Newsflash
Dosar

Ce nu a fost profesorul Setlacec

de Conf. dr. Cătălin VASILESCU - iul. 25 2014
Ce nu a fost profesorul Setlacec
Chiar în acea zi am luat legătura cu câţiva buni prieteni ai profesorului şi ai mei care lucrau la televiziune. M-am gândit că ar trebui să se facă un anunţ, că dispariţia lui nu poate trece neobservată şi că ar fi cazul de ceva mai mult decât de obişnuitele anunţuri în ziare. Cine mai citeşte ziare în ziua de azi?
Aşa că am sunat. Am fost pus în legătură cu „cineva de la ştiri“ căruia să-i dau câteva informaţii să poată compune un text. La telefon a răspuns o voce feminină, tânără, competentă şi vioaie, care avea „de la şefa“ misiunea de redactare a ştirii. Am încercat să fiu exact. Anul naşterii, profesor de chirurgie la Fundeni, pionier al chirurgiei cordului, al chirurgiei cancerelor digestive, articole, cărţi, tratate… Pot să îmi imaginez pixul domnişoarei alergând pe blocnotes, încercând să separe informaţiile relevante de inevitabilele mele efuziuni sentimentale, de ceea ce pentru ea era balast, bruiaj, nuanţe fără interes real.
După câteva minute în care m-a ascultat răbdătoare (era clar că mă cunoştea bine „şefa“) a încercat să scurteze, să mă aducă la obiect: „A fost şi dânsul academician, a avut premii, decoraţii, medalii, ceva?“. Atunci m-am simţit încolţit. Am început să caut cu febrilitate o justificare, argumente, ceva ce domnişoara aceea cu voce suavă să poată înţelege repede, să producă o ştire cumsecade. Să-i transmit esenţialul într-o formă care să poată fi descifrată într-o redacţie de ştiri. Am încercat să bifez scurta listă în faţa căreia mă pusese.
Academician. Profesorul Dan Setlacec nu a fost membru al vreunei societăţi în a cărei titulatură să se afle cuvântul „academie“. De fapt, nici nu cred că a fost membru al altei societăţi ştiinţifice decât Societatea Română de Chirurgie. Pot să depun mărturie că i s-a propus în repetate rânduri să intre în diverse societăţi academice. L-au rugat să accepte oameni foarte apropiaţi, pentru care avea mare consideraţie. Întotdeauna a refuzat, cu riscul de a strica prietenii de-o viaţă. Asta chiar dacă unii dintre colaboratorii săi (printre care mă număr şi eu) şi-au permis să îl întrebe de ce se poartă aşa, de ce refuză o poziţie importantă în lumea academică, poziţie care i-ar permite, poate, să îndrepte mersul lucrurilor într-o cât de mică măsură, să încerce măcar să facă binele de care era atâta nevoie şi de care părea să nu-i mai pese nimănui. Mi-a răspuns scurt: „Dacă aş accepta asta, aş fi nevoit să mă duc la nişte şedinţe unde să întâlnesc oameni cu care chiar nu-mi face plăcere să mă văd“.
Nu (prea) a fost decorat sau medaliat. La drept vorbind, a primit o decoraţie. Era pensionat de peste zece ani şi decoraţia a fost trimisă la secretariatul clinicii. Secretara m-a rugat să îi duc eu tubul albastru de carton, aşa că l-am sunat imediat şi l-am întrebat când doreşte să trec pe la dânsul cu proaspăt emisa distincţie. Răspunsul, mostră de limbaj creativ şi spontaneitate, a fost atât de colorat încât nu poate fi încredinţat tiparului. Într-una din serile următoare, cu ocazia uneia dintre vizitele săptămânale pe care i le făceam, cu ideea că poate nu a fost decât o glumă, am adus totuşi documentul cu pricina. Cu care ocazie am asistat la cea de-a doua parte a mesajului început anterior la telefon, cu imagini şi mai sugestive, mai precise şi mai pline de fantezie. Aşa încât, după obişnuita şuetă vesperală, am plecat de acolo cu decoraţie cu tot.
Drept să spun, a fost un gest care m-a surprins şi pe care nici astăzi nu ştiu bine cum să-l înţeleg. Profesorul Setlacec chiar credea în destinul acestei ţări, era ceea ce, conştient de riscul pe care mi-l asum, aş numi un patriot adevărat. Asta l-a şi făcut să se ocupe de istoria medicinii româneşti cu atâta devotament. Decoraţia însă nu a acceptat-o.
Nu cred că a suferit că nu a fost academician, rector, ministru, senator sau deputat, că nu a primit medalii sau distincţii. Ceea ce a regretat însă este că, după o viaţă dedicată profesiunii, nu a fost preşedintele vreunui congres naţional de chirurgie. Şi că nu a putut conduce o clinică de chirurgie cardiacă. Motivele pentru care s-a întâmplat aşa merită o discuţie lungă despre ceea ce s-a întâmplat cu medicina românească din 1970 până astăzi. Pentru „o istorie morală a medicinii româneşti“, cum îşi propunea cineva să scrie, nu există suficient spaţiu editorial şi nu este nici momentul. Lucrul va trebui însă făcut până la urmă şi cred că acolo se vor potrivi şi manuscrisele rămase de la domnul profesor Dan Setlacec.
I-a lipsit cu desăvârşire ceea ce este la mare modă astăzi: aşa-zisa mentalitate tranzacţională, perma­nenta cântărire a balanţei plăţi/beneficii, contabilitatea morală. Nu cred că tot ceea ce a făcut a fost bine. Dar sunt sigur că a făcut întotdeauna DOAR ceea ce el considera că e bine, raportat la binele general. Binele general e astăzi o noţiune vagă, un concept diluat, dar pentru el a fost o realitate palpabilă la care se referă totul. O realitate nenegociabilă, tare, mai tare ca succesul, bunăstarea, confortul, mai tare ca celebritatea.
Profesorul Dan Setlacec a fost un om generos până la uitarea de sine, până la a pune în paranteză condiţiile unei existenţe decente, nu îndestulate. Asta poate şi pentru că părea a fi lipsit genetic de instinctul proprietăţii. Nu am văzut om mai străin de noţiunea de bani decât el.
Primul lucru care îmi vine în minte atunci când mă gândesc la profesorul Dan Setlacec este că a fost cel mai liber om pe care l-am cunoscut. Nu cred că a fost absolut liber. Nu am nici formaţia şi nici biografia care să mă îndreptăţească să mă lansez în discursuri de largă respiraţie despre libertate în general. Vreau doar să spun că libertatea pare să fi fost obiectivul, ţelul pe care Profesorul l-a urmărit cu cea mai mare perseverenţă de-a lungul întregii vieţi.
A trăit aşa cum a crezut că e bine. Şi aşa a şi murit.
Totuşi, domnişoara de la celălalt capăt al firului nu putea aştepta naraţiunea mea, impresiile dintr-o lume scufundată. Pe cine să mai intereseze o lume a trecutului? Deşi trecutul este singurul lucru cât de cât interesant, acum, când de viitor ne temem, iar prezentul ne dezgustă. Astfel că i-am răspuns operativ interlocutoarei mele: profesorul Dan Setlacec nu a fost academician şi nu a primit nici ordine şi nici medalii.
La acea televiziune, în seara zilei de 22 iulie 2009, s-a anunţat pe rapida curgere a benzii de ştiri că „profesorul de chirurgie Dan Setlacec a încetat din viaţă“. Nouă cuvinte. În acelaşi jurnal de actualităţi, un reportaj de mai bine de cinci minute a fost dedicat lecţiilor de echitaţie pe care le-a luat o elegantă starletă a lumii mondene în hipodromul din Corbeanca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe