Newsflash

Risc şi opunere

de Dr. Al. TRIFAN - sept. 27 2012
Risc şi opunere
   Riscul are ca fundal personalitar curajul, iar ca specie tipologică îndrăzneţul; finalitatea este calculată ţintind către o gratificaţie a adlerianului „Streben nach Macht“. Riscă acela care se aruncă cu pieptul gol în faţa armelor încărcate, dar mizează pe şansa că nu se va apăsa pe trăgaci.
   Opunerea are ca fond psihologic aptitudinea transcendentalizării. Cel care rezistă nu mizează pe şansă, nu crede în salvarea sau izbânda sa, ci, asediat, refuză fără să se gândească la altceva. Opoziţia nu are finalitate, fiind caracterizată prin nonprofit; în acest fel, oricine filosofează, chiar fără a fi filosof, se jertfeşte.
   Există parcă o incompatibilitate între risc şi pierzanie: cei ce pierd nu calculează riscul, iar cei ce riscă nu acceptă pierderea. În timp ce riscul se constituie ca un comportament biologic generalizat, sacrificiul este o îndepărtare de comun, o pregătire a unei experienţe privilegiate, care, fără a cunoaşte alte motivaţii decât cele interioare, dă naştere în mod liber propriului său obiect constituit într-o „altă natură“, unul modelat în felul naturii, dar opus legilor sale. Opoziţia dintre felul impus de natură, care generează riscul, şi posibilitatea de a crea liber obiecte ale minţii, care generează opoziţia, este de aceeaşi categorie cu antinomia corp–suflet. Demersul imolator stabileşte spaţiul în care se afirmă libertatea imaginii faţă de substanţa sa şi se opune înglobării subiectului în obiect.
   Fără scăpare înseamnă asumarea nimicului heideggerian şi acceptarea unui sentiment de teamă sublimă, limită a distanţelor extreme: faţă de unicitate este adevărat excepţională, faţă de clădire este adevărat rară, faţă de creştere este adevărat uscată, faţă de îngrădire este adevărat întrerupere, faţă de drumuri este adevărat abandonare.
   Cel ce se străduieşte până la capăt are meritul că, după ce s-a convins că speranţa a murit, priveşte moartea trupului ca pe o potrivire firească. Nimeni nu moare în patul său, ci cu mult înainte, odată cu încrederea, condamnat la ştiinţa morţii în ziua când nu-şi mai recunoaşte sentimentele.
   Izolarea Sinelui trage din fiinţă o tăcere eternă, pe care nici oamenii veritabil religioşi, nici cei veritabil raţionali n-au observat-o vreodată în lume.
   Atunci, care este locul ocupat în axiologia existenţială de cei ce riscă şi cum locuiesc lumea cei neclintiţi?
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe