Newsflash

Codul roşu, de pandemie

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - oct. 25 2012
Codul roşu, de pandemie
   Miercuri, 10 octombrie, de Ziua mondială a sănătăţii mintale, forurile internaţionale de profil (OMS, ONU, asociaţii, federaţii, fundaţii) au optat pentru schiţarea unor proiecte salvatoare şi pentru un dialog intens cu toţi cei interesaţi, nu pentru odihnă şi relaxare. Aceasta deoarece, la 20 de ani de existenţă, sărbătoarea a primit o avertizare – cod roşu, de pandemie gravă: „Depresia – o criză mondială“. În faţa iminentei primejdii (cazuri de depresie în alarmantă creştere), atitudinea celor şapte miliarde de interesaţi este sau nu la înălţime? Să vedem. Câteva exemple de la noi: pe un fond economic şi social bântuit de stres, voci cunoscute se încumetă să apară în prim-plan. Printre ele: Bogdana Tudorache (Liga pentru Sănătate Mintală) dă un interviu unei agenţii de presă în care prezintă sănătatea mintală şi urgenţele ei; Fundaţia Estuar are invitaţi în propriul sediu – o întâlnire la Botoşani cu primarul şi viceprimarul; mass-media din Târgu Mureş invită specialişti de marcă să explice gravitatea problemei; la fel procedează Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Antena Satelor, Radio Reşiţa; Dan Ghenea face un anunţ succint al zilei pe blogul său şi conchide: „Până să termin de scris acest anunţ, încă trei oameni s-au sinucis“.
   La Spitalul de Psihiatrie „Constantin Gorgos“ Titan (Bucureşti) are loc un simpozion cu o participare semnificativă: psihiatri, psihologi, asistenţi medicali, dar şi sociologi, economişti, avocaţi, oameni ai şcolii, ai învăţământului superior medical, ai bisericii, ai cercetării, membri ai Federaţiei Române a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO (FRACU), la care se adaugă foşti sau actuali pacienţi, cu sau fără aparţinători, completând numărul celor prezenţi până spre o sută. Luările de cuvânt au fost numeroase, abordarea – multiplă. „Depresia în artă, în literatură şi în viaţă“ are vorbitori ca Mihaela Varga, critic de artă (prezintă forţa talentului, a intelectului şi a psihicului lui Ion  Ţ  uculescu), Paula Iacob – preşedinte fondator FRACU – (vorbeşte despre importanţa unui dialog corect în soluţionarea unor cazuri cu implicare judiciară), prof. dr. Mihaela Ionescu (Depresia la tineri văzută de la catedră), prof. dr. Mirela Manea (Depresia la vârsta a treia şi puncte de vedere asupra depresiei desprinse din lucrările Conferinţei Naţionale de Psihiatrie 2012). „Depresia antropologică“, tulburarea de spectru autist, depresia şi stresul au beneficiat şi de instructive prezentări de caz din partea dr. Elena Preda, dr. Augusta Urziceanu şi a psihologelor Marinela Matei, Mihaela Sitaru, Elena Groşanu. Implicarea Bisericii în prevenirea şi tratarea duhovnicească a depresiei a revenit preotului Mihai Stavara de la Parohia Acoperământul Maicii Domnului Titan. O propunere implicită a fost aceasta, de colaborare cu specialiştii, pe fundalul multiplelor înfăţişări sub care se prezintă depresia zilelor noastre. O altă propunere vine din partea lui Teodor Sergiu Drăghici, participant la evenimentele din 1989, când, spune el, „mulţi au avut de suferit – părinţi care şi-au pierdut copiii, noi care ne-am pierdut prietenii – dar nimeni n-a dorit să ne asculte. Nu numai organele de stat, ci şi reporterii TV şi-au bătut joc de noi. Vă spun că foarte mulţi sunt atinşi de sindromul «Decembrie ’89», căruia ar trebui să-i consacraţi o discuţie specială. Au fost multe cazuri de suicid depresiv chiar şi acum, în 2012“.
   Dar să vedem ce idei au şi alţii. O raită pe mapamond şi câteva sugestii posibile. În Africa, s-a lansat un film documentar consacrat depresiei. Deopotrivă pentru specialişti şi pentru marele public. Pe continentul american şi în Australia, acţiunile au fost multiple. Printre ele, un „party mondial al blogurilor“. Din cele peste o sută de titluri, am ales doar câteva: „Cum staţi cu sănătatea mintală? / Aţi trăit cu vreo boală mintală? / Tristeţe infinită sau speranţă? / Stigmatul de boală mintală / Ce e atât de amuzant în bolile mintale ? / De ce ar trebui să ne pese de sănătatea mintală a personalului medical / „Sărbătorim“ Ziua mondială a sănătăţii mintale cu un atac de panică / Relaţiile interumane şi sănătatea mintală / Depresie? Există soluţii / Visul american: o călătorie prin tulburarea bipolară / Nu trudi din greu să fii fericit / Stima de sine este esenţială pentru sănătatea mintală / Experimentează asistenţa reciprocă, în cuplu şi în viaţă / Fii fata care inspiră / În spatele uşilor închise ale bolilor psihice / Vina de a fi ignorant / Tehnologie şi sănătate mintală / Depresia şi cancerul de sân / Atunci când strigătul de ajutor rămâne fără răspuns / Nu lăsaţi oamenii să treacă singuri prin depresie / Vindecătorul poate fi şi un copil / Echitaţia. Terapia ecvină ca mijloc de reabilitare la deţinuţi / Lumina, râsul şi viaţa“. Nimic despre medicamente în bloguri. „Depresia – o suferinţă umană“, prezenta la simpozion dr. Lucian Alexandrescu şi stârnea discuţii despre natura umană. Cunoaştere, comunicare, ajutor reciproc, bune relaţii interumane, relaţii corespunzătoare cu divinitatea. Inimoasa dr. Violeta Manasi, managerul Spitalului „C. Gorgos“, asemeni tuturor celor care au sărbătorit această zi printr-un „atac de panică“ va găsi urgent formule de punere în practică, a unor propuneri, explicite şi implicite. Pentru că alerta continuă şi, după cum spunea în cuvântul său Ban Ki Moon, „Nu există sănătate fără sănătate mintală“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe