Newsflash
Dosar

2019 pentru Sănătate... în lume

de Dr. Alina SIMACHE - dec. 27 2019
2019 pentru Sănătate... în lume

La finalul anului 2019, Medscape a reunit câteva dintre cele mai importante știri din domeniul medical. Evenimente neprevăzute, descoperiri promiţătoare și noi recomandări esenţiale în practica medicală curentă au marcat parcursul acestui an.

Hidratarea corespunzătoare în pediatrie

Un grup de experţi, reprezentanţi ai patru organizaţii de sănătate, respectiv Academy of Nutrition and Dietetics, American Academy of Pediatric Dentistry, American Academy of Pediatrics și American Heart Association, a publicat anul acesta cele mai recente recomandări cu privire la hidratarea corespunzătoare a copiilor cu vârsta sub 5 ani.
VM 52, p.4 - 1

Principalele sugestii includ consumul de lapte matern sau formule speciale de lapte și apă, dar și consumul limitat de sucuri de fructe și evitarea lactatelor vegetale. Astfel, copiii cu vârsta sub 6 luni ar trebui să consume numai lapte matern sau formule speciale, cei cu vârsta între 6 luni și 1 an pot primi apă după diversificare, însă sucurile de fructe ar trebui evitate. Între 1 an și 2 ani, copiii ar trebui să consume lapte și apă, dar și cantităţi reduse de suc de fructe 100% natural, iar între 2 ani și 5 ani, copiii ar trebui să consume în principal lapte și apă, dar și o porţie redusă de suc de fructe.

Modificări în screeningul cancerului colorectal

În luna octombrie, un articol publicat în BMJ recomanda ca screeningul cancerului colorectal să nu fie efectuat de rutină la adulţii cu vârsta între 50 și 79 de ani, ci numai la persoanele cu risc de cancer de peste 3% în următorii 15 ani. Calcularea riscului individual poate fi realizată prin intermediul Qcancer calculator, disponibil online.
VM 52, p.4 - 2

Drept răspuns oficial la această nouă propunere, experţii de la National Comprehensive Cancer Network (NCCN) susţin că noul ghid nu va schimba propriile recomandări pentru screeningul cancerului colorectal. „În prezent, NCCN continuă să susţină screeningul cancerului colorectal la indivizii cu risc mediu, cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani”, a declarat pentru Medscape Medical News dr. Dawn Provenzale, de la Duke Cancer Institute, Durham, North Carolina, în calitate de director al NCCN Guidelines Panel for Colorectal Cancer Screening. Totuși, dr. Provenzale a menţionat și că NCCN „va monitoriza în continuare” abordarea personalizată a screeningului cancerului colorectal, pe baza riscului individual calculat.

Noi avertismente cu privire la somnifere

În urma raportării unor traumatisme severe, dar și a deceselor provocate de somnambulism, adormitul în timpul șofatului sau alte activităţi periculoase, Food and Drug Administration (FDA) a adăugat în luna aprilie a acestui an noi avertismente în privinţa anumitor medicamente utilizate în tratamentul insomniei. Printre produsele farmaceutice vizate se numără eszopiclone, zaleplon și zolpidem.VM 52, p.4 - 3
„Suntem conștienţi de faptul că milioane de americani suferă de insomnie și se bazează pe aceste medicamente să îi ajute să doarmă mai bine noaptea. Deși aceste incidente sunt rare, ele sunt serioase și este important ca pacienţii și profesioniștii din domeniul sănătăţii să conștientizeze riscurile. Aceste incidente pot avea loc chiar de la prima doză sau după o perioadă mai lungă de tratament, la pacienţii fără antecedente, chiar la cele mai reduse doze”, a precizat dr. Ned Sharpless, reprezentant al FDA. În plus, FDA a adăugat o contraindicaţie cu privire la utilizarea acestor medicamente în cazul pacienţilor care au experimentat astfel de situaţii riscante.

Inovaţie în terapia depresiei postpartum

Administrat în perfuzie continuă pe durata a 60 de ore, brexanolone este primul medicament specific aprobat de FDA pentru tratamentul depresiei postpartum. Mecanismul prin care acţionează medicamentul promiţător este similar alopregnanolonului endogen, care influenţează receptorii GABA (gamma-aminobutyric acid-A).
VM 52, p.4 - 4Din cauza potenţialelor efecte secundare severe, inclusiv sedarea excesivă sau sincopa, FDA a aprobat medicamentul, dar cu anumite condiţii. Astfel, pe parcursul administrării tratamentului, pacientele trebuie să fie monitorizate încontinuu prin pulsoximetrie și să fie acompaniate în timpul interacţiunii cu copiii. De asemenea, pacientele vor fi sfătuite să nu conducă, să nu manevreze anumite utilaje și să nu se implice în alte activităţi periculoase până la dispariţia completă a potenţialelor efecte adverse ale tratamentului, cele mai comune dintre acestea fiind starea de somnolenţă, xerostomia, sincopa și hiperemia cutanată tranzitorie.

Rezultatele studiului ISCHEMIA

Mult așteptatele concluzii ale studiului ISCHEMIA nu au prezentat mai puţine evenimente cardiovasculare majore după intervenţiile invazive precoce, în comparaţie cu utilizarea terapiei medicale optime. Pacienţii cu boală cardiacă ischemică și simptome controlate de angină pectorală ar putea să nu aibă nevoie de intervenţie chirurgicală. Este necesară o evaluare atentă a deciziei terapeutice, realizată împreună cu pacientul, luând în considerare riscurile și beneficiile asociate. Rezultatele studiului, prezentate în luna noiembrie în cadrul American Heart Association Scientific Sessions 2019, modifică substanţial practica medicală curentă, oferind noi informaţii importante pentru o mai bună înţelegere a bolii cardiace aterosclerotice.

Rujeola, o ameninţare persistentă

În 2019, în SUA au fost confirmate 1.261 de cazuri de rujeolă în 31 de state, creștere substanţială comparativ cu cele 372 de cazuri înregistrate în 2018 și 120 de cazuri în 2017, cifrele înregistrate fiind cele mai mari din ultimii 27 de ani. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), majoritatea persoanelor infectate nu erau vaccinate. OMS avertizează că numărul ţărilor europene care au reușit să elimine complet rujeola este în scădere, în ciuda eforturilor semnificative întreprinse pentru eradicarea acestei maladii în ultimii ani.

VM 52, p.4 - 5Pentru prima dată în ultimii șapte ani de la iniţierea evaluării anuale, European Regional Verification Comission for Measles and Rubella Elimination (RVC) anunţă că patru ţări europene, respectiv Albania, Cehia, Grecia și Marea Britanie, și-au pierdut statutul de eradicare a rujeolei. Totuși, există și vești bune. Astfel, potrivit RVC, Austria și Elveţia au obţinut anul acesta statutul de eliminare, demonstrând întreruperea transmisiei rujeolei pentru cel puţin 36 de luni.

Ranitidina, un potenţial carcinogen?

Grupul CVS Health Corp a anunţat anul acesta retragerea Zantac și a altor medicamente generice ce conţin ranitidină din farmaciile proprii, după ce FDA a avertizat că anumite preparate medicamentoase conţin substanţe cu potenţial carcinogen. NDMA (N-nitrosodimethylamine) a fost identificat în unele produse ce conţin ranitidină, aceeași substanţă regăsindu-se și în unele medicamente antihipertensive în cursul acestui an. De asemenea, pe lângă preparatele medicamentoase cu administrare orală ce conţin ranitidină, FDA anunţa că vor fi evaluate în cadrul anchetei și alte medicamente similare, precum inhibitorii de pompă de protoni.

Pericolul utilizării ţigărilor electronice

SUA s-a confruntat anul acesta cu o afecţiune respiratorie misterioasă, asociată cu utilizarea ţigărilor electronice. În urma investigaţiilor specifice, CDC și FDA au dezvăluit că, în unele cazuri, pacienţii au utilizat ţigări electronice ce conţineau THC (tetrahidrocanabinol). Tabloul simptomatic al afecţiunii respiratorii misterioase include manifestări clinice variate, precum tuse, dispnee, dureri toracice, greaţă, vărsături, diaree, febră și fatigabilitate marcată, cu agravare progresivă.


Notă autor:

1. https://wb.md/2ty4jLv
2. https://www.medscape.com/viewarticle/918873
3. https://www.medscape.com/viewarticle/919325
4. https://bit.ly/2S5o339
5. https://www.medscape.com/viewarticle/911549
6. https://www.medscape.com/viewarticle/910643
7. https://www.medscape.com/viewarticle/904356
8. https://www.medscape.com/viewarticle/921463
9. https://www.cdc.gov/measles/casesoutbreaks.html
10. https://www.medscape.com/viewarticle/911581
11. https://bit.ly/2S8LXuW

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe