Newsflash

Cum a ajuns cercetarea românească în benzile desenate marţiene

de Dr. Aurel F. MARIN - dec. 30 2013
Cum a ajuns cercetarea românească în benzile desenate marţiene
   Poate părea greu de înţeles, pentru un marţian care ar ateriza astăzi la Bucureşti, ce se întâmplă cu cercetarea din România. Ca orice marţian respectabil, micuţul extraterestru verde ar căuta să identifice polul de autoritate al sistemului. Ar ezita, probabil nedumerit, între Ministerul Educaţiei, Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, dar sigur s-ar încurca în iniţialele acestora: CNCS, ANCS, UEFISCDI, ca să nu mai spunem de acronimele mai vechi, precum CNCSIS, care i-ar da probabil migrene. Asta dacă nu cumva marţienii sunt imuni la atacul birocratic din ţara Mioriţei.
   Odată ce a înţeles că românii au n-şpe mii de instituţii care dirijează cercetarea şi fondurile publice aferente, marţianul va fi sub impresia că ţara în care s-a rătăcit ar fi o mare forţă în cercetare. Şi că armata de cercetători, coordonată de cealaltă armată, de birocraţi, construieşte cuminte un imperiu al viitorului. Dacă naveta spre Marte nu ar avea întârziere şi extraterestrul nostru ar pleca pe drumul său la acest moment, ţara noastră ar intra la loc de frunte în cronicile sistemului solar şi poate chiar ale galaxiei. Până la faima intergalactică ar mai fi doar un pas. „Cercetarea terestră poartă un nume românesc. Click aici să vezi care!“, ar scrie toate tabloidele vândute de o parte şi de alta a Căii Lactee. Dar, ştiţi bine, suntem o ţărişoară mică şi ghinionistă. Naveta marţianului întârzie.
   Suficient cât să afle că, de fapt, cercetarea românească trăieşte într-un univers paralel. Se cercetează cu precădere lucruri deja publicate, aici sau aiurea. Fără prea mare tragere de inimă. Fără fonduri. Cercetătorii sunt, de fapt, puţini. Birocraţii s-au deghizat în cercetători. Şi produc ce ştiu ei mai bine: hârtii administrative, nu cercetare. Orice univers paralel care se respectă, are reguli proprii, care imită regulile din universul cunoscut. Dar de-a-ndoaselea. Cercetătorii nu sunt tocmai cercetători, ce fac ei nu e tocmai cercetare, subiectele de studiu nu sunt tocmai subiecte. Iar publicaţiile… Nu puteau tocmai ele să fie publicaţii, nu? Universul paralel românesc, cum avea să afle cu fascinaţie extraterestrul verde, este unul ingenios. Unul în care, alături de hârtia de împachetat şi hârtia igienică, a apărut o nouă categorie utilitară: revista ştiinţifică. Dacă primele două nu sunt invenţii româneşti, cea din urmă este. Pentru că nu este o revistă ştiinţifică propriu-zisă, ci doar punctul terminus al cercetărilor româneşti. Faţă de revista ştiinţifică românească, marţianul nostru ar putea simţi o strângere de inimă (o inimă extraterestră şi verde, desigur), cum ai în faţa unei persoane cu retard mintal sever: o încurajezi, o lauzi, cu tristeţea ascunsă că nu poţi remedia ceva. Partea bună a lucrurilor, ar zice poate marţianul, este că toate aceste reviste produse de cercetarea românească sunt obiecte de colecţie, la cât de restrânse le sunt circulaţia şi tirajul. Practic, de cele mai multe nici nu a auzit altcineva în afară de cercul de iniţiaţi care publică în ele. Şi mai frumos, în acest univers mioritic paralel, este că autorităţile, armata de birocraţi, au decis să clasifice toate aceste rarităţi. Le-au zis reviste „B“ sau chiar „B+“.
   Marţianul a strâns, cu greu, câteva reviste româneşti de cercetare. Erau proaspăt tipărite, lucioase şi frumoase, chiar dacă data înscrisă pe ele era, în unele cazuri, de anul trecut. Titlurile articolelor dădeau tipăriturilor un aer vintage: marţianul nostru zâmbea, amintindu-şi cum teme asemănătoare fuseseră publicate, uneori chiar cu decenii în urmă, în reviste din universul celălalt, cel real. În acel moment, tocmai când naveta de pe planeta roşie se pregătea să-l recupereze de pe Terra, şi-a dat seama că experienţa sa bucureşteană a fost utilă. A găsit locul perfect pentru cercetarea ştiinţifică românească: o serie de benzi desenate. Marţiene.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe