Newsflash

O existenţă bravă

de Prof. dr. C. D. ZELETIN - aug. 26 2011
O existenţă bravă

   Societatea Medicilor Scriitori şi Publicişti din România anunţă cu mâhnire, prin mine, preşedintele ei, încetarea din viaţă la Bârlad, în ziua de 18 august 2011, în urma unei teribile suferinţe, a eminentului chirurg dr. Constantin Teodorescu, colecţionar de artă, publicist, fondator de publicaţii şi editor, ctitor de aşezăminte de artă, filantrop de anvergură şi personalitate de o apreciabilă fervoare intelectuală. Născut la Murgeni, judeţul Vaslui, la 30 septembrie 1939, absolvent al prestigiosului Colegiu Naţional „Gheorghe Roşca-Codreanu“ din Bârlad, a urmat Facultatea de Medicină din Iaşi, formându-se în clinica de chirurgie a profesorului Gh. Chipail. A profesat chirurgia în spitalele din Bârlad şi din Tecuci, ca medic primar şi şef de secţie. Ca scriitor, a deţinut ani la rând editorialul ziarului Păreri tutovene din Bârlad, a colaborat intens la periodicele Tecuciul cultural, Observator şi Semnal din Tecuci. La Bârlad, a înfiinţat Fundaţia Culturală „Dr. Constantin Teodorescu“ şi publicaţiile Bârladul cultural şi Bârladul. Începând din 2005 şi până la dispariţie, a fost preşedinte al Comisiei de Cultură a Municipiului Bârlad.

   Însă dr. Constantin Teodorescu a fost un mecena al artelor rar întâlnit în vremurile noastre. A donat valoroase lucrări de artă plastică oraşelor Brăila şi Galaţi, dar mai ales Bârladului său iubit, pe care l-a înzestrat cu statui de marmură ori bronz (M. Eminescu, Vasile Pârvan, Victor Ion Popa etc.). Cel mai important beneficiar al generozităţii sale a fost Muzeul „Vasile Pârvan“, pe care l-a îmbogăţit cu peste 150 de opere de artă, întrunind nume de rezonanţă ale artelor plastice româneşti: Corneliu Baba, Bob Bulgaru, Dan Hatmanu, Grigore Vasile, Elena Uţă Chelaru, Horia Bernea etc. Una din sălile muzeului a fost consacrată exclusiv lucrărilor de atelier şi pânzelor de tinereţe ale lui N. N. Tonitza, fiu al Bârladului. De altfel, regretatul coleg a ţinut ca numele marelui pictor să treacă drept denominaţie a galeriilor de artă pe care le-a creat în centrul oraşului. Numele doctorului Constantin Teodorescu va rămâne, în această privinţă, asociat cu al altui mare bârlădean care şi-a dăruit colecţia de artă oraşului natal, prof. dr. Ion Chiricuţă, eminentul chirurg şi oncolog. Tatăl acestuia, preotul publicist Toma Chiricuţă, a înfiinţat în anul 1915, împreună cu poetul G. Tutoveanu şi etnologul Tudor Pamfile, societatea artistică „Academia Bârlădeană“, avându-l ca preşedinte de onoare pe Al. Vlahuţă, societate care va împlini, peste patru ani, un secol de existenţă. Dr. Constantin Teodorescu a fost membru al acestei nobile societăţi.

   Opera sa de ctitorie artistică bârlădeană a triumfat prin înălţarea şi inaugurarea anul acesta, anul dispariţiei lui, a admirabilei Case Eminescu din Bârlad, instituţie unică în ţară, edificiu cu trei niveluri, pe care l-a înzestrat cu o bogăţie impresionantă de exponate istorice, artistice, fotografice, numismatice şi bibliografice legate de viaţa şi opera poetului nostru naţional.

   Chirurg talentat şi cu o vastă experienţă practică, personalitate intelectuală vibrantă, doctorul Constantin Teodorescu a continuat strălucita tradiţie de mecenat artistic a medicinii româneşti, pentru care a trudit ca un rob, s-a zbătut ca o flamură şi a ars ca o făclie.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe