Newsflash
Dosar

Emanciparea chirurgiei vasculare

de Prof. dr. Mihai IONAC - oct. 17 2014
Emanciparea chirurgiei vasculare
   Chirurgia vasculară este o specialitate de sine stătătoare, care la nivel mondial a cunoscut o dezvoltare trepidantă în ultimul deceniu: tehnicile endovasculare pentru tratamentul anevrismului de aortă electiv şi în urgenţă sau pentru tratamentul ischemiei critice de membru (drug eluting baloons, drug eluting stents), endarterectomiile carotidiene în primele ore de la accidentul vascular cerebral, abordul multidisciplinar în tratamentul piciorului diabetic, tehnicile endovenoase în tratamentul varicelor, tehnicile de trombectomie şi stentare din tromboza venoasă profundă, noile tehnici de transfer nodular sau anastomoze limfovenoase pentru tratamentul limfedemului.
   În România, această evoluţie spectaculoasă este prea puţin oglindită. Numărul de specialişti este încă prea mic, iar numărul de secţii de chirurgie vasculară se pot număra pe degetele de la o mână. Boala arterială periferică este puţin cunoscută, în condiţiile în care ateroscleroza reprezintă principala cauză de mortalitate, iar ischemia critică de membru are un prognostic de supravieţuire mai redus decât unele forme de cancer. Ghidurile actuale nu sunt preluate/recunoscute de mediile administrative/politice, implementarea noilor tehnici este indiferentă autorităţilor. Numărul de amputaţii şi costurile sociale ale pacienţilor cu dizabilităţi în urma bolilor vasculare sunt inacceptabil de mari.
   Pentru comunitatea chirurgilor vasculari din România a venit momentul să se constituie ca voce unitară, să se prezinte ca un corp de profesionişti decişi să promoveze şi să impună specialitatea de chirurgie vasculară ca una dintre ramurile medicale importante în România. În acest sens, s-a înfiinţat Societatea Română de Chirurgie Vasculară (SRCV), ca societate profesională non-profit, menită să reprezinte interesele legitime ale chirurgilor vasculari.
   Agenda Societăţii este încărcată, iar în anul scurs de la înfiinţare avem bucuria să prezentăm un prim bilanţ. SRCV a obţinut trei recunoaşteri importante: pe plan intern, Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România (CMR), întrunit la 25 iulie, a aprobat înfiinţarea Comisiei de chirurgie vasculară, funcţională din septembrie, în urma deciziei emise de Departamentul juridic al CMR. Comisia reprezintă interesele specialităţii de chirurgie vasculară la nivelul CMR şi are atribuţii în programele de educaţie medicală continuă, protocoalele de practică profesională, curricula de rezidenţiat, cazurile de malpraxis etc.
   Pe plan extern, Romania a câştigat reprezentarea în Boardul european de chirurgie vasculară (EBSVS) din cadrul Uniunii Europene a specialităţilor medicale (UEMS). Prof. dr. Mihai Ionac, preşedintele SRCV, a fost propus de CMR şi acceptat la nivelul UEMS ca reprezentant al României. EBSVS are atribuţii în armonizarea curriculei de pregătire în rezidenţiat la nivel european, în acreditarea centrelor de instruire etc. La nivelul acestui board se organizează examenul european de chirurgie vasculară, în urma căruia se primeşte titlul european de specialist în chirurgia vasculară (Fellow of the European Board of Vascular Surgery – FEBVS).
   Tot în planul recunoaşterii europene, în urma contactelor realizate de SRCV cu secretariatul general al European Society for Vascular Surgery (ESVS), România are oportunitatea să devină membră, realizând ceea ce se numeşte „whole country membership“. Formalităţile au fost aprobate, urmând ca această recunoaştere să devină funcţională începând cu anul 2015. Ca urmare, de anul viitor, fiecare membru al SRCV va fi conectat permanent la activităţile ESVS şi va primi online şi în formă tipărită European Journal for Vascular and Endovascular Surgery (EJVES), la momentul actual cea mai bună revistă de chirurgie vasculară din lume.
   Pe planul schimburilor şi manifestărilor ştiinţifice, prof. dr. Michael Jacobs, preşedintele European Vascular Course, (desfăşurat în perioada 12–14 mai 2014 la Maastricht), a oferit zece scutiri de taxe de participare (650 de euro/specialist; 325 de euro/rezident) pentru membrii SRCV. Această colaborare va continua: pentru ediţia de anul viitor, membrii SRCV au la dispoziţie 15 astfel de scutiri de taxe.
   În zilele de 21 şi 22 februarie 2014, a fost organizat la Timişoara un curs practic de suturi vasculare, iar în perioada 16–18 octombrie 2014 se organizează primul Congres SRCV, la Sibiu, la Hotel Ramada. La eveniment sunt confirmaţi peste 15 lectori internaţionali, din care îi menţionăm pe prof. dr. Lazar Davidovic (Belgrad), preşedintele ales al European Society for Cardiovascular and Endovascular Surgery, prof. dr. Michael Jacobs (Maastricht), preşedintele European Vascular Course, dr. Kalligiani Kiriaki (Atena), prof. dr. Oscar Maleti (Modena), prof. Dieter Raithel (Nürnberg), Adrian Ursulescu (Stuttgart), prof. dr. Clark Zeebregts (Groningen). În buna tradiţie a oricărei manifestări ştiinţifice, congresul va fi precedat de trei cursuri precongres de ecografie vasculară, flebologie şi chirurgie endovasculară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe