Pentru dezvoltarea cercetării şi în România, este nevoie de o masă critică de investigatori specializaţi în Occident. „Nu unul-doi, ci un institut întreg, unde cei care conduc acum cercetarea să nu prea aibă acces“, afirmă unul dintre interlocutorii lui Dan Dumitru Mihalache.
De reţinut cum au procedat cehii: „Au închis ce era vechi şi au concentrat totul în unul-două institute puternice, iar acum publică în reviste foarte bune“. În România s-a procedat altfel: „Dacă este nevoie de reviste ISI ca să promovăm şi nu putem publica în cele de afară, nu-i nimic, le facem noi pe ale noastre“.
"> Cercetarea din România: un conglomerat de şefi, fiecare cu micul său imperiu - Viața Medicală

Cercetarea din România: un conglomerat de şefi, fiecare cu micul său imperiu

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 12 2014
Cercetarea din România: un conglomerat de şefi, fiecare cu micul său imperiu

Pentru dezvoltarea cercetării şi în România, este nevoie de o masă critică de investigatori specializaţi în Occident. „Nu unul-doi, ci un institut întreg, unde cei care conduc acum cercetarea să nu prea aibă acces“, afirmă unul dintre interlocutorii lui Dan Dumitru Mihalache.
De reţinut cum au procedat cehii: „Au închis ce era vechi şi au concentrat totul în unul-două institute puternice, iar acum publică în reviste foarte bune“. În România s-a procedat altfel: „Dacă este nevoie de reviste ISI ca să promovăm şi nu putem publica în cele de afară, nu-i nimic, le facem noi pe ale noastre“.

România a câştigat, în cadrul FP7, doar 2% din totalul proiectelor finanţate pentru că „decât să se facă de râs, cercetătorul român mai bine nu aplică“.

Administratorul fondurilor în cercetare a fost schimbat de patru ori în ultimul deceniu.

Finanţarea cercetării prin sesiuni de competiţie pentru granturi este potrivită pentru ţările din vestul Europei, dar „nu şi pentru România“.

 
 
 
 
 
 
 

La sfârşitul anului trecut, s-a lansat un nou program, Orizont 2020, care beneficiază de un buget estimat la aproape 80 de miliarde de euro. Cât de prezentă a fost şi este România în peisajul cercetării europene am încercat să aflăm de la mai mulţi actori implicaţi în cercetarea biomedicală.

 

   Începând cu anul 1984, în domeniul cercetării–inovării, Uniunea Europeană a derulat mai multe programe de cercetare (FP – framework programme), iniţial pe o perioadă de patru ani, ulterior perioada mărindu-se, la fel şi bugetele alocate. Pentru România, FP7 (2007–2013, buget de peste 50 de miliarde de euro) a venit pe fondul unei participări relativ modeste la FP6 (2002–2006, buget de aproape 18 miliarde de euro). Vorbim de România anului 2002, „când nu erau dezvoltate laboratoare de analiză moleculară cu aplicaţii în medicină (...), iar spitalele nu derulau neapărat activităţi de cercetare“, spune Ioana Ispas, consilier în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale – activitatea de cercetare (MEN-AC), fost ANCS, şi coordonator NCP (Punct naţional de contact).
   În FP7, am avut 40 de proiecte în domeniul sănătăţii, cu o finanţare de circa şapte milioane de euro, însă „un aplicant din domeniul medical nu aplica doar pe partea din FP7 care se cheamă sănătate, ci şi la o serie de alte programe pe orizontală“. De exemplu, bursele „Marie Sklodowska Curie“, la care comunitatea medicală putea să aplice pentru o reţea de instruire a cercetătorilor.
   Tot FP7 a oferit, prin Consiliul european al cercetării (European Research Council – ERC), o serie de granturi fără temă predefinită – granturi pentru cercetarea de frontieră: o cerce­tare de risc, inovativă, care porneşte „de la rezultate deja existente, se emite o ipoteză relativ riscantă, aplicantul merge pe o cale pe care nu a mai mers nimeni şi, dacă îi iese, este foarte bine“. Finanţarea a fost de 1,5 milioane de euro pe proiect; din păcate, România nu a câştigat nicio com­petiţie pentru aceste granturi. Sunt însă români care au reuşit acolo unde ţara a dat greş, dar ei lucrează în centre de cercetare din Marea Britanie, Germania, Italia sau Franţa. Acest tip de grant se regăseşte şi în Orizont 2020, cu un buget de 12 milioane de euro pentru întreaga perioadă de derulare.

 

Teamă sau necunoaştere?

 

   Noi continuăm să ne integrăm, spune Ioana Ispas: „parti­cipăm, alături de alte 20 de ţări, la Iniţiativa de programare comună – programe complementare Orizont 2020 – «Dieta sănă­toasă pentru o viaţă sănătoasă» sau cel privind rezis­tenţa microbiană, iar anul acesta am intrat şi în programarea comună pe combaterea bolilor neurodege­nerative“.
   Ruxandra Drăghia-Akli, director de cercetare medicală în cadrul Directoratului general de cercetare şi inovare al Comisiei Europene, a afirmat recent, chiar la Bucureşti, că foarte puţine din propunerile venite din România sunt puse la nivelul de aplicare: nu se aplică. Aceasta consideră că „cercetătorii români sunt puţin speriaţi sau nu ştiu foarte bine cum funcţionează programele europene“. Rata de succes a aplicaţiilor din România este similară cu cea din Germania sau Marea Britanie, dar, spune oficialul DG-Research, din România se primesc doar câteva propuneri pe an, şase, şapte, opt, în timp ce, din Germania, în aceeaşi perioadă de timp, „putem să primim de zece ori, de 15 ori, de 25 de ori mai multe“. Ioana Ispas crede că motivul numărului mic de aplicaţii ar fi acela că „Decât să se facă de râs, cercetătorul român mai bine nu aplică. Aşteaptă să fie luat în parteneriate de cei din afară. Pe sănătate nu a fost niciun coordonator român în FP7. Asta e o problemă!“. În FP7, România a câştigat doar 2% din totalul proiectelor finanţate.

 

Cel mai mare program european de cercetare

 

   Noul program, Orizont 2020 înlocuieşte trei programe separate: FP7, CIP (programul-cadru de competitivitate şi inovaţie) şi EIT (contribuţia UE la institutele europene de inovaţie şi tehnologie). Totodată, el cuplează cercetarea şi inovaţia în toate formele, se axează pe nevoile societăţii europene (sănătate, energie nepoluantă, transporturi) şi a simplificat accesul la proiecte pentru toate ţările UE. Apelurile au început la 11 decembrie 2013.
   Pentru a sprijini aplicanţii, Comisia Europeană a creat o reţea de specialişti, în fiecare stat membru – punctele naţionale de contact (NCP), cu cel puţin o persoană pe fiecare program din Orizont 2020 care să ofere sprijin şi îndrumare pe zona sa de acţiune, cu date de contact publice, afişate pe site-ul Comisiei. Sistemul NCP este găzduit de ministerele care gestionează activitatea de cercetare din fiecare stat membru. În România, potrivit Ioanei Ispas, există „un sistem mixt: nucleul şi coordonarea sunt la MEN, dar avem şi reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice, nominalizaţi de noi ca NCP, pentru sprijin tematic şi o viziune de ansamblu“.

 

Prin meandrele cercetării româneşti

 

   În România, aflăm de la Ioana Ispas, proiectele naţionale sunt avizate administrativ de MEN-AC, în baza unui aviz dat de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), care „le garantează din punct de vedere ştiinţific“. Tot MEN-AC le şi finanţează, prin Unitatea executivă pentru finanţarea învăţământului superior, a cercetării, dezvoltării şi inovării (UEFISCDI), instituţia care şi lansează competiţiile.
   Pentru proiectele din Orizont 2020, „oricine doreşte să aplice, dacă vrea, poate apela la noi pentru ajutor: citeşte programele, temele, vede dacă se încadrează într-o temă dintr-un anumit program şi vom încerca împreună să punem lucrurile cap la cap. De această dată, trebuie să ştie că va avea nevoie şi de parteneri externi – minimum trei din trei ţări ale Uniunii Europene. Experienţa ne arată însă că este nevoie, în medie, de şase parteneri per total“, precizează Ioana Ispas.

 

AŞM are obligaţia să se implice în viaţa cetăţii

 

   Academia de Ştiinţe Medicale (AŞM) ar trebui să aibă o strategie pe cercetare, să se implice în acţiuni de promovare a cercetării în comunitatea medicală: „Este o verigă care nouă ne-ar fi de mare folos, dar, din păcate, eu nu am informaţii că ar avea o asemenea strategie“, afirmă Ioana Ispas.
   Prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele AŞM, precizează că, la nivelul acestui for, se doreşte preluarea majorităţii sarcinilor Ministerului Sănătăţii în ce priveşte cercetarea medicală: „Personal, consider că ar fi potrivit să o facă, întrucât cei peste 200 de membri titulari şi corespondenţi pe care AŞM îi are constituie un corp de experţi extrem de valoros şi cu caracter permanent“. Totodată, acesta consideră că AŞM are oricum obligaţia să se implice mai mult în viaţa cetăţii şi, chiar dacă nu i se vor reda foarte curând atribuţiile pe care le-a avut altădată, trebuie să monitorizeze felul în care se desfăşoară lucrurile în prezent în cercetarea medicală.
   Preşedintele AŞM este convins că gestionarea fondurilor, care, după anul 2000, a fost mutată „dintr-o ogradă în alta“, a adus un mare deserviciu cercetării. Experienţa acumulată de-a lungul timpului s-a pierdut şi totul trebuie luat de la capăt: „Mai întâi, aceste fonduri au fost gestionate de AŞM, apoi de Ministerul Cercetării, de ANCS şi, în sfârşit, de UEFISCDI“.

 

Cenuşăreasă în prag de autodesfiinţare

 

   Pentru preşedintele AŞM, cercetarea românească se încadrează perfect în definiţia cenuşăresei. Cu mai puţin de 0,2% din PIB (în timp ce în Europa se tinde spre 1,9%) şi din ce în ce mai puţin criteriu major de promovare universitară, prof. dr. Irinel Popescu consideră că cercetarea din ţara noastră are toate „şansele“ să se autodesfiinţeze. Chiar şi cei care ar dori să o facă din pasiune nu vor avea nici unde, nici cu ce şi nici cu cine să o facă: „Aş da ca exemplu ultimele două competiţii organizate de UEFISCDI, la care cercetători din străinătate, pe care ne-am străduit să îi atragem şi care, de acolo de unde sunt, au articole în Nature şi Science, nu au reuşit să treacă de evaluatorii UEFISCDI. Măsurile luate în ultimii trei-patru ani de cei care au condus Ministerul Educaţiei şi Cercetării au slăbit poziţia ANCS şi a colegiului consultativ până aproape de desfiinţare. Nu au fost justificate de nimic şi reprezintă una din cele mai bune dovezi că arbitrarul poate răpi şi ultimele speranţe de redresare a cercetării româneşti“.
   Cu toate acestea, încă se face cercetare în România. Cercetare fundamentală, de exemplu, se face în câteva institute şi colective de elită, dintre care Irinel Popescu aminteşte Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau“ sau Institutul de Biochimie al Academiei Române – „cu multe proiecte cu aplicaţii în medicină“. Cercetare clinică se face mai ales în virtutea faptului că firmele de medicamente sunt interesate în continuare să testeze produsele noi, iar „România oferă unele avantaje: legislaţie mai flexibilă, costuri mai reduse etc.“. Foarte mult s-a dezvoltat în România, potrivit preşedintelui AŞM, cercetarea translaţională, care încearcă să conecteze laboratorul cu clinica: „Aş putea spune că platforma Fundeni este un exemplu foarte potrivit, deoarece aici se îmbină numărul foarte mare de bolnavi trataţi anual cu existenţa unor laboratoare de cercetare performante“.

 

Publici, deci exişti

 

   Necesitatea de a publica face parte din fişa postului oricărui cercetător, explică profesorul Irinel Popescu. Pentru clinician, înseamnă în acelaşi timp şi validarea rezultatelor pe care le-a obţinut: „Fără girul literaturii de specialitate, acestea pot fi ignorate sau chiar negate“. Sigur, asta nu înseamnă că a publica este la îndemâna oricui, mai ales în marile reviste: „Unele dintre ele îţi refuză din start articolele, pentru că vin dintr-o zonă fără reputaţie ştiinţifică, altele ţi le trimit înapoi de câteva ori până să le accepte, ceea ce, însă, este şi bine, pentru că forma finală va fi cu siguranţă mai bună“. Profesorul Irinel Popescu a publicat, la finele anului trecut, două articole în Nature Genetics, alături de grupuri din SUA, Italia şi Singapore.
   Conf. dr. Bogdan O. Popescu, şeful centrului de cer­cetare de la Spitalul Colentina, dar şi director de cercetare la Institutul „Victor Babeş“, consideră că doar revistele cu factor de impact ar trebui luate în considerare la criteriile de evaluare, cel puţin pentru investigatorii principali: profesori sau cercetători, care depun proiecte pentru cercetare.
   Prof. dr. Dragoş Vinereanu, prorector pentru cercetare ştiinţifică la UMF „Carol Davila“ Bucureşti, spune că Marea Britanie, ţara unde el a efectuat un stagiu de specializare de trei ani, are un sistem de cercetare foarte bine pus la punct, „probabil unul din primele cinci sisteme de cercetare medicală la nivel mondial, la acest moment, cu o certă rigurozitate şi foarte multe fonduri“. Profesorul de cardiologie a publicat peste 20 de articole împreună cu britanicii, în perioada pregătirii sale acolo. Revenit în România, a continuat să publice multe alte articole, în cascadă: „Pe măsură ce publici, oamenii te cheamă din ce în ce mai des, publici din ce în ce mai mult şi în jurnale din ce în ce mai prestigioase. Aşa am ajuns să public în New England Journal of Medicine, la ora actuală jurnalul cel mai prestigios din lume în medicină“.
   În prezent, echipa coordonată de profesorul Vinereanu are în derulare două proiecte mari cu parteneri externi, în care „suntem egali cu ei în tot ceea ce înseamnă partea de cercetare: concepţia şi desfăşurarea proiectului, interpre­tarea rezultatelor şi publicarea lor“. Totodată, universitarul face parte din mai multe comitete ştiinţifice internaţionale de coordonare a studiilor clinice, care „preiau ideea iniţială a cuiva şi discută despre cum ar trebui făcut protocolul de cercetare, în aşa fel încât să poată avea cele mai bune rezultate“.

 

Clinicienii şi cercetarea ştiinţifică

 

   Şi medicii clinicieni s-ar putea implica în proiecte serioase de cercetare dacă în preocupările lor cercetarea este pe locul întâi. Britanicii, spune prorectorul de la UMF Bucureşti, aveau un sistem foarte bun din acest punct de vedere: cei care voiau să facă cercetare ieşeau din clinică şi se dedicau cercetării pentru o perioadă de până la un an; deşi erau plătiţi în continuare de clinica sau universitatea la care erau angajaţi, se dedicau doar cerce­tării. „Eu, din cei trei ani pe care i-am petrecut în Marea Britanie, un an şi jumătate am dedicat doar cercetării. De dimineaţa până seara nu făceam altceva decât cer­cetare, nu aveam alte îndatoriri clinice. Şi asta m-a ajutat foarte mult“, ne explică profesorul Vinereanu. În Româ­nia, lucrul acesta nu se întâmplă: „Rezidenţii noştri sunt supraaglo­meraţi cu pacienţi, cursuri; dacă sunt cadre didactice, mai au şi studenţi uneori, şi atunci activitatea lor este greu de focusat pe cercetare. Aici se poate face cercetare doar dacă oamenii sunt cât de cât protejaţi de şeful de disciplină sau de secţie în ceea ce priveşte activitatea clinică şi academică“.

 

Sămânţa se sădeşte din facultate

 

   Pregătirea tinerilor cercetători începe încă din timpul facultăţii, când studenţii trebuie să capete „acel sâmbure care să-i stimuleze ulterior să facă cercetare“, cum îl numeşte Dragoş Vinereanu. Nu este uşor să construieşti un colectiv: „Îţi selectezi oamenii de pe băncile facultăţii, vezi ce pot, cât sunt de capabili, încerci să-i trimiţi undeva în afară, să vadă şi o altă experienţă, şi trăieşti cu speranţa că se reîntorc şi că te vor ajuta să dezvolţi lucrurile la tine în ţară, la tine în clinică“.
   Este nevoie însă ca întreaga echipă să se implice în cercetare. „Din poziţia pe care o am, cea de prorector pe cercetare, încerc să-i informez despre toate proiectele de care aflu, din ţară sau din străinătate, la care ar putea aplica, şi pun aceste anunţuri pe cele două site-uri – al universităţii şi al departamentului de granturi şi cercetare ştiinţifică“. Universitatea bucureşteană derulează şi un program pentru tinerii cercetători, prin care oferă granturi de 5.000 de euro per proiect, „finanţare mică, e drept, dar care îi ajută să înceapă, să dezvolte sau să finalizeze alte proiecte deja începute“.

 

Inconsistenţele ultimilor ani

 

   Cercetarea ştiinţifică medicală ar trebui să plece de la dezideratele clinice reale, legate de îmbunătăţirea condiţiei pacienţilor, spune prof. dr. Dafin Mureşanu, directorul Departamentului Neuroştiinţe de la UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca şi preşedintele Societăţii de Neurologie din România: „Pentru ca toată cercetarea să aibă sens şi finalitate, trebuie mai întâi definite ţintele clinice pe care dorim să le atingem. Desigur că trebuie urmat principiul translaţional“. Prin urmare, cercetarea fundamentală trebuie să urmărească un scop final clinic, altfel nu are o finalitate definită. Astfel, datele rezultate din modelele animale pot genera o ipoteză aplicabilă în cercetarea clinică. Din păcate, în România, explică specialistul clujean, acest dialog între cercetătorii din domeniile fundamentale şi clinicieni nu are consistenţă sau este absent, fapt ce a determinat ca, din 2008 până anul trecut, să nu se câştige niciun proiect european semnificativ în domeniul neuroştiinţelor. Apetitul colegilor din domeniile preclinice de a face echipă cu clinicienii este foarte redus. Priorităţile strategice naţionale în domeniu trebuie identificate de autoritatea naţionala de cercetare în urma consultării cu ambele categorii de specialişti, cu care ar trebui să aibă întâlniri consultative periodice. „Acest lucru nu s-a făcut până acum în România. Există o reţinere a preclinicienilor faţă de clinicieni. Primii au încercat să dezvolte proiecte în mod unilateral, neintegrat, lucru care s-a dovedit a fi ineficient“.

 

Cursă cu obstacole

 

   Bogdan O. Popescu consideră că misiunea principală a celor care se ocupă de cercetare, la nivel guvernamental, ar trebui să fie canalizată pe identificarea zonelor în care pot fi investite sume rezonabile pentru rezultate ulterioare semnificative: „Ar trebui alese domeniile unde există deja investigatori principali cu publicaţii de impact internaţional (…), banii existenţi să se aloce diferitelor domenii, în funcţie de impactul publicaţiilor internaţionale ale investigatorilor şi, apoi, competiţia să se desfăşoare pe fiecare domeniu în parte, nu la grămadă“. Asta ar însemna că acei cercetători ştiu să transforme sumele investite în cunoştinţe noi.
   Modalitatea de a organiza cercetarea, pe baza unor sesiuni de competiţie pentru granturi, este una restrictivă, spune profesorul Mureşanu: „Există bani alocaţi, dar condiţiile de competiţie sunt în asemenea fel impuse, încât proiectele sunt folositoare în primul rând celor care au avut deja posibilitatea să lucreze anterior, au majoritatea rezultatelor disponibile, iar în momentul lansării competiţiei, practic participă cu un proiect care există şi doar trebuie finalizat. Sistemul este unul restrictiv, criteriile de validare a performanţelor proiectului prin publicarea în jurnale relevante sunt de asemenea greu de atins dat fiind intervalul foarte scurt de timp dintre producerea datelor, finalizarea proiectului şi termenele de publicare a articolelor. Acesta este un model bun pentru centrele deja dezvoltate din Europa, dar defavorizant pentru România, unde, ca urmare a condiţiilor istorice de dezvoltare şi performanţă, această situaţie este în continuare modestă. În România, pe lângă efortul de dezvoltare a centrelor deja performante, ar fi nevoie de o atenţie sporită spre a crea noi centre acolo unde există disponibilitate şi emulaţie dar resursele financiare sunt minime.
   De asemenea, explică profesorul clujean, persistă o lipsă de transparenţă în aceste sisteme, un aplicant neavând posibilitatea de a-şi evalua realist şansele de reuşită înainte de aplicaţie, investind astfel mult timp şi energie pentru un rezultat impredictibil.

 

La privat, traseul este altul

 

   Există modele alternative de organizare şi finanţare a cercetării ştiinţifice. Acestea sunt organizate de instituţii de cercetare publice sau private şi nu se bazează pe apeluri de competiţie, ci se desfăşoară pe baza unor proiecte individuale bine definite, cercetătorii fiind selectaţi şi invitaţi să participe pe baza performanţelor individuale realizate în domeniu. În concluzie, în aceste proiecte nu aplici, ci eşti chemat pentru a face parte din echipă. În condiţiile în care îţi îndeplineşti obligaţiile, cu siguranţă vei fi invitat şi în alte proiecte.
   În asemenea proiecte, etapa de design al protocolului poate dura luni sau chiar mai mult de un an. Investigatorii sunt deplin responsabili de bugetul lor, putând contracta servicii oriunde în lume, în aşa fel încât raportul calitate/preţ/viteză de execuţie să fie optim. Îngrădirile birocratice din perioada de contractare şi implementare sunt absente, iar termenele de publicare rămân realiste. Controlul şi raportarea sunt deosebit de stricte.

 

O poveste de success

 

   Mircea Ivan a plecat din România în urmă cu două decenii, imediat după absolvirea Facultăţii de Medicină din Bucureşti. A urmat un doctorat în Marea Britanie. În 1998, era deja în SUA, la Harvard – Dana-Farber Cancer Institute din Boston – la studii postdoctorale. A devenit apoi cercetător independent la Tufts University din Boston. Din 2008, are propriul laborator la Indiana University.
   Succesul nu a venit însă de la sine. În timpul facultăţii, a avut două proiecte mici de cercetare în Marea Britanie, pe baza cărora a şi fost acceptat, pentru doctorat, la universitatea din Cardiff. În cei patru ani şi jumătate petrecuţi la Harvard, ca postdoctorand, în cadrul echipei lui William Kaelin, a reuşit să elucideze un mister vechi de mulţi ani: cum monitorizează celulele concentraţia de oxigen ambiental, care sunt senzorii celulari de oxigen. Articolul la care a fost prim autor, publicat în Science în 2001, a fost unul din cele mai citate articole de ştiinţă din acea vreme, cu 2.500–3.000 de citări, cercetarea conducând la descoperirea unei noi căi de semnalizare intracelulară şi la medicamente candidate la studii clinice de fază doi şi trei.
   Indiana University este un centru major de cercetare biomedicală, unde cercetătorii sunt recrutaţi dintre postdoc­toranzii cu articole de top şi programe de dezvoltare pe o direcţie independentă, spune Mircea Ivan. Concurenţa pentru posturile de cercetător universitar este foarte mare: „În general, universitatea îţi dă ceea ce se cheamă startup package, bani pentru trei-patru ani, care îţi acoperă salariul şi unul-doi angajaţi, spaţiu de laborator, consumabile etc., dar în acest timp tu trebuie să faci tranziţia la granturile pro­prii, ca să devii independent din punct de vedere financiar“.
   Pentru cercetare, în SUA, banii provin din mai multe surse: National Institutes of Health, National Science Foundation, American Association for Cancer Research, fundaţii private şi din donaţii, în total undeva la 60 de miliarde de dolari anual.

 

Rege peste un mic imperiu

 

   Pentru dezvoltarea cercetării şi în România, este nevoie de o masă critică de investigatori specializaţi în Occident, crede Mircea Ivan. „Nu unul-doi, ci un institut întreg, unde cei care conduc acum cercetarea să nu prea aibă acces“. De reţinut cum au procedat cehii: „Au cam închis ce era vechi şi au concentrat totul în unul-două institute puternice, iar acum publică în reviste foarte bune“. În România s-a procedat altfel: „Dacă este nevoie de reviste ISI ca să promovăm şi nu putem publica în cele de afară, nu-i nimic, le facem noi pe ale noastre“.
   Cercetătorul de la Indiana University spune că România are o problemă şi cu institutele de cercetare: „Nu înţeleg de ce se insistă pe menţinerea tuturor acestor institute. Doar aşa, ca să zici că ai cercetare, pe care însă nu o vede nimeni? Bine, înţeleg, e vorba de locurile de muncă, dar consumă bani fără niciun efect. Văzut din afară, fiecare şef şi profesor din România vrea să fie rege peste micul său imperiu. Dacă evităm soluţiile drastice, nu vom ajunge nicăieri“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe