Newsflash
Dosar

Cât de fericiți sunt medicii?

de Dr. Laura Davidescu - ian. 27 2023
Cât de fericiți sunt medicii?

Necunoscutele pandemiei au zdruncinat încrederea pacienţilor. Acest lucru s-a reflectat asupra vieţii profesionale și personale a medicilor. Iată ce am descoperit într-o cercetare „Viaţa Medicală”.

h1Ultimii ani au fost extrem de complicaţi pentru purtătorii halatelor albe, din numeroase puncte de vedere. Necunoscutele pandemiei au zdruncinat încrederea pacienţilor, iar acest lucru s-a reflectat atât asupra vieţii profesionale, cât și a celei personale a medicilor. Iată ce am descoperit într-o cercetare iniţiată de „Viaţa Medicală”.

Inspiraţi de sondajele realizate de Medscape despre stilul de viaţă al medicilor din Statele Unite, la începutul anului precedent am lansat un chestionar în mediul online, pe care l-am intitulat „Gradul de satisfacţie profesională și personală a medicilor din România”.

Puţin peste jumătate dintre medici se declară mulţumiţi de meseria lor și doar 6% se declară foarte fericiţi cu ceea ce fac.

Peste 400 dintre cititorii noștri medici au răspuns întrebărilor legate de profesie, de obiceiurile personale și de viaţa de familie. Sperăm că rezultatele vă pot ajuta să vă faceţi o imagine asupra statutului actual al medicului din România.

Cine a completat chestionarul

Dintre cei 420 de respondenţi, majoritatea (91%) aveau vârsta cuprinsă între 28 și 59 de ani și erau de sex feminin (82%). Ca pregătire profesională, 60% sunt medici de specialităţi clinice, 12% medici cu specialităţi chirurgicale, 8,5% rezidenţi, 8% medici cu specialităţi paraclinice și 3% medici dentiști, restul fiind absolvenţi de facultate sau medici pensionari.

Dintre cei intervievaţi, 53% lucrează într-o unitate sanitară de stat, 27% lucrează la privat, iar 19% profesează în propriile cabinete sau clinici, diferenţa fiind reprezentată de cei care nu lucrau la momentul cercetării sau se aflau în concediu de îngrijire a copilului.

Doar jumătate dintre medici muncesc cu plăcere

La întrebarea „Cât de fericit vă simţiţi la actualul loc de muncă?”, puţin peste jumătate dintre medici muncesc cu plăcere, ei răspunzând că sunt „destul de mulţumiţi” (50%) sau chiar „foarte fericiţi” (6%). În schimb, 36% se declară nu prea mulţumiţi de jobul lor, iar 8% spun că nu le place deloc ceea ce fac.

grafic 1 fericit la munca

În ceea ce privește viaţa privată, lucrurile stau ceva mai bine, 63% dintre medici declarându-se fericiţi sau foarte fericiţi pe plan personal. Pe de altă parte, 27% dintre medici mărturisesc că sunt nefericiţi sau chiar foarte nefericiţi. Referitor la această percepţie de (ne)fericire, două treimi dintre medicii chestionaţi spun că acest sentiment s-a schimbat în
ultimii doi ani.

La capitolul timp alocat propriei sănătăţi și stări de bine, doar 1 din 5 medici reușește să găsească această preţioasă resursă, pe când 39% nu-și fac decât uneori timp pentru propria persoană, iar 28% răspund „rareori” sau chiar „niciodată” (13%).

Cum își menţin medicii sănătatea fizică și psihică

Pentru a-și menţine starea de bine, 67% dintre medici apelează la hobby-uri precum cititul, grădinăritul sau gătitul și/sau petrec timp în familie (65%). Pe următoarea poziţie se află activitatea sportivă și somnul, cu proporţii de 32%, respectiv 31%. Doar 8,5% dintre respondenţii sondajului nostru au declarat că merg la psihoterapie pentru bunăstarea lor psihică.

grafic 2 activitati

Dintre cei care practică un sport, 23% o fac o dată pe săptămână, 23% de două-trei săptămânal sau chiar mai des și 16% - zilnic. Diferenţa o reprezintă importantul „pluton” de 38% care nu fac mișcare DELOC.

Dintre respondenţi, 41% își iau circa două săptămâni de concediu anual, 36% reușesc să petreacă departe de muncă trei-patru săptămâni, în timp ce 14% abia izbutesc să aibă o săptămână de concediu. Există și o cotă de 9% dintre medici care spun că pleacă în vacanţă chiar și cinci-șase săptămâni într-un an. Fericiţii!

Internetul este 100% prezent în viaţa medicilor atât ca necesitate profesională, cât și ca nevoie personală, timpul alocat mediului online variind de la 1-10 ore săptămânal pentru 57% dintre respondenţi până la peste 30 de ore în cazul a 16% dintre ei.

Jumătate dintre medici au probleme cu greutatea

Nici medicii nu sunt feriţi de lupta cu kilogramele în plus, jumătate dintre respondenţii noștri recunoscând că încearcă să slăbească, pe când 39% doresc să-și menţină greutatea.

grafic 3 greutate copy

O proporţie de numai 2% visează să mai pună câteva kilograme în plus, în timp ce 9% sunt cei care nu se preocupă de cât indică acul cântarului.

Banii și viciile

La capitolul importanţa veniturilor, părerile sunt împărţite – 58% spun că nu ar accepta o reducere a veniturilor pentru a avea mai mult timp, pe când 42% ar fi dispuși să aibă venituri mai mici, dar să câștige mai mult timp pentru familie. În privinţa fumatului, doar 27% se declară fumători, iar 20% spun că au renunţat la acest obicei.

h3

Consumul de alcool face parte din viaţa a 69% dintre medici, iar 5% dintre respondenţi mărturisesc că beau zilnic.

h2

I-am întrebat pe medici și dacă folosesc substanţe stimulante (medicamente sau canabis), practic toţi declarând că se ţin departe de așa ceva. Totuși, 5% dintre ei le-ar utiliza dacă ar deveni legale.

Viaţa de familie e… complicată

Dintre cei care au completat chestionarul, 80% sunt căsătoriţi sau au un partener, pe când 12% sunt singuri sau văduvi. Diferenţa este reprezentată de medicii care au preferat să nu răspundă la această întrebare. Contrar a ceea ce mulţi cred, cum că medicii se căsătoresc mai mult între ei, doar 23% dintre medici au ca partener de viaţă tot un medic.

grafic 4 parteneri

Dintre cei aflaţi într-o relaţie, 64% spun că sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de viaţa de cuplu. În schimb, 20% consideră că relaţia le merge prost sau cel mult mediocru, existând și unii medici care s-au
abţinut să răspundă.

Conform sondajului, 65% dintre respondenţii noștri sunt și părinţi, iar dintre aceștia, mai mult de jumătate recunosc că, din pricina muncii de medic, și-au neglijat, mai mult sau mai puţin, copiii.

Credinţă și îngrijorare

La întrebarea dacă se consideră o persoană religioasă, 80% dintre medicii respondenţi au spus că sunt credincioși, pe când 20% se declară atei. În privinţa viitorului, doar 8% dintre medici se consideră lipsiţi de îngrijorare, 26% spun că sunt puţin îngrijoraţi, iar 67% sunt îngrijoraţi și foarte îngrijoraţi.

Grafic 5 ingrijorati

Medicii sunt reticenţi în a căuta sprijin emoţional

Pentru a vedea care sunt nevoile și problemele actuale ale medicilor în urma cercetării noastre, am apelat la sociologul Alexandra Hosszu. Alexandra Hosszu lucrează de peste opt ani în cadrul Fundaţiei Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, coordonând numeroase proiecte și activităţi de cercetare socială.

Alexandra Hosszu 2

Alexandra a publicat o serie de articole știinţifice despre educaţia online și despre cum a fost afectată starea de bine a elevilor, profesorilor și părinţilor. De asemenea, a fost implicată în realizarea de cercetări despre schimbările apărute la nivel social ca urmare a pandemiei de COVID-19. A finalizat studiile doctorale ale Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universităţii din București în anul 2022.

Provocările pandemiei au afectat bunăstarea personalului medical, medicii fiind percepuţi ca principalii responsabili de ţinerea sub control a situaţiei pandemice. Conform sondajelor realizate la nivel naţional (IRES, 2020), încrederea în sistemul medical și, implicit, în cadrele medicale a crescut în timpul pandemiei, însă au fost accentuate și discursurile extremiste și îndreptate împotriva reprezentanţilor medicilor.

În acest context, o parte dintre medici sunt obosiţi și nu își mai regăsesc satisfacţia în activitatea profesională, așa cum reiese și din sondajul realizat în 2022.

h4

Starea de bine a femeilor a fost disproporţionat afectată în timpul pandemiei comparativ cu cea a bărbaţilor, ca urmare a presiunilor de a găsi un echilibru între viaţa de familie (îngrijirea copiilor care au făcut școala online, îngrijirea altor persoane bolnave din familie) și viaţa profesională. Aceasta din urmă, de multe ori, a însemnat ore suplimentare de lucru și expunerea constantă la riscul infectării cu COVID-19.

Conflictul dintre rolurile asociate statusului de părinte și cele asociate statusului profesional de medic a fost evidenţiat și de respondenţii sondajului. Aceștia au menţionat că, uneori, copiii au fost neglijaţi ca urmare a responsabilităţilor profesionale.

Cu toate acestea, proporţia medicilor care merg la terapie este foarte scăzută (sub 10%, conform sondajului). Dar situaţia din România se încadrează în trendul european și internaţional, potrivit căruia medicii sunt reticenţi în a căuta sprijin emoţional pentru că se tem de stigmatul asociat cu această practică.

Proporţia medicilor care se declară fumători este puţin mai mică decât media la nivel naţional (27% în rândul medicilor comparativ cu 32% la nivel naţional). Acest lucru indică faptul că profesia de medic, care implică asumţia conform căreia medicii cunosc și înţeleg mai bine riscurile asociate fumatului, nu influenţează radical decizia de a fuma sau nu.

De-a lungul timpului, mai multe studii (Oberg&Frank, 2009; Hildago et al., 2016) au arătat că pacienţii sunt influenţaţi pozitiv dacă medicii care îi tratează promovează un stil de viaţă sănătos (fac sport, nu fumează, nu consumă alcool), aceștia fiind percepuţi ca modele de către pacienţi.

38% dintre medicii care au răspuns sondajului declară că nu fac mișcare deloc.

În același timp, starea de bine a medicilor contribuie la livrarea unor servicii medicale de calitate, motiv pentru care statul, prin instituţiile responsabile, ar trebui să investească în dezvoltarea bunăstării medicilor prin diferite mecanisme și instrumente, inclusiv promovarea psihoterapiei.

Citiți și: Pandemia la medici: între fericire și salarizare

TOPUL CELOR MAI STRESATE SPECIALITĂŢI MEDICALE

Medicii din specialităţile de urgenţă se confruntă cu cel mai mare risc de
burnout, arată un raport din 2022, realizat în Statele Unite. Peste 13.000 de medici din 29 de specialităţi diferite au participat la această cercetare.

Iată clasamentul:

1. Medicină de Urgenţă – 60% dintre medici au avut manifestări de burnout
2. Terapie Intensivă – 56%
3. Obstetrică și Ginecologie – 53%
4. Boli Infecţioase, Medicină de Familie– 51%
5. Medicină Fizică și de Reabilitare, Diabetologie, Endocrinologie – 50%
6. Radiologie, Pediatrie – 49%
7. Pneumologie, Gastroenterologie, Medicină Internă, Urologie – 48%
8. Anestezie – 47%
9. Reumatologie, Neurologie – 46%
10. Chirurgie Generală – 44%
11. Cardiologie, Alergologie și Imunologie– 42%
12. Nefrologie, Chirurgie Plastică, Oftalmologie– 40%
13. Psihiatrie – 38%
14. ORL, Ortopedie – 37%
15 Oncologie – 36%
16. Anatomie Patologică – 35%
17. Dermatologie – 33%
18. Sănătate Publică și Igienă – 26%

(Sursa: Raportul Medscape Physician Burnout and Depression 2022)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe