„Pledez pentru ca institutele şi catedrele de sănătate publică să refacă, la nivelul lor, grupuri de cercetare (…) care să abordeze problemele fundamentale de sănătate. În cazul nostru, lipsa de participare publică a acestor institute şi catedre la problemele de demografie ridicate de sistemul de sănătate este dezamăgitoare“, scrie dl dr. Traian Ionescu, fost expert OMS, la finalul unui amplu excurs asupra importanţei abordării demografiei moderne în sănătatea publică.

 "> Demografie, Epidemiologie, Sănătate Publică - Viața Medicală

Demografie, Epidemiologie, Sănătate Publică

de Dr. Traian IONESCU - iul. 13 2012
Demografie, Epidemiologie, Sănătate Publică

„Pledez pentru ca institutele şi catedrele de sănătate publică să refacă, la nivelul lor, grupuri de cercetare (…) care să abordeze problemele fundamentale de sănătate. În cazul nostru, lipsa de participare publică a acestor institute şi catedre la problemele de demografie ridicate de sistemul de sănătate este dezamăgitoare“, scrie dl dr. Traian Ionescu, fost expert OMS, la finalul unui amplu excurs asupra importanţei abordării demografiei moderne în sănătatea publică.

 

   Demografia, ştiinţă interdisciplinară care are ca obiectiv de studiu Populaţia, „este o realitate deosebită, un sistem cu multe dimensiuni, integrat împreună cu celelalte sisteme în marele sistem social, care pune în lumină legile ce guvernează populaţia şi «producţia de vieţi», solicitând o cooperare bine organizată cu un număr mare de ştiinţe“ (Vladimir Trebici, 1980).
   Pentru importanţa stării sociale – şi, în cadrul ei, a stării de sănătate a populaţiei, considerată ca principal factor al dezvoltării economico-sociale – a rămas clasic programul iniţiat de preşedintele Herbert Hoover în 1930, în care acest subiect a constituit una dintre cele 13 teme ale programului intitulat „Report of the President’s Commitee on Social Trends“, ale căror rezultate sunt cuprinse în două volume scrise de Thompson şi Whelpton – „Population trends in United States“, în care se afirmă:

 
   „Fiinţele umane sunt factorul principal al evoluţiei sociale. Ratele de creştere a populaţiei, distribuţia sa geografică şi proporţiile în care ele îşi împart locuirea între oraşe şi mediul rural; originile sale rasiale şi naţionale, proporţia pe categorii de vârstă, sexe şi stare civilă, toate acestea ajută la determinarea vitezei şi sensuuil evoluţiei trecute şi viitoare.
Analizând recentele schimbări sociale din Statele Unite, este important să începem (expunerea) prin factorii de bază care sunt naşterile, decesele şi numărul de locuitori. Cu această cunoaştere precisă prezentă în spiritul nostru vom înţelege mai bine evoluţia şi felul în care populaţia îşi va asigura existenţa sensibilă la diferite valori, de a se autoevalua, de a avea temeri şi speranţe cu privire la viitorul său.“

 
   Urmărindu-se dinamica populaţiei, s-a stabilit că principalul factor ce o determină în evoluţia ei de la un punct de plecare la timpul „e“ este mortalitatea, care, prin scăderea ei la începutul procesului, influenţează în timp şi accelerează declinul fertilităţii şi, ca o consecinţă, natalitatea scade, la rândul său, sub nivelul mortalităţii, scăzând astfel şi sporul populaţiei.
   Acest proces, numit „tranziţie demografică“, descris de demografi, s-a observat şi demonstrat că este însoţit paralel de modificări în starea de sănătate, în raportul dintre diferitele boli cauzatoare de moarte, între evoluţia lor epidemiologică ca şi între factorii favorizanţi economici şi sociali. Există, în acest fel, o legătură între „tranziţia demografică“ şi fenomenul enunţat mai sus, pe care Abdel R. Omran l-a numit în 1971 (şi apoi confirmat după 30 de ani de studiu, în 1998): „tranziţie epidemiologică“.
   În legătură cu „tranziţia epidemiologică“, Omran a efectuat o stadializare, cuprinsă în patru propoziţii şi patru stări devenite paradigme în raport cu care se fac comparaţii şi clasificări ale evoluţiei fenomenului epidemiologic în raport cu cel demografic.
   Pentru România, este important a da atenţie celei de a patra propoziţii, care distinge mai multe modele de tranziţie epidemiologică şi anume: modelul vestic (clasic), modelul semi-vestic (accelerat), modelul rapid, intermediar, încet, aplicabile atât unor zone geografice, dar mai ales specific unor ţări în raport cu dezvoltarea lor socială şi economică.
   Omran (1998) încadrează teoriile aplicabile la estul Europei şi la fosta URSS, în modelul semi-vestic, ce are în comun următoarele caracteristici:
   a. declin al natalităţii şi fertilităţii survenit mai târziu decât în modelul clasic (vestic);
   b. ţări care nu au intrat încă în al patrulea stadiu al tranziţiei;
   c. ţări care continuă să aibă mortalitate cardiovasculară în creştere, cu scăderea speranţei de viaţă, asociate cu crize economice şi sociale.
   Locul pe care îl ocupă ţările în clasificarea internaţională privind modelul de tranziţie demografică şi epidemiologică se stabileşte, în principal, prin studiul dinamicii indicatorilor privind: speranţa de viaţă, mortalitatea infantilă, fertilitatea, un al patrulea criteriu de clasificare fiind tranziţia cauzelor de moarte care sunt determinante şi care, la rândul lor, determină evoluţia morbidităţii şi mai ales prevalenţa bolilor cronice, o examinare detaliată a acestei probleme fiind efectuată de James C. Riley (1998).
   Grupul de demografie din fostul Centru de Statistică Sanitară al Ministerului Sănătăţii, studiind în corelaţie aceşti indicatori, a plasat România în etapa a treia a tranziţiei demografice, care, din punct de vedere epidemiologic, îmbracă mai multe modele: de la unul rapid obţinut prin intervenţie medicală (imunizările), la unul lent, de creştere continuă a bolilor cronice şi de diminuare a celor infecţioase, cu scăderea duratei de viaţă şi scăderea fertilităţii.
   În acelaşi timp, afecţiuni dispărute, care au produs epidemii, ca holera, encefalitele, sau care revin în actualitate, ca tuberculoza şi sifilisul, sau infecţii virale vechi (rujeolă, rubeolă, varicelă) sau nou-apărute, ca infecţia HIV/SIDA, infecţia cu hantavirusuri etc. ne clasează în al cincilea stadiu de tranziţie epidemiologică.
   Acest tip mixt de tranziţie demografică şi epidemiologică a fost determinat de tot ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere economic şi social în secolul XX în România şi, în special, în ceea ce s-a întâmplat începând cu anii ’70 până la sfârşitul secolului, tendinţa negativă accentuându-se în continuare, prin tot ceea ce se petrece după 1990.
   Starea de sănătate a populaţiei României este mai mult decât îngrijorătoare din cauza acestei relaţii între evoluţia demografică şi cea epidemiologică, cu menţiunea – aş putea spune unică, pentru o ţară europeană – că factorii economico-sociali, care sunt favorizanţi în majoritatea proceselor epidemiologice, sunt în cazul României determinanţi pentru cei trei piloni ai evoluţiei: mortalitate, fertilitate şi natalitate, care, spre marea neşansă, nu pot fi amelioraţi de serviciile de sănătate din cauza haosului care domneşte în acest sistem într-o aşa-zisă continuă reformă. Mai clar, factorii economico-sociali de nivel scăzut au influenţat şi influenţează, determinând atât factorii demografici, cât şi pe cei epidemiologici.
   Într-un număr de articole publicate anterior în săptămânalul „Viaţa medicală“, am tratat fără succes (în ceea ce priveşte răspunsul autorităţilor, n. red.) probleme privind mortalitatea în România, de care ar fi trebuit să se ocupe Ministerul Sănătăţii şi de care nu se ocupă. Ţinând seama că şi în prezent (2012) actualizarea datelor OMS (Biroul Regional pentru Europa) arată, pentru ultimul an analizat pentru Europa 2010, ca şi pentru 2005 (şi anii anteriori), că România se plasează tot pe o poziţie dintre cele mai nefavorabile, în prezentul articol voi trata în continuare câteva probleme necesare studiilor, care ar putea să intereseze (sper nu tot în aceeaşi măsură ca pe instituţia amintită) institutele de sănătate publică şi catedrele de specialitate, preocupate şi ele în principal de moda „managementului“. Acesta a fost transformat de multe ori dintr-un adjuvant al conducerii în subiectul principal atât al cercetării, cât şi al conţinutului sănătăţii publice, ca instruire.
   Repet, în mod special: cercetarea şi studiul, alături de programe şi acţiuni concrete, trebuie să preocupe sănătatea publică pentru fenomenele demografice numite natalitate şi fertilitate, deoarece acestea constituie pilonii principali ai dăinuirii unei populaţii.
   Sectorul de demografie, care a dispărut alături de Centrul de Statistică Sanitară, s-a bucurat înainte de „reforma în sănătate“ (?!) de privilegiul de a fi patronat de unul dintre marii demografi ai acestei ţări, acum dispărut, acad. Vladimir Trebici, de prezenţa a doi medici cercetători de elită, de sociologi, matematicieni şi informaticieni, răspândiţi acum fie în străinătate, fie în diferite societăţi private, unde sunt răsplătiţi după munca şi competenţa lor şi mai ales sunt respectaţi.
   Problema nu ar fi că a dispărut un nucleu închegat de studiu, ci că în acest domeniu sunt teme despre care nu se mai vorbeşte în sectorul de sănătate şi, în principal, în instituţiile de profil. Selectând, aş numi câteva: tabele de mortalitate după diferite metode, modele matematice de tabele bazate pe analiza regresiei, tabele de mortalitate pe cauze de deces, dinamica mortalităţii în funcţie de factori diferiţi, metodologii statistico-matematice de creştere a speranţei de viaţă prin reducerea forţei mortalităţii, aplicarea în analiza cauzelor de deces a demografiei potenţiale. Coborând în sfere mai apropiate de necesităţile de studiu orientativ pentru practica sănătăţii publice în politica de sănătate, mă voi limita a aminti: raportul dintre mortalitate şi natalitate determină sporul de populaţie, acesta evoluând diferit, iar decalajele dintre ele în timp au format ceea ce s-a numit fenomenul de „tranziţie demografică“.
   Un prim aspect pe care îl consider de o importanţă capitală, reieşit din lucrările Institutului Naţional de Statistică şi pe care nu sunt sigur că toţi din cei care le-au studiat l-au reţinut sau chiar s-au aplecat cu seriozitate asupra lui, este cel legat de bolile în care moartea poate fi evitată, problemă fără a cărei rezolvare nu se poate îmbunătăţi speranţa de viaţă a românilor până dincolo de orizontul anilor 2025.
   În general, am constatat că, în statistica noastră, indicatorul „mortalitate“ nu reflectă corect boala şi dizabilitatea din cauza inacurateţei multor diagnostice la deces.
   Variaţiile ratei de mortalitate pentru o anumită boală depind de variaţii în: incidenţa şi severitatea bolii, letalitate, estimarea corectă a populaţiei de referinţă.
   În România, lipsa de acurateţe a diagnosticului de deces limitează cel mai frecvent utilizarea datelor de mortalitate pentru a conclude şi asupra morbidităţii, din cauză că sunt diferenţe mari de diagnostic (după obiceiuri şi nu după regulile OMS şi EUROSTAT), autopsii neefectuate şi nereprezentative, codificare greşită, cu atât mai mult cu cât persoana decedată este mai în vârstă.
   De la diferitele cursuri pe care le-am susţinut cu diferiţi specialişti din spital şi medici de familie în perioada 1995–2007, am constatat, în plus, că nici la nivelul spitalului nu se face distincţie clară între formularea diagnosticului descriptiv, stabilirea şi codificarea diagnosticului în DRG şi precizarea diagnosticului de moarte, fiecare urmând reguli separate, iar în ceea ce priveşte medicul de familie, lipsa de comunicare cu asistenţa secundară şi terţiară, supraaglomerate în multe cazuri, lasă fără acoperire diagnosticul privind cauza morţii.
   Un aspect şi mai important este eliberarea actului constatator de către medicii privaţi angajaţi de organizaţiile de pompe funebre, fără cunoaşterea bolnavului şi la declaraţia unui membru al familiei.
   Tocmai din aceste cauze este necesar ca analiza statistică pe „buletin“ să fie completată întâi cu studiul afecţiunilor şi al morţilor evitabile ca element de monitorizare a stării de sănătate, în acest scop urmând a avea în vedere: diferenţe în mărimea populaţiei, colectarea datelor pe grupe de cinci ani: masculin/feminin, numărul populaţiei şi numărul de morţi în fiecare grup, agregarea datelor de mai sus pe mai mulţi ani pentru a obţine o comparaţie valabilă statistic; datele se vor standardiza.
   Rata standardizată este reprezentată de numărul de decese observate şi divizate la numărul de decese pe care (de exemplu) judeţul s-ar aştepta să le aibă fiecare grup de vârstă/sex şi ar suferi aceleaşi rate de mortalitate ca o populaţie standard. Acest indicator are eroarea standard cea mai mică.
   Aspectul este important deoarece din totalul de decese de 259.723 în anul 2010, au decedat în spital 53.524 de bolnavi, la domiciliu 206.199, iar necropsiile decedaţilor în spital s-au efectuat la 15.153 de pacienţi (28,3%); la totalul decedaţilor pe ţară s-au efectuat, ţinând seama şi de cele efectuate în spital, numai la 6,3% din 259.723 de decese (fără comentarii).
   Metodologia epidemiologică şi metodele statistice pentru analiza şi studiul morţii evitabile în boli ca: pneumoniile, hipertensiune, astm etc. (există o listă elaborată de EUROSTAT şi OMS) sunt cuprinse într-o bibliografie bogată care nu face obiectul actualei prezentări a problemei.
   Pentru decidenţi, consider că este important să cunoască: nivelul şi tendinţele mortalităţii pe vârste, sexe, medii sociale, zone teritoriale, judeţe, regiuni; identificarea cauzelor care influenţează nivelul mortalităţii şi potenţialul de viaţă al populaţiei, indiferent de structura pe vârste a acesteia; influenţa reală a structurii populaţiei pe vârste asupra tendinţelor şi nivelului mortalităţii.
   Faţă de lucrările şi studiile de care dispunem, mă voi opri la această ultimă problemă de actualitate, adică asupra mortalităţii, deoarece proiecţia ratei mortalităţii pe vârste a căpătat importanţă în urma schimbărilor datelor despre mortalitate în comparaţie cu modelul din tabelele de mortalitate. Speranţa de viaţă a crescut în multe ţări în ciuda creşterii mortalităţii, în special la bărbaţii adulţi, iar intervenţiile serviciilor medicale au dus la declinul mortalităţii la vârste tinere într-o măsură mai mare decât la vârste mai înaintate. Numeroasele schimbări survenite au îndreptat cercetarea spre modele pentru prognoza mortalităţii, plecându-se de la proiectarea cu referire la o lege a mortalităţii propusă de Gompertz încă din anul 1825, pe care o voi discuta.
   În continuare, voi face o trecere în revistă a acestei probleme, să vedem în ce măsură, pentru necesităţile curente de protecţie pe termen scurt, această metodă poate fi folositoare, pe termen lung orice încercare fiind hazardată, deoarece chiar geneticieni serioşi (amplificaţi de senzaţionalul mass-mediei) afirmă că aceia care se nasc în primele decade ale acestui secol vor putea ajunge, datorită cercetării şi ingineriei genetice, la o speranţă de viaţă care să depăşească cei 120 de ani consideraţi posibili, aşa cum arată cazurile longevivilor în prezent.
   Modelele pentru prognoza mortalităţii sunt derivate din cel al lui Gompertz, care nu face distincţia între diferitele cauze de moarte care domină o anumită perioadă a vieţii şi modele multicomportament, iar din punct de vedere matematic sunt modele polinomiale şi non-polinomiale, primul apreciind pattern-ul mortalităţii pe vârste, iar cel de-al doilea cauzele de moarte la copii, adulţi şi bătrâni.
   La rândul lor, modelele parametrice prezintă trendul în timp al unor fenomene demografice şi permit înglobarea în model şi a altor variabile ce pot influenţa evoluţia în timp, cum ar fi schimbări în condiţiile social-economice sau în cele comportamentale.
   Organizaţiile internaţionale ca Naţiunile Unite, Banca Mondială, EUROSTAT realizează programe demografice (populaţie; fertilitate; mortalitate; speranţă de viaţă) utilizând diferite modele. Spre exemplu, Banca Mondială proiectează speranţa de viaţă utilizând o funcţie logistică privind schimbarea în timp a ratei de mortalitate, iar EUROSTAT, pe baza unor scenarii în care trendul speranţei de viaţă la naştere este obţinut pe baza unor estimări (presupuneri) ale schimbării ratelor specifice ale unor indicatori, ce servesc la calcularea acesteia.
   Din punct de vedere epidemiologic (Anneke van den Berg Jeths şi colab., 2001) s-au creat modele care înglobează relaţiile dintre factorii de risc şi morbiditate şi acestea sunt, din punct de vedere statistic, modele de regresie şi modele dinamice multistări (condiţii).
   Pe baza modelelor de regresie statistică (regresie lineară; logistică; Poisson; McCullagh; Cox etc.) s-au realizat proiecţii ale mortalităţii sau morbidităţii prin diferite boli cronice; asupra ponderii mortalităţii uneia sau unor boli în totalul afecţiunilor, iar prin modelele dinamice s-a simulat evoluţia mortalităţii sau morbidităţii prin introducerea unor schimbări ce pot apărea în timp, fie sub forma unor procese stochastice continue, fie datorită altor evenimente de aceeaşi natură.
   Studiile cele mai expresive privind estimarea speranţei de viaţă în raport cu intervenţia factorilor de risc s-au realizat pe supravegheri îndelungate – 34 de ani, pe 11 factori de risc (Framingham), şi pe 20–25 de ani în studiile efectuate pentru combaterea bolilor coronariene în Finlanda, pe opt sau şapte factori de risc.
   Naged Ezzati şi colab. (2004), evaluând câştigurile potenţiale de sănătate prin reducerea multiplă a unor factori de risc, au calculat contribuţia singulară şi unită a 20 de factori de risc în principalele zece cauze de moarte înregistrate în diferitele subregiuni ale lumii.
   Pentru fosta Uniune Sovietică şi ţările socialiste, calculându-se indicatorul PAF (Population attributable fraction), adică în ce măsură reducerea unor anume factori de risc sau a cumulului lor ar reduce mortalitatea, s-a ajuns la rezultatul că, în aceste ţări care se remarcă în principal prin decesele prin boli cardiovasculare, factorii ce trebuie urmăriţi sunt: presiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului, consumul excesiv de alcool şi fumatul.
   Aplicând modelul descriptiv de regresie, autorii (Christopher Heathcole şi Tim Higgins, 2001) au introdus în calcul noţiunea de „mortality surface“ scrisă d (t, x), care este o măsură a mortalităţii într-o populaţie la timpul t şi la vârsta x. Pe un interval de la 1890 la 1990, în Olanda, au conchis astfel că extrapolarea modelului descriptiv nu este mulţumitoare pentru predicţii pe termen mediu şi lung, acestea din urmă devenind neplauzibile.
   Acest fapt se datorează schimbărilor sociale şi economice, ca şi progreselor ştiinţifice intervenite în această perioadă şi mai ales în anii după cel de-al Doilea Război Mondial, când procesele demografice au fost dinamice, iar evoluţia mortalităţii s-a manifestat diferit la bărbaţi, unde aceasta a scăzut lent, spre deosebire de femei unde a scăzut mai repede, creând astfel diferenţe în speranţa de viaţă între cinci şi opt ani în favoarea femeilor.
   Observaţia făcută de demografi, că după 1990 diferenţa între speranţa de viaţă a bărbaţilor şi cea a femeilor se micşorează datorită scăderii mortalităţii lente dar continue în rândul celor dintâi, şi a creşterii mortalităţii în rândul femeilor datorită schimbării stilului lor de viaţă, cu implicarea în activităţi altădată strict masculine, şi, în plus, adaptării obiceiului fumatului, a făcut (face) ca modelul extrapolării de regresie descriptivă, luând în calcul perioada dinainte de 1990, să nu mai dea rezultate pertinente de prognoză pe termen lung.
   Ca urmare, autorii citaţi, pentru a face prognoza mortalităţii în Olanda până în 2050, au utilizat un model predictiv care a fost obţinut din cel anterior (descriptiv), modificând în ecuaţii unele aspecte care în viitor ar fi putut influenţa evoluţia mortalităţii, cum ar fi, spre exemplu, presupunerea că diferenţa speranţei de viaţă între cele două sexe va descreşte.
   Din punct de vedere metodologic, Eva Tabeau şi colab. (2002) realizează o sinteză a predicţiei mortalităţii pentru anul 2020 cu ajutorul a trei modele bazate pe: mortalitatea globală, mortalitatea pe cauze şi mortalitatea pe cohorte în perioada 1950–1992 în patru ţări europene: Franţa, Italia, Olanda şi Norvegia. Autorii ajung la concluzia că, pentru proiecţia mortalităţii, în principal pe termen scurt şi mediu, deşi apar diferenţe, sunt de preferat primele două modele faţă de cel al cohortelor. Autorii nu neagă importanţa celui din urmă, fapt constatat şi de unul dintre colaboratorii noştri pe un studiu empiric (E. Mesaroş, 1986), deoarece pe termen lung mortalitatea este determinată de istoria cohortei, legate de ceea ce s-a întâmplat în decursul vieţii, nu numai în privinţa comportamentului, stilului de viaţă, dar şi ca evenimente externe (război, secetă etc.), care şi-au pus amprenta pe factorii ce determină sau favorizează starea de sănătate.
   Din datele rezultate ca prelucrare a lor în modelul matematic, sunt de reţinut ideile privind:
   • necesitatea utilizării în predicţia mortalităţii a mai multor tipuri de modele;
   • pentru cele patru ţări, abordarea modelului bazat pe diagnosticul cauzei de moarte la ambele sexe, câştigul speranţei de viaţă la naştere a fost atribuit schimbărilor în mortalitatea survenită după 60 de ani şi, în particular, după 80 de ani, acestea fiind componente-cheie în abordarea oricărei proiecţii pe model de cohortă şi o întreagă perioadă de timp;
   • „Din punct de vedere conceptual, abordarea pe cauze de moarte trebuie să fie privită ca o metodă de îmbunătăţire în proiecţia mortalităţii în termen de model structural, vârstă şi cauză, şi nu necesar în termeni de calitate statistică a predicţiei. Importanţa proiecţiei mortalităţii pe cauze de moarte este legată de faptul că dizabilitatea este legată de bolile cronice şi, astfel – astăzi – cauzele de moarte au devenit o problemă pentru populaţia în vârstă“ (Eva Tabeau şi colab.). În acelaşi timp, trebuie făcută remarca faptului că studiul mortalităţii pe cauze dă o predicţie a supravieţuirii la o anumită vârstă mai scăzută decât studiul efectuat pe toate cauzele de mortalitate.
   Reîntorcându-mă la prima parte a articolului, în care am arătat cum evenimente din trecut îşi lasă amprenta asupra indivizilor, consider – pentru studiile sus-amintite, din România – că este de dorit, în scop practic, să se încerce prognoza pe termen scurt a mortalităţii, ţinând seama de la început că ar fi o greşeală să se înceapă cu datele dinainte de 1990, datorită răsturnărilor sociale, economice şi politice petrecute în România. În acelaşi timp, ar fi riscantă o prognoză pe cauze de moarte şi cohorte în cazul lipsei noastre de studii temeinice, raportul între cauzele de boală şi moarte schimbându-se prin exodul mare al populaţiei din această ţară din rândul căreia provin numeroase decese prin traumatisme şi cauze violente la vârste tinere.
   De asemenea, din constatările noastre (subliniez încă o dată), multe cauze de deces notate în certificatele medicale şi apoi prelucrate din buletinele de deces ridică semne de întrebare asupra acurateţei, corectitudinii şi calităţii diagnosticului, aceasta fiind o problemă capitală în România, neglijată de organele responsabile cu sănătatea publică, motiv pentru care sunt necesare cercetări demografice şi epidemiologice.
   Voi încheia articolul de faţă cu metodologia şi metodele pe care le recomand celor din institutele de sănătate publică, absenţa sectorului medical din rândul celor care investighează această problemă fun­damentală de sănătate publică fiind o notă negativă a sectorului.
   În predicţia mortalităţii, sunt utilizate în domeniul sănătăţii publice în principal două tipuri de modele. Primul extrapolează regularităţile apărute în trendul mortalităţii, iar al doilea introduce într-un model procesual principalele trăsături (caracteristici) privind cauzele şi procesele biologice ce influenţa predispoziţia (vulnerabilitatea) la deces. Primul model, deşi poate fi legat de factori de risc, presupune un pattern stabil sau staţionar, iar modelul procesual încearcă să distingă în mecanismele procesului cauzal ce anume influenţează morta­litatea aspectelor legate de biologia îmbătrânirii.
   Din punctul de vedere al practicii în sănătatea publică, modelul Gompertz este cel mai utilizat şi este satisfăcător pentru formarea unei păreri şi, ulterior, a unei decizii legate de îmbunătăţirea măsurilor ce pot influenţa indicatorul de mortalitate.
   Modelul arată că forţa mortalităţii creşte exponenţial cu vârsta la o rată p. Cu alte cuvinte, odată cu înaintarea în vârstă, organismul cumulează o serie de modificări şi defecte biologice din care cele mai multe evoluează subclinic, scăzând rezistenţa la moarte. Din acest motiv, modelul Gompertz cumulează totalitatea progresului acestor schimbări care sunt neobservabile sub o formă parametrică dependentă de timp (vârstă).
   Desigur că din această familie de modele fac parte şi alte modele, care sunt utilizate în cercetarea demografică statistică (distribuţie logistică, distribuţie Weibull, distribuţie cu valori extreme, distribuţie dublă exponenţială etc.), dar modelul Gompertz este suficient pentru orientarea în sănătatea publică (Frans Willekens, 2001) pentru că „rata de deces la o vârstă x depinde de numărul de defecte biologice cumulate până la vârsta respectivă; are legătură cu modelul de distribuţie logică (fac parte din aceeaşi familie), putându-se completa în cercetare, ultimul fiind mai utilizat în analiza supravieţuirii; modelul Gompertz este legat, de asemenea, de distribuţia Weibull în momentul în care scala pe vârste este transformată prin metode matematice, distribuţia Weibull devine distribuţie Gompertz.
   Studiile de demografie realizate de Institutul Naţional de Statistică, precum şi anchetele ce cuprind şi date de sănătate se ridică la un nivel înalt, aceste lucrări fiind din ce în ce mai valoroase. Din păcate, colaborarea îndelungată între Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Sănătăţii, reprezentat de Centrul de Statistică Sanitară, nu mai este astăzi posibilă din cauza decimării de către reformă a acestei instituţii. Şi astfel, completarea studiilor de demografie nu mai poate fi însoţită de studii de tip epidemiologic şi de sănătate publică descriptive, analitice, de estimare, trialuri, ca şi studii de programe „review“ asociate cu prognoze etc.

 
   Pledez pentru ca institutele de sănătate publică şi catedrele de sănătate publică să refacă, la nivelul lor, grupuri de cercetare, care să fie dezvrăjite de mirajul managementului şi marketingului medical, ca şi de a-i transforma pe medici în antreprenori şi businessmani, şi să abordeze problemele fun­damentale de sănătate, care sunt grave. În cazul nostru, lipsa de participare publică a acestor institute şi catedre la problemele de demografie ridicate de sistemul de sănătate este dezamăgitoare, dacă o comparăm cu înaintaşii, care continuă să trăiască în amintirea publică, nu atât datorită doxei lor, cât faptului că au fost întotdeauna prezenţi şi activi la marile şi grelele probleme pe care sănătatea publică le-a ridicat societăţii.
   Poate că noua lege a sănătăţii ce se pregăteşte va tranşa odată pentru totdeauna amestecul nefast între obligaţiile Ministerului Sănătăţii şi cele ale Casei de Asigurări, în ţările cu asemenea organisme Ministerul Sănătăţii ocupându-se de problemele fundamentale ale sănătăţii, lăsând Casa de Asigurări să se ocupe de contracte, bani, conflicte cu producătorii de medicamente şi beneficiarii şi multe alte probleme cu care Ministerul Sănătăţii la noi îşi iroseşte timpul, neglijându-şi îndatoririle reale ce îi revin ca responsabil al unui sector vital pentru populaţia României şi dăinuirea acesteia.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe