Newsflash
Dosar

Cutia de ciocolată, șpagă pentru medici

de Drd. Rareș Voroneanu - mai 28 2021
Cutia de ciocolată, șpagă pentru medici

Foarte des se vorbește în mass-media despre un subiect care se pare că generează multe dispute și chiar probleme – oferirea unei cutii de ciocolată.

Într-adevăr, multe lucruri despre acest subiect nu se prea cunosc, și asta nu din cauza ignoranţei, ci pur și simplu pentru că nu ne trec prin cap.

        Noul Cod Penal reglementează, în articolul 289, infracţiunea cunoscută sub numele de „Luare de mită”. Astfel, fapta funcţionarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta. Cum s-ar explica acest lucru? Dacă medicul X, în mod direct sau indirect, primește (pentru sine sau pentru altul) o ciocolată în mână sau dacă ciocolata este lăsată pe biroul din cabinet (pentru el sau pentru un coleg), înseamnă că X a primit foloase necuvenite. În legătură cu banii, nu cred că se pun probleme de interpretare, în schimb, în legătură cu termenul „foloase” există câteva precizări. „Foloase” înseamnă, de exemplu, ciocolata la care tocmai ne-am referit, eventuale bunuri, vacanţe și așa mai departe.

        Se pedepsește și promisiunea. Adică, nu este necesară remiterea cutiei de ciocolată pe loc, aceasta poate fi făcută chiar și după îndeplinirea actului medical. Dar trebuie știut că folosul primit trebuie să aibă legătură cu „îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri”. Practic, ce înseamnă acest fapt? Îl ajutăm pe Y să ajungă mai repede în cabinetul nostru din spitalul de stat pentru că s-a oferit să ne dea cadou o simplă cutie cu ciocolată.

        Aducerea la cunoștinţă a unei asemenea reglementări e foarte importantă. Pe lângă faptul că riscăm să ne pierdem locul de muncă, autorităţile publice vor confisca și respectivele bunuri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe