Newsflash
Dosar

Calvarul medicilor pensionari

de Prof. dr. Mihai GHIUR - feb. 6 2015
Calvarul medicilor pensionari
   Ne mândrim cu medicii noştri, dar nu şi cu cei pensionaţi. Când ajung sub povara anilor şi trebuie să-şi vadă de necazurile cotidiene, aceştia sunt părăsiţi tocmai de cei care au beneficiat de serviciile lor. Sunt neprotejaţi şi respinşi de instituţiile sanitare în care şi-au exercitat profesiunea. Drept recunoştinţă, medicul pensionar ar trebui sa aibă prioritate la consultaţii, investigaţii şi tratamente şi, mai ales, la obţinerea de acte medicale de la instituţiile la care a lucrat. Ar trebui să aibă mai multă audienţă la Ministerul Sănătăţii şi la cel al muncii, pentru rezolvarea inclusiv a problemelor legate de pensionare.
Medicul pensionar nu are nici măcar o legitimaţie cu ajutorul căreia să treacă pragul anumitor instituţii. Şi avem destule exemple. Dr. G. M., de exemplu, medic primar, a primit decizia de pensionare pentru munca depusă şi limita de vârstă. Din analiza deciziei, el a constatat că nu sunt luate în calcul multe plăţi pentru gărzile efectuate la un spital de urgenţă din Capitală, precum şi alte plăţi pentru indemnizaţii la spitalele unde a funcţionat. La contestaţia făcută, Casa de pensii a municipiului Bucureşti i-a răspuns că la calcularea cuantumului de pensie sunt necesare adeverinţe de vechime emise de unităţile unde a lucrat; îi lipsesc adeverinţele pentru gărzile efectuate la spitalul amintit, pentru o perioadă aproape cinci ani.
   La solicitarea doctorului, primeşte de la spitalul respectiv un răspuns, potrivit căruia arhiva a fost deteriorată complet în urma unei inundaţii, fapt pentru care nu poate emite documentul. Astfel, totul intră într-o fundătură pe care n-a rezolvat-o nicio instanţă de judecată.
   Alt exemplu, dr. G. L., medic primar ATI, la un spitalul judeţean, şef de secţie în perioada septembrie 1983–ianuarie 1991, a primit retribuţii salariale, plata orelor de gardă efectuate şi a orelor suplimentare. După 1991, spitalul respectiv a fost transferat unui serviciu de informaţii. În acelaşi an, dr. G. L. a fost încadrată prin concurs la un spital din Bucureşti. În octombrie 2009, când i s-a întocmit dosarul de pensionare la limită de vârstă, dar nu i s-au trecut toate veniturile şi la recalcularea cuantumului de pensie a fost privată de perioada octombrie 1983–ianuarie 1991. S-a adresat spitalului judeţean pentru a obţine o adeverinţă din care să rezulte contribuţia ei în perioada amintită, însă răspunsul primit a fost stupefiant: i s-a adus la cunoştinţă că arhiva acelui spital a fost preluată de noua entitate spitalicească, transferată serviciului respectiv de informaţii şi nu se cunoaşte ce s-a întâmplat cu ea.
În urma demersurilor făcute de dr. G. L. la respectivul serviciu de informaţii, răspunsul primit arăta contrariul: nu a fost preluată nicio arhivă şi deci nu se află în posesia noului spital. Unde se află atunci arhiva, ne întrebăm noi?
Din păcate, cei doi medici nu sunt singurii în această situaţie. Pare un lucru lipsit de logică faptul că, la vârsta la care ar trebui să se odihnească, aceşti medici sunt hărţuiţi tocmai de instituţiile la care şi-au desfăşurat activitatea. Pensiile, deşi mici, sunt reduse prin abandonul total al celor care ar fi trebuit să-i sprijine şi să le fie alături la sfârşitul activităţii. În acelaşi timp, îi rugăm pe medici să rămână să lucreze în ţară sau, dacă sunt plecaţi, să se întoarcă.
Implicarea cu mai mare responsabilitate a reprezentanţilor Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii, Casei de Asigurări de Sănătate şi ai Casei de Pensii în rezolvarea acestor probleme, singurele instituţii abilitate, ar putea restabili poziţia şi drepturile acestor medici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe