Newsflash
Dosar

2020 este Anul Moașei: Ce lecții prețioase învață părinții de la moașe

de Florentina Ionescu - feb. 10 2020
2020 este Anul Moașei: Ce lecții prețioase învață părinții de la moașe

În Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei ne amintim de câteva lecții prețioase, pe care ni le-a împărtășit Daniela Stan, moașă licențiată și liderul echipei de formatori ai cursului „Școala Părinților” de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, la începutul lunii decembrie 2019.

moasa bebe maternitate

Anul 2020 a fost desemnat Anul Internațional al Asistentului Medical și Moașei de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cu această ocazie, am stat de vorbă cu Daniela Stan, moașă licențiată de la maternitatea Giulești. Ea ne-a povestit câteva dintre provocările cu care se confruntă părinții la început de drum și cum îi ajută moașele să depășească aceste obstacole prin intermediul cursurilor organizate în maternități. 

Daniela Stan4

„Eu, la Școala Părinților, le spun mămicilor să nu uite niciodată de partenerul de viață. Partenerul trebuie adus aici, la curs. Nu sunt doi în această poveste, ci sunt trei. Tatăl trebuie să fie cel care face baie copilului, tatăl trebuie să știe să schimbe un scutec. La cursurile din cadrul Școlii Părinților trebuie să participe și viitorii tați, iar eu îi învăț cum să schimbe un scutec, îi învăț cum să facă băiță și le vorbesc despre depresia postpartum și despre „baby blues”. De ce? Ca să înțeleagă că nu este un moft faptul că proaspăta mămică începe să plângă din senin și că mămicile sunt și ele consternate. Sunt atât de multe griji, sunt atât de multe schimbări în viața mamei. Ea este obosită, stresată, o copleșesc grijile”, ne-a mărturisit Daniela Stan (foto).

Cursul pentru părinți este împărțit în mai multe module

Cursul este împărțit în șase module, printre care un modul despre naștere, în care se discută cu părinții despre nașterea pe cale vaginală și despre nașterea prin cezariană, despre partea de lăuzie; un modul despre alăptare, în care mămicile sunt învățate ce să facă, pas cu pas, pentru a alăpta exclusiv la sân. 

Scoala Parintilor1

„La alăptare apar tot felul de probleme. Foarte multe mămici, în primele două săptămâni, renunță la alaptare, pentru că se tem și își fac tot felul de griji inutile: «Nu am suficient de mult lapte», «Laptele meu nu este bun», «Dacă nu se satură copilul?», «Dar de unde știu eu că s-a săturat copilul? «Dacă nu ia suficient în greutate?», «Dar îmi este greu, copilul nu vrea să ia sânul»”, a povestit moașa de la maternitatea Giulești, precizând că, pe fondul acestor griji, mămicile renunță la alăptare, chiar dacă organismul lor are lapte. 

Scoala Parintilor3

Ea mi-a oferit un exemplu în care mi-a arătat cât de important este ca mămicile să aibă informațiile necesare pentru a nu renunța la alăptarea bebelușilor, mai ales că în primele zile de viață, laptele matern conține nutrienți necesari pentru cei mici. Cu multă răbdare și pricepere, Daniela Stan a reușit să le convingă pe mămicile care au născut prin cezariană să încerce să își pună copiii la sân: „Chiar în această dimineață le spuneam pacientelor care fost operate ieri și au născut prin cezariană că pot să meargă să își alăpteze copilașii. Trei dintre ele mi-au spus că nu au lapte în sâni, iar atunci am început să le povestesc că încă din sarcină începe să se producă colostrul. Într-adevăr, în primele zile, mai ales la cele care au născut prin cezariană, laptele vine puțin mai greu, dar există colostru. O picătură de colostru face cât zece mililitri de lapte. Trebuie să știi ce să le spui, să le dai informația corectă”. 

Scoala Parintilor2

În fiecare salon, ne mai spune moașa, există materiale informative, există un canal special de unde mămicile își pot lua toate informațiile legat de partea de alăptare. În plus, în cadrul cursurilor de la Școala Părinților, există un modul dedicat nutriției la gravide.

„Am adus medicul nutriționist în ecuație, ca să le răspundă gravidelor la întrebări și să le învețe cum să gestioneze anumite situații: diabet gestațional, hipertensiune indusă de sarcină”, a povestit Daniela Stan. 

scoala parintilor
Octombrie 2019 - Asistenta Daniela Stan dă startul unui nou modul al cursului de puericultură ”Școala părinților”, organizat gratuit prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

 


Notă autor:

Sursa foto: arhivă personală Daniela Stan, Unsplash.com; facebook.com/PanaitSirbu/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe