Newsflash
Dosar

Revoluția din 1989 la Spitalul din Sibiu

de Dr. Loredana PILOFF - dec. 26 2019
Revoluția din 1989 la Spitalul din Sibiu

Dr. Loredana Piloff remomorează zilele fierbinți din decembrie 1989, pe care le-a trăit la urgențe, la Spitalul Județean Sibiu.

Sibiu, 21-22 decembrie 1989! Eram de gardă la Serviciul de Urgență al Spitalului Județean Sibiu. La acel moment nu se știa prea mult despre evenimentele din Timișoara. La noi deja erau mobilizări de echipaje ale armatei în Piața Mare și pe străzile Sibiului. Erau demonstranți pe străzi. Imaginea grupelor de demonstranți părea atunci ceva scos dintr-un film care ne uimea... se putea întâmpla așa ceva la noi?!

dr-loredana-piloff
Dr. Loredana Piloff era de gardă în zilele Revoluției, la secția de urgențe a Spitalului Județean Sibiu.

 

În spital, toată lumea era tăcută, concentrată pe tumultul de sentimente pe care le închidea în suflet, dar optimistă în ciuda multiplelor temeri. Era acea atitudine pe care o ai înaintea unei competiții importante. Fiecare dintre noi, dar toți împreună ne concentram să dăm cel mai bun randament posibil.

Ca niciodată, era liniște la urgență

Așa au stat lucrurile, fiindcă în momentul următor, când au început să apară victimele confruntărilor, sincronizarea și eficiența intervenției echipei medicale au fost admirabile. Ca niciodată, era liniște la Urgență, deși eram colmatați de cazuri. Veneau tot mai multe cazuri dificile, complexe. Fiecare căuta să fie cât mai atent, rapid și eficient, sincronizat cu membrii echipei și empatic cu pacienții.

Au fost provocări inedite, dificile, la care însă s-a acționat cu înalt profesionalism. Au urmat multe ore, zile în care personalul spitalului nu a plecat acasă. Era uimitor cum s-au găsit resurse de a acționa timp de atâtea ore. Nimeni nu părea obosit, ne înțelegeam din priviri, se acționa sincronizat. Această disponibilitate, concentrarea de forțe și armonizarea în intervenția echipei medicale au fost atuurile care ne-a oferit eficiență în acțiune și mulțumirea realizării responsabile a menirii de medic.

Acum, rememorând tot ce am parcurs în acești ani, pot spune că atunci, mult mai mult decât altă dată, toți cei implicați au fost admirabili, eficienți, uniți și profund dedicați, iar pacienții – mai atenți, cooperanți și respectuoși. A fost o lecție importantă de viață pentru noi toți. A arătat cât de important este să acționăm sincronizat, armonios și că se poate realiza un asemenea model de intervenție în echipă.


Notă autor:

Surse foto: Wikipedia, sibiu100.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe