Newsflash

Prioritatea de la Salvare

de Dr. M. Gh. CĂLIN - ian. 23 2014
Prioritatea de la Salvare
   Este greu de stabilit perioada în care serviciile de urgenţă sanitară au înregistrat o dezvoltare semnificativă, dar este clar că în ultimii ani acestea au atins o culminaţie în vârful căreia se plasează, ca o adevărată vedetă, ambulanţa. Şi aceasta pe bună dreptate. Pretenţiile faţă de această activitate medicală specială acoperă o suprafaţă jalonată de ubicuitate, eficienţă şi promptitudine. Dintre acestea, cel mai mult pare să fie apreciată iuţeala, ceea ce, iarăşi, nu este greşit. Erorile încep să curgă din momentul în care promptitudinea este confundată cu repezeala, goana, falsul eroism şi vedetismul ori cu „graba care strică treaba“.
   Chemată să salveze, să ajute ori chiar să vindece, de prea multe ori de câtăva vreme, sunt de neînţeles şi de nepermis cazurile în care scumpele noastre ambulanţe „o dau în bară“. Majoritatea maşinilor cu însemnele ambulanţei care gonesc pe străzi şi şosele se prezintă foarte bine, sunt echipate cu aparatură medicală utilă şi asigurate cu personal antrenat şi loial, ceea ce face ca incidentele tot mai dese în care sunt amestecate să aibă urmări dramatice.
   Se ştie, în general, că, odată chemată, „salvarea“ va veni. Ceea ce vrea toată lumea este ca ea să ajungă la bolnav repede sau cât mai repede. Între indicatorii pe care îi etalează acest serviciu este şi acela al timpului de intervenţie la caz, care se doreşte să fie din ce în ce mai scurt. La noi încă nu sunt prea dezvoltate servicii similare concurente, care să se bată pe piaţa intervenţiilor mobile, astfel încât modul imprudent şi periculos în care umblă pe drumuri maşinile ambulanţei este de neînţeles. Pentru ce goneşte prin intersecţia de la Lizeanu ori de la Dorobanţi cu o sută de kilometri pe oră şi într-un fel agresiv şi riscant o maşină care mai are până la Spitalul de Urgenţă doar câteva sute de metri? Nu trec nici măcar două luni fără ca pe această bucată de drum maşinile salvatoare să nu facă măcar un accident de circulaţie serios.
   Este imposibil ca un şofer de pe ambulanţă să nu fi văzut, măcar odată, cum, ajuns la spital, bolnavul este preluat de personalul de acolo cu răbdare, calm şi atenţie şi că nimeni nu goneşte. Tocmai pentru că graba fără sens poate face ravagii mai mari decât boala pentru care pacientul a fost adus acolo. Acesta ar fi cel mai important lucru pe care ar trebui să-l ştie şoferii de ambulanţă. Însă ceea ce se pare că ştiu ei cel mai bine este că au prioritate nelimitată şi pe această bază sunt obişnuiţi să li se facă pe plac pe toate drumurile publice. Ceea ce nu e un lucru de laudă. Mai bine ar fi dacă şi-ar băga toţi în cap că principala lor obligaţie este să nu facă accident şi să ajungă acolo unde sunt porniţi.
   În general, şoferul de pe ambulanţă are reputaţia unui om de treabă. Are în jur de patruzeci de ani, o cuperoză discretă dar vizibilă, o statură potrivită, pare tot timpul puţin obosit şi, deşi nu este cu adevărat afabil, este dispus să povestească. A fost adus în sistem de o cunoştinţă sau de o rudă, este săritor, îngrijit, bun camarad şi îl dor tot timpul şalele. Cunoaşte tot ce mişcă în serviciu şi ştie cu exactitate ce ar trebui făcut ca lucrurile să meargă bine în aproape toate domeniile, dar nu se plânge de nimic.
   Ca mulţi alţi şoferi, când omul nostru se urcă la volan să plece în misiune, acest „travesti“ ia sfârşit şi, judecând după cum circulă ambulanţele noastre, el îşi va dezvălui cu largheţe fondul compulsiv, înclinarea organică spre risc gratuit şi un vocabular rebarbativ de cea mai jenantă extracţie. Nu se poate şti dacă a văzut „Moartea Domnului Lăzărescu“, dar este aproape sigur că ştie multe filme americane în care furgoanele salvării aspiră distanţe şi obstacole, iar ambulanţierii sunt eroii unor acrobaţii şi vitejii cu alura unor duri cărora le iese totul „la marele fix“.
   Când se trezeşte din smuciturile accidentului de circulaţie, din ţipetele doctorului care îl însoţeşte ori ale firavei asistente care stă la capul bolnavului inconştient, acest driver rareori va înţelege din ce cauză i s-a întâmplat necazul. Pentru că el avea toate semnalele acustice şi luminoase pornite şi toată dreptatea din lume să circule vraişte.
   Trebuie, odată şi odată, cineva să-i spună domnului Gică-şoferul că nu este aşa şi că protecţia cea mai bună pentru el, maşină şi personal nu i-o asigură nici orbitorul girofar, nici fioroasa sirenă şi nici icoanele şi crucile pe care le poartă mai la vedere sau mai pe ascuns toată şoferimea. Protecţia asta i-o poate procura doar conducerea preventivă şi atitudinea profesionistă. Acesta e adevăratul eroism al ambulanţierului şi nu atitudinea de rebel cu care dumnealui face praf aproape în fiecare lună câte o maşină scumpă, plătită din greu de populaţia care o aşteaptă cu încredere răbdătoare şi o preţuire, iată, câteodată nemeritată. Pentru că va fi având ambulanţa prioritate absolută, dar nu şi prioritatea de a face accident.
   Cine îi are în subordine pe şoferii de pe salvare trebuie să se asigure că înţeleg bine această schemă şi să o pună în funcţiune. Judecând după îndesirea tot mai pronunţată a incidentelor de circulaţie în care sunt implicate aceste maşini, s-ar putea crede că pentru Salvare s-au putut găsi numai şoferi imprudenţi. Neabandonându-ne chiar de tot optimismul, să rămânem, totuşi, cu speranţa că, după pierderea măreţei noastre flote oceanice, nu se va întâmpla ceva asemănător şi formidabilelor noastre ambulanţe doar din cauza unora care confundă prioritatea în trafic cu oricare alte priorităţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe