrupate în acest an în noul Institut de Vaccinologie Translaţională (Intravacc), care va fi şi el privatizat – integral sau parţial – până în 2015, cu garantarea sarcinilor publice ale acestuia faţă de OMS, BMGF şi Ministerului Sănătăţii din Olanda. Reprezentantul guvernului a expus şi de această dată motivele într-o scrisoare adresată Parlamentului: „Un astfel de parteneriat public-privat dă şanse mai mari de succes în viitor decât menţinerea lui ca instituţie publică finanţată de stat“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe