Newsflash
Dosar

Jurământul medical şi militar

de Dr. Marian VISSARION - aug. 23 2014
Jurământul medical şi militar
Jurământul, conform definiţiei, este o lege particulară neobligatorie care presupune, în general, cinci aspecte mai importante: idei-precepte ce servesc unui scop; deplină claritate a conştienţei şi discernământul; promisiunea şi voinţa de a-l respecta; o mare încărcătură afectivă; acceptarea de riscuri şi sancţiuni în caz de nerespectare.
Jurămintele se depun având în vedere un bine maxim şi pentru a exclude maximum posibil răul; ce e bine şi ce e rău sunt aprecieri subiective însă, diferite de la jurământ la jurământ.

 

Sub mai multe jurăminte

 

În decursul vieţii, o persoană poate depune mai multe jurăminte – de fidelitate matrimonială sau faţă de ţara natală ori una adoptivă, jurământul militar, cel de sinceritate a depoziţiei în faţa organelor de justiţie, jurământul membrului de partid, jurăminte personale, profesionale etc. Persoana „multijurată“ poate fi, în anumite circumstanţe în care ar „concura“ mai multe jurăminte, în dilemă de a alege jurământul pe care îl aplică sau dacă le combină integral ori selectiv-rezumativ. A respecta/aplica simultan integral două jurăminte este imposibil din cauza suprapunerii temporale şi a diferenţelor de personalitate şi de pretenţii ale celor ce le-au stabilit. „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci ori va urî pe unul şi îl va iubi pe celălalt, sau va ţine la unul şi va nesocoti pe celălalt“ (Matei 6–24). Mulţi dintre cei aflaţi în asemenea situaţii se comportă duplicitar, selectând doar partea de profit, încălcând astfel toate jurămintele. Aceştia sunt egoişti, profitori, trădători, periculoşi. Nu pot fi admise criterii de selecţie a jurămintelor pe motivul că jurământul este indivizibil: se aplică „ori-ori“, nu „şi-şi“. Desigur, este greu, pentru că alegerea este o chestiune ce implică dominant conştiinţa, iar conştiinţa este greu de împăcat. Pe de-o parte, pentru că este o stare afectivă particulară personală de simţire şi atitudine în faţa unei dileme, iar pe de alta, pentru că „pilonii“ conştiinţei sunt, adesea, vag conştientizaţi, deci foarte greu de analizat.
Jurămintele includ dominant valori euristice-pragmatice – logica, voinţa, perseverenţa, forţa –, iar analizarea scopurilor fiecăruia dintre cele „concurente“ integrează calităţile şi valorile morale mai sus enunţate, ce poate conduce la prevederea consecinţelor aplicării unuia sau a altuia. Se decide astfel care este de aplicat în acel moment.

 

Scopuri şi principii

 

Sunt două jurăminte concepute pentru a servi, în esenţă, unor scopuri bune complementare: lupta contra suferinţei şi pentru apărarea vieţii personale şi sociale. Între ele sunt diferenţe de principii şi metode, dar şi contradicţii: jurământul medical a fost întotdeauna o opţiune liber consimţită după absolvirea facultăţii, iar jurământul militar se depunea pentru „armata obligatorie“, după prima lună de la încorporare, nu la sfârşitul stagiului. Pentru armată, ca opţiune voluntară, jurământul se depune la sfârşitul şcolarizării. În România, stagiul militar obligatoriu a fost abolit în 2005, dar mai sunt ţări în UE, precum Finlanda şi Austria, unde se păstrează stagiul militar obligatoriu pentru bărbaţi.
Din punct de vedere religios, jurământul medical este în concordanţă cu Noul Testament (din vremuri antecreştine – jurământul enunţat de Hipocrat cu aproximativ 400 de ani î. Hr.). Jurământul militar a fost dintotdeauna în asonanţă cu Vechiul Testament şi face abstracţie de Noul Testament. Jurământul medical prevede să utilizăm la maximum ştiinţa şi puterile fizice pentru folosul sănătăţii pacienţilor, fără discriminare, iar jurământul militar prevede ca necesitate, în anumite situaţii, homicidul „duşmanilor“. Printre cele zece porunci transmise de Dumnezeu lui Moise pentru omenire, pe muntele Sinai, este şi „Să nu ucizi“ (Exodul, 20–13). „Să nu ucizi“ fără motiv, căci în Vechiul Testament sunt prevăzute motive care admit omuciderea. Porunca „Să nu ucizi“ apelează la voinţa de abţinere de la act, ştiindu-se precaritatea, la mulţi, a sentimentelor de milă şi iubire. Iisus Hristos a exclus pedeapsa cu moartea, El a promovat legea iertării şi iubirii.
Alegerea profesiei medicale sau a celei militare include interesul material, suportul intelectual-pragmatic (aptitudinile), sentimentele de milă şi iubire, conceptele de adevăr şi dreptate, plasticitatea sentimental-imaginativă de a te posta în situaţia celuilalt. Această ultimă abilitate/disponibilitate ar trebui să „atârne cel mai greu“ în alegerea profesiei medicale, pentru că în alegerea celei militare se pare că sentimentele de milă şi iubire nu-şi au locul. În medicină, principiul este „Primum non nocere“ (În primul rând să nu faci rău). În armată (război), binele s-ar obţine şi făcând rău cuiva, ucigând „la ordin“, contrar adesea, propriei conştiinţe. Jurământul militar este şi o acceptare a pierderii libertăţii de analiză-opţiune-acţiune, altfel, activităţile militare ar fi incoerente şi ineficace.

 

Absurdităţi legislative

 

   Medicii de pretutindeni care au depus şi jurământul militar, pe front au respectat jurământul medical: au tratat răniţii din orice tabără. În ceea ce priveşte jurământul militar în timp de pace, cele două legi fundamentale militare – „Ordinul se execută, nu se discută“ şi „Funcţia bate gradul“ –, foarte necesare în această activitate, pot fi nocive prin „transplantarea“ în medicină (şi nu numai). Premisa conform căreia cel ce dă ordin ştie perfect cum este corect sau eficace este inadmisibilă în medicină, unde informaţia este imensă, sunt multe necunoscute şi nu se admit riscuri. În această profesie, este o datorie morală, în esenţă o condiţie a progresului, să consimţi a nu aplica, ci a sesiza orice ordin, dispoziţie, lege care contravine drepturilor pacienţilor.
   Aplicarea legii „Funcţia bate gradul“, unde o persoană mai puţin instruită poate da ordin alteia superior instruite, desfide flagrant dictonul „Omul potrivit la locul potrivit“. Absurditatea acestei legi militare pentru medicină este evidentă. Un exemplu: activitatea „militaristă“, absurdă, a Ministerului Sănătăţii, prin ordinul dat, ca la externarea pacienţilor din spitale să li se elibereze două documente cu problematica medicală divizată – bilet de externare şi scrisoare medicală. Eugen Nicolăescu (economist şi nu medic) a fost înştiinţat încă din primul mandat de ministru al sănătăţii despre consecinţele antimedicale şi antieconomice ale acestui ordin, dar nu a reacţionat. Aproximativ jumătate din medicii spitalelor nu se supun ordinului amintit, ci eliberează o singură filă ce conţine, faţă/verso, toată informaţia din cele două documente. Este trist că mulţi medici încă se supun ordinelor absurde şi păguboase (pentru ei şi pacienţi), în ciuda faptului că ele sfidează bunul-simţ.

 

Concluzii şi speranţe

 

   În activitatea medicală nu este admisibilă intruziunea niciunui element din jurământul militar. Impresionant şi de urmat, în toate activităţile sociale şi relaţiile internaţionale, este succesul „non-militarist“ al lui Mahatma Ghandi.
   Speranţa că valenţe ale jurământului medical vor înnobila jurământul militar al armatelor de pretutindeni este utopică în acest moment. Atunci, războaiele n-ar mai fi posibile, armatele ar fi folosite exclusiv pentru prevenirea catastrofelor naturale şi pentru eliminarea efectului acestora.
    O speranţă neutopică: politicienii nu vor mai impune în domeniul sanitar şefi de alte specialităţi şi astfel vor putea stopa decadenţa şi regresiunea în aplicarea ştiinţei medicale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe