Newsflash
Dosar

Cercetarea: între finanţe şi „savoir faire“

de Dr. Mariana MINEA - nov. 21 2013
Cercetarea: între finanţe şi „savoir faire“
La Cantacuzino, „cercetarea e în toate“ şi e lipsită de conflicte, ne-au spus angajaţii Institutului cu care am stat de vorbă. La nivel formal, Institutul Cantacuzino este structurat pe cele patru direcţii prevăzute prin decretul regal din 1921 – cercetare, producţie, laboratoare de referinţă şi învăţământ. La nivel de specialişti însă, nu există o delimitare foarte strictă între aceste ramuri, aceiaşi oameni fiind implicaţi în numeroase proiecte care ţin de activitatea de cercetare, de identificarea de metode noi de diagnostic, de supraveghere microbiologică şi epidemiologică şi de producţie de vaccinuri. 150 de angajaţi din cei aproape 600 ai Institutului aparţin administrativ Cercetării, cu cele două departamente: Cercetare, dezvoltare şi inovaţie şi departamentul de Sănătate publică. Deşi cercetarea nu a beneficiat niciodată de bani suficienţi pentru a pune în practică toate lucrurile costisitoare pe care le presupune acest domeniu, tocmai proiectele naţionale şi internaţionale câştigate de cercetători au asigurat o parte importantă din resursele Institutului, care se autofinanţează. Asta în condiţiile în care laboratoarele de referinţă nu aduc venituri, producţia de vaccinuri este în scădere, iar Loteria Română, înfiinţată de profesorul Cantacuzino tocmai pentru a susţine sănătatea, sprijină acum, în primul rând, sportivii.
Cercetarea din Cantacuzino este finanţată din trei surse. Pe de o parte, sunt fondurile oferite prin concurs de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), aflată din noiembrie 2012 în subordinea Ministerului Educaţiei. Dacă anul 2007 a fost unul bun pentru cercetare, Institutul Cantacuzino câştigând atunci şase concursuri ANCS, în parteneriat cu alte instituţii din ţară şi în calitate de coordonator de proiect, în 2011, din lipsă de fonduri publice şi de concursuri, a câştigat un singur proiect. O altă sursă de finanţare o reprezintă programul-nucleu. Prin acest program, statul finanţează anual institutele de cercetare, fie prin concurs (guvernele de dreapta), fie automat (guvernele de stânga). Iar cea de-a treia sursă financiară o reprezintă proiectele şi parteneriatele internaţionale. În perioada 2007–2012, specialiştii Cantacuzino au fost implicaţi în 80 de proiecte de cercetare internaţionale şi naţionale, care au adus Institutului suma de 15 milioane de euro (cel puţin pe hârtie, pentru că unele proiecte sunt nefinalizate). La aceste proiecte au lucrat 12 echipe de specialişti din toate diviziile Institutului: Cercetare, Laboratoare de Referinţă şi Producţie.
Cercetarea din Institutul Cantacuzino are un grad ridicat de aplicabilitate. „Dacă Victor Babeş a fost savantul, Ioan Cantacuzino a fost omul de sănătate publică“, spune dr. Viorel Alexandrescu. Institutul Cantacuzino a introdus în 2003 diagnosticul de biologie moleculară, fiind singurul din România care oferă acest tip de analiză, şi tot el a introdus în ţară genotiparea HPV. Printre atuurile cercetării de la Cantacuzino se numără afilierea la Reţeaua Internaţională a Institutelor Pasteur. Este membră a familiei Pasteur din 1991, alături de alte 31 de institute din 25 de ţări şi participă activ la implementarea strategiei acesteia de combatere şi control al bolilor infecţioase. În cadrul parteneriatului, specialiştii români participă la programe de instruire şi realizează proiecte comune şi, nu în ultimul rând, au acces direct la toată biblioteca online a Institutului Pasteur. Doi specialişti Pasteur fac parte din consiliul ştiinţific al Institutului Cantacuzino şi o dată pe an participă la întrunirea consiliului, în România. Cu sprijinul guvernului francez şi al Institutului Pasteur, în 1995 s-a înfiinţat, în incinta Cantacuzino, Centrul de Învăţământ „Jacques Monod“, care organizează anual cursuri şi workshopuri în domeniul microbiologiei şi domeniilor conexe. „Dacă nu comunici, nu exişti“, punctează Aurora Sălăgeanu, preşedintele Consiliului ştiinţific din Institut. Colaborarea cu institutele internaţionale şi acest „savoir faire“ au ajutat Institutul Cantacuzino în 2009 să producă, într-un interval scurt de timp, vaccinul gripal pandemic, cel pentru care Ministerul Sănătăţii n-a onorat toată comanda, pentru că pandemia s-a dovedit a fi uşoară.
Cercetătorii de la Cantacuzino publică în medie 15 articole pe an – aspect pe care l-au trecut la capitolul „Puncte slabe“ în raportul pregătit pentru evaluarea din această primăvară, un proces de evaluare realizat de experţi europeni care au analizat competitivitatea institutelor naţionale din România. Cercetătorii de la Cantacuzino consideră că două sunt adevăratele lor puncte slabe: insuficienţa resurselor umane (specialişti tineri care sunt formaţi aici şi apoi nu pot fi păstraţi, din lipsă cronică de fonduri) şi instabilitatea instituţională – „ne dorim cu pasiune normalitatea, să fim lăsaţi să facem, pentru că ştim ce avem de făcut“. Recenta Hotărâre de Guvern prin care Institutului i se recunoaşte calitatea de furnizor de Servicii de Interes Economic General le deschide cercetătorilor o portiţă pentru funcţionare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe