Newsflash
Dosar

Prima zi cu cardul de sănătate

de Dr. Ioana MORARU - mai 15 2015
Prima zi cu cardul de sănătate
S-a întâmplat să mă nimeresc luni, 4 mai, la spital, în calitate de aparţinător, luând astfel parte la prima zi  „cu cardul“. Am ajuns la şapte şi jumătate la spital. M-am dus la biroul de internări pentru a face o foaie de zi. După 30 de minute de aşteptare, timp în care asistentele, medicii, departamentul IT se vânzoleau pe hol, suntem trimişi în altă parte, la altă coadă… „Cardurile nu merg, s-a blocat serverul“. Mergem în locul cu pricina, dăm actele pentru foaie… altă oră petrecută stând în faţa uşii.
„Nu putem scoate foi, lăsaţi actele aici şi mergeţi sus pe secţie să vă vadă medicul“, ni se spune. O oră şi jumătate a durat tipărirea unei foi de zi.  Între timp se făcuse ora 9.  După ce medicul face consultul, trebuie să mergem la analize, dilema zilei fiind: foaia nu e, nu ne primeşte la analize. Aşteptăm cuminţi pe hol sosirea celor trei pagini prinse cu o capsă, evident făcute clasic, cum se făceau în epoca „pre-card“. Colega mea îşi freacă mâinile nervos „Până acum erau gata jumătate din analize“.
La ora 10 pornim să facem investigaţiile. Prin tot spitalul se aude numai „Nu merge cardul, nu putem face externări“, timp în care pacienţii aşteaptă foindu-se pe scaune, cu cardul în mână. Pe la ora 11, un bărbat în vârstă, cu baston, strigă „Plec, domn’e, eu plec, mă aşteaptă ambulanţa de Olteniţa de două ore“.
Am terminat totul pe la 12 şi jumătate, însă cardul tot nu putea fi folosit.  „Vă rugăm nu plecaţi, fără card nu se închide externarea şi nu putem da bilet“. „Nu plecăm, doamna doctor. Aşteptăm!“ „Haideţi să mai încercăm pinul o dată“. Evident că nu merge.  Pe la 13 şi un sfert găsim soluţia salvatoare: lăsăm cardul, pinul şi revenim a doua zi pentru bilet. Pe la 14 şi jumătate mă sună colega mea: „Tot nu merge cardul, dar am făcut externarea ca înainte, nu ştiu ce se întâmplă, nimeni nu ştie. În mod normal nu trebuia să dureze atât, îmi cer scuze“.  Morala zilei: medicii îşi cer scuze pentru ceva ce nu ei au creat, pacienţii frustraţi ţipă prin spitale şi pe la cabinete.
Sistemul e făcut pe genunchi, interfaţa este neintuitivă, greoaie, cu greşeli de ortografie, parcă ar fi făcută de un elev de liceu pentru ora de informatică. Avem ingineri programatori foarte buni în ţara asta, care pleacă pentru a lucra la Google, Amazon, Mozilla, Microsoft. Exodul în domeniul IT e masiv, chiar de pe băncile facultăţii. Dintr-o grupă de 40 de studenţi, mai lucrează în ţară doi sau trei oameni. Oportunităţile sunt mult mai mari în străinătate. Normal, aici orice proiect de informatizare, amplu, plin de provocări e dat pe mâna unor neprofesionişti. Softuri care mai de care mai greoi de folosit, update-uri care nu funcţionează. Sunt întrebată frecvent de prietenii mei din IT, care după ce trec prin spitalul de stat, vin cu o falcă în cer şi una în pământ: „Auzi, cine se ocupă de programele astea de la voi din spital. Păi aştept cu orele o hârtie pentru că s-a blocat programul sau nu merge serverul“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe