Newsflash

Un glucagon, vă rog!...

de Dr. Rodica PERCIUN - feb. 14 2012
Un glucagon, vă rog!...
   O scurtă trecere în revistă le va permite celor care s-au îndepărtat de practica medicală în favoarea celei de coordonare de programe medicale, să-şi amintească rostul unor tratamente aplicate în urgenţele hipoglicemice. Nu amintim formule biochimice, capitole de fiziologie sau de fiziopatologie, ci doar rolul salvator al preparatului comercial numit glucagen (glucagon), atunci când este administrat în urgenţele hipoglicemice. Urgenţă medicală majoră, hipoglicemia severă înseamnă, în afara tulburărilor majore senzoriale şi motorii imediate, şi posibile complicaţii neurologice şi vasculare la distanţă. Starea amintită implică o totală inabilitate a pacientului, după cum este lesne de înţeles, de a-şi putea rezolva singur situaţia.
   Cu alte cuvinte, doar o altă persoană aptă fizic şi mintal, dar şi educată în mod specific, va putea acţiona cu şanse de succes. Condiţiile pentru îndeplinirea unui atare demers terapeutic sunt, după cum spuneam, antrenamentul şi cunoştinţele serioase în domeniu, calm şi mai ales o rapidă ierarhizare a gesturilor importante şi salvatoare. În stările hipoglicemice severe premergătoare cu secunde sau minute comei hipoglicemice, pacientul, de regulă, fie nu mai poate înghiţi soluţia zaharată fără a risca să se înece, fie chiar o refuză, uneori vehement-violent, în virtutea procesului educaţional de-o viaţă, care nu încurajează ingestia produselor ca atare. În toate circumstanţele în care varianta orală a administrării este imposibilă, următorul gest este administrarea de glucagon. Dispozitivul comercial permite solubilizarea rapidă şi injectarea s.c.,i.m., i.v. Altă variantă salvatoare reclamă timp, ajutoare, şansa de a aborda în secunde sau minute un mijloc de transport asistat către un spital, de preferat cu un departament de urgenţe metabolice.
   …Şi care este problema? mi se poate replica. O stare hipoglicemică severă (cu deglutiţie incertă sau abolită) va fi abordată cu maximă rapiditate apelând la varianta injectării glucagonului. Acesta intră rapid în acţiune, oferind concomitent şi timpul necesar pentru ingestia de glucide, dar şi pentru transportul la spital, deloc facil uneori.
   …Şi iată problema: lipsa glucagonului. De aproape doi ani, din farmaciile din ţară lipseşte acest medicament, care se adăuga pe reţeta celor insulinotrataţi. În alte ţări – nu numai vest-europene – nu există nicio târguială pe această temă. În România, au beneficiat de prescrierea sa, în cadrul Programului naţional de diabet, doar persoanele insulinodependente (nu şi cele cu diabet zaharat tip 2 ulterior insulinotratate) şi, apoi, doar copiii şi tinerii. Dar, după cum am spus, în ultimii doi ani, procurarea acestui preparat se face din ţările vecine.
   Unul dintre pacienţii-utilizatori potenţiali, care s-a prezentat recent, copil în vârstă de opt ani, are diabet zaharat de şase ani. Implicarea familiei este lesne de înţeles, dar imposibil de reprodus succint. Consecinţa este un bun şi constant echilibru metabolic, dar – fără să constituie o excepţie pentru această categorie – cu uşoare reacţii hipoglicemice. Cu câteva zile înaintea prezentării, copilul a intrat într-o stare hipoglicemică severă, pentru care mama, altădată, ar fi injectat glucagon. Spitalizarea a fost singura soluţie. Întâmplarea face ca familia să aibă, de o bună bucată de vreme, bagajele la uşă, pentru că neplata unor credite îi scoate din casă. Iată ce simplu a fost, ar spune un cinic, n-au mai pierdut timpul cu pregătirea bagajului pentru spital.
   Cine poate linişti familiile celor care, într-un moment sau altul al vieţii, au nevoie de un simplu dar salvator medicament, care nu a mai găsit loc pe nicio listă (dar nici măcar contra cost!). Unde s-au produs neînţelegerile, de ce sunt ireconciliabile?
  „…Minister, casă de asigurări, consilieri, profesionişti, nene doctor, tanti doctor… Un glucagon, vă rog! Promit să nu-l folosesc decât în pragul lumii de dincolo; promit să nu devin encefalopat; promit să nu devin un asistat social. Nu-l voi folosi decât într-un singur scop şi voi rămâne un cetăţean de nădejde…“
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe