Newsflash
Dosar

2019 pentru Sănătate... în România

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 27 2019
2019 pentru Sănătate... în România

Pentru domeniul sănătăţii, anul 2019 a însemnat demascarea impostorilor, o explozie de cazuri de gripă, bulversarea viitorilor medici, căderea unui guvern și instituirea altuia interimar, infecţii nosocomiale fatale, un sistem informatic în colaps etc.

În ultima lună din 2019 au fost formulate deja promisiuni pentru anul următor legate de programe naţionale în sănătate, rectificări bugetare și suplimentarea fondurilor aferente Ministerului Sănătăţii.
Câte dintre acestea vor fi duse la bun sfârșit vom afla în 2020.

Anul a debutat cu un număr alarmant de cazuri de infecţii respiratorii, pericolul declanșării unei epidemii de gripă fiind foarte mare. La acel moment se înregistrau 28 de decese din cauza virusului gripal. La sfârșitul lunii ianuarie, mai multe școli au fost închise pe motivul răspândirii epidemiei de gripă – 85 de cazuri de gripă în rândul elevilor. Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii de atunci, a recunoscut necesitatea prevenţiei, a vaccinării care trebuia realizată încă din luna noiembrie.

Descoperirea chirurgului impostor

Luna februarie a adus la lumină un caz șocant – un fals chirurg profesa în mai multe clinici private din România. Matteo Politi, originar din Italia, era de fapt un valet de parcare, care făcuse mai multe victime în ţara sa. Falsul medic se prezenta drept Matthew Mode, nu avea studii medicale, însă a reușit să obţină parafa de la DSP, fără a figura înregistrat la Colegiul Medicilor din România (CMR). VM 52, p.5 - 1

Asistentele din cadrul unei clinici și-au dat seama că este ceva în neregulă cu așa-zisul chirurg când au văzut că nu știa să se spele corect pe mâini și să își pună mănușile înainte de a începe intervenţia chirurgicală. În urma scandalului au fost descoperite și alte cazuri de medici falși. Un fost zidar dintr-o comună de lângă București practica ilegal ca medic stomatolog de mai mulţi ani, sătenii fiind foarte mulţumiţi de serviciile sale. O femeie în vârstă de 30 de ani a lucrat timp de peste zece ani ca rezidentă în cadrul Secţiei de Obstetrică-ginecologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov. Aceasta și-a falsificat diploma de licenţă și actele aferente promovării examenului de rezidenţiat. Femeia a participat la mai multe operaţii, fiind mâna a doua, alături de dr. Roxana Dragu. Ea nu avea parafă de la DSP și nici aviz de la CMR.

Pericolul de la „Marius Nasta”

Infecţia cu Acinetobacter, un agent patogen extrem de periculos, a fost raportată drept cauza pentru decesele a trei pacienţi internaţi la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

VM 52, p.5 - 3Odată cu acestea, au fost scoase la iveală și alte nereguli din cadrul spitalului, conform angajaţilor: alimentare cu apă nefiltrată în cadrul blocului operator, dezinfectanţi insuficienţi. În urma anchetei DSP, de la sfârșitul lunii februarie, Secţia de Terapie intensivă și blocul operator au fost închise.

VM 52, p.5 - 2

Activitatea s-a reluat la începutul lunii martie, după aplicarea procedurilor de curăţenie și dezinfecţie, după cum a anunţat atunci dr. Beatrice Mahler, managerul institutului.

O confruntare de milioane

În luna martie, confruntarea dintre conf. dr. Mihai Craiu și Olivia Steer a strâns milioane de vizualizări. Medicul a desfiinţat teoriile antivacciniste ale Oliviei Steer, aducând argumente știinţifice.

VM 52, p.5 - 4O altă teorie contrazisă a fost cea a cantităţii de aluminiu pe care o conţin vaccinurile, reputatul medic aducând din nou argumente știinţifice: „Acei copii care sunt alăptaţi la sân primesc în primele șase luni de viaţă de vreo 10 ori mai mult aluminiu din laptele matern decât ar primi în primele șase luni din vaccinurile pe care trebuie să le facă”.

Sistem informatic în colaps

La jumătatea anului, medicii de familie avertizau că sistemul informatic, legătura cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), este în colaps. Documentele emise – biletele de trimitere, reţetele electronice – care trebuie obligatoriu validate în 72 de ore nu puteau fi oferite pacienţilor. Mulţi dintre medici le validau în timpul nopţii. Problema a persistat mai mult de o lună.

VM 52, p.5 - 5

În urma scandalului, Daniel Osmanovici, purtătorul de cuvânt al CNAS, a demisionat după declaraţia neinspirată: „Oamenii mor oricum, cu sau fără sistem”. Ulterior, acesta a explicat că răspunsul său a venit în urma speculaţiei unui jurnalist cum că oamenii ar putea muri din cauza blocajului temporar al platformei online. În urma declaraţiei, premierul Viorica Dăncilă a cerut demiterea purtătorului de cuvânt și a președintelui CNAS. Activitatea PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) a fost reluată pe 6 august.

Atacul cutremurător de la Săpoca

În luna august, se anunţa că unul dintre pacienţii internaţi în Secţia de Psihiatrie acuţi a Spitalului din Săpoca a luat un stativ de perfuzii și a lovit mai mulţi pacienţi în zona capului. În urma agresiunii au rezultat 13 victime: patru pacienţi au decedat (trei pe loc și unul la spital), trei au avut traumatisme craniocerebrale majore, iar alţi șase au avut traumatisme craniocerebrale și faciale minore. Atacatorul fusese internat pentru sevraj etilic, iar reprezentaţii spitalului au declarat că cele șapte asistente medicale, medicul de gardă, trei infirmiere și doi muncitori pentru supravegherea bolnavilor psihic periculoși erau prezenţi în zonă, însă evenimentele s-au desfășurat atât de rapid, încât nu au avut șansa să intervină. Tragedia a scos la iveală mai multe nereguli din cadrul spitalelor de psihiatrie din ţară: sute de bolnavi periculoși, care au săvârșit crime, internaţi într-un spital din Iași, peste capacitatea pe care o are instituţia; personal medical agresat de pacienţi.

Criza rezidenţiatului

O decizie fără precedent a fost comunicată la începutul lunii octombrie: examenul de rezidenţiat se va desfășura în 8 decembrie, în loc de 17 noiembrie. Motivul acestei schimbări a fost amânarea numirii unui ministru interimar la Educaţie. Pentru desfășurarea examenului de rezidenţiat, legislaţia prevede existenţa unui Ordin comun al ministrului Sănătăţii și al Educaţiei. După proteste, petiţii ale viitorilor medici și schimbarea guvernului, ministrul Educaţiei a fost eliminat din procedură. A fost aprobat un proiect de modificare și completare a Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanţarea rezidenţiatului și a fost stabilită data finală pentru rezidenţiat. Totodată, actul prevede că „cifra de școlarizare pentru rezidenţiat este cel puţin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenţilor de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licenţă din promoţia anului în curs, cumulat cu numărul de posturi”.

Un nou ministru al Sănătăţii

La începutul lunii noiembrie, un nou guvern este instituit. La Ministerul Sănătăţii este numit conf. dr. Victor Costache, chirurg cardiovascular. În cadrul conferinţei de presă cu ocazia preluării mandatului, acesta și-a prezentat priorităţile: „În primul rând vom menţine funcţionarea normală a ministerului, cât și a programelor în curs. (...) Unul dintre primele aspecte care trebuie menţinute funcţionale este concursul de rezidenţiat. Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor din întreaga ţară”.

VM 52, p.5 - 6

Conf. dr. Victor Costache a mai menţionat și nevoia unei rectificări bugetare pozitive pentru domeniul sanitar, asigurările complementare de sănătate reprezentând o soluţie pentru aducerea de fonduri suplimentare în Sănătate. Totodată, ministrul a anunţat și finalizarea licitaţiei pentru achiziţionarea dozelor de vaccin anti-HPV, primele 20.000 de doze fiind destinate DSP. Distribuţia a fost iniţiată la sfârșitul lunii noiembrie, iar vaccinarea gratuită va debuta în ianuarie 2020, pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, dozele fiind destinate medicilor de familie care au solicitat deja vaccinarea în 2017 și 2018.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe