Newsflash
Diverse

Zilele pediatriei ieşene

de Dumitru ŞERBAN - dec. 6 2012
Zilele pediatriei ieşene
   În perioada 25–27 octombrie a.c., la Iaşi, s-au desfăşurat Zilele pediatriei ieşene „N. N. Trifan“ – ediţia XXV. Organizatori au fost Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi, Societatea Română de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“, Societatea Română de Medici şi Naturalişti, Societatea Română de Nefrologie Pediatrică, Societatea Română de Hematologie şi Oncologie Pediatrică, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România. Conferinţa a abordat o serie de teme de actualitate: copilul cu boală renală; tulburările de coagulare; varia. De asemenea, în cadrul evenimentului, au fost susţinute şi cursuri preconferinţă, dar şi un simpozion dedicat asistenţilor medicali (cu temele: îngrijirea copilului cu afecţiuni renale şi hemato-oncologice; rolul asistentului medical în îngrijirea copilului sănătos şi bolnav; implicarea serviciilor paraclinice în practica pediatrică).
   Am stat de vorbă cu dr. Mihaela Munteanu, coordonatoarea programului de dializă pediatrică din Secţia pediatrie IV a Spitalului Clinic deDr. Mihaela MunteanuUrgenţă pentru Copii „Sf. Maria“ Iaşi, unul din organizatorii manifestării.
   Oferiţi-ne, vă rog, câteva detalii despre acest eveniment. Aţi mai fost implicată şi la alte ediţii?
   – Clinicii noastre i-a revenit onoarea de a găzdui această manifestare ştiinţifică, ajunsă o tradiţie în Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi. A fost iniţiată acum 25 de ani, de profesorul Nicolae Trifan. Erau încercări timide, dar tenacitatea dumnealui şi insistenţa deosebită faţă de colaboratori a făcut ca această manifestare să prindă contur şi să se extindă. Cred că este una dintre puţinele manifestări pediatrice care au asemenea vechime şi anvergură la momentul actual. Concret, adună pediatrii din toată Moldova şi nu numai. De foarte multe ori, invităm şi personalităţi din afara ţării, din multe alte centre universitare. Aceasta oferă un cadru benefic pentru schimburi de experienţă, pentru mixaj de idei, pentru stimularea cercetării medicale, cu scopul de a spori calitatea îngrijirii copilului. La această ediţie, am beneficiat de vizita colegilor de la Chişinău, de la Universitatea „Nicolae Testemiţanu“, trei profesori universitari, care au prezentat teme interesante, realizate în urma experienţei proprii. Aceştia s-au arătat încântaţi de calitatea ştiinţifică a lucrărilor prezentate. Cred că a fost benefic acest schimb de idei.
   În programul manifestării a fost un simpozion dedicat asistenţilor medicali…
   – Aceştia joacă un rol la fel de important ca şi medicul, iar noi, cel puţin în îngrijirea copilului, nu trebuie să facem disjuncţie între medic şi asistentă. Este o colaborare, nu neapărat o subordonare. Iniţiatorul acestui simpozion al asistentelor a fost prof. dr. Ovidiu Brumaru. Dumnealui ne-a insuflat şi această înclinare către nefrologia pediatrică, a creat staţia de dializă pediatrică, care funcţionează în incinta Spitalului de Copii „Sf. Maria“. Încă de la prima ediţie, ceilalţi colegi au preluat ideea, aceasta a prins contur şi, practic, a căpătat o dimensiune importantă. Colegii asistenţi medicali au avut foarte mulţi invitaţi din alte centre, la paritate cu participanţii locali. Ei au şi acordat premii, selectând lucrările cele mai interesante, pe nişte criterii foarte bine stabilite, tocmai ca să creeze competiţie. Eu sper că simpozionul se va menţine şi la ediţiile viitoare.
   Care a fost argumentul pentru cursurile precon­fe­rinţă de anul acesta?
   – Zilele pedia­triei ieşene nu se adresează numai specialităţilor îngus­te. Fiind, oarecum, structuraţi pe anu­mite domenii de activitate în clinicile de pediatrie din Iaşi, trebuie să susţinem tematica fiecărei clinici. De exemplu, pe nefrologie pediatrică, oncologie şi onco-hematologie pediatrică. Pe lângă toate acestea, trebuie să avem şi o secţiune varia, pentru a oferi şansa participării mai multor colegi. La această conferinţă, ne-am dorit să transmitem cunoştinţe multor categorii de medici, deci şi medicului de familie, pentru că trebuie să avem o colaborare între nivelul final de îngrijire medicală – spitalul judeţean sau universitar – şi medicul de medicină generală. El trebuie să ştie care sunt noutăţile în domeniu. În acelaşi timp, a trebuit să abordăm subiecte cu care se confruntă foarte des, să oferim nişte exemple. În acest context, făcând referire la ce am prezentat eu, principalele sindroame din nefrologia pediatrică sunt foarte frecvente şi adesea prost abordate sau excesiv de mult investigate.
   Câteva concluzii ştiinţifice ale manifestării?
   – Lucrările au avut rolul să deschidă orizonturi şi, chiar dacă nu au lămurit deplin problemele, au deschis apetitul pentru viitoarele manifestări sau pentru ce vom face pentru pacienţi, pentru a aborda alte investigaţii, care să crească puterea sau viteza de diagnostic. De asemenea, am dorit să fie puse la punct anumite atitudini terapeutice, pentru că pe pacient poate îl interesează mai puţin mecanismele de producere a unei boli, dar vrea să ştie cum îl tratezi şi ce-l aşteaptă. Faptul că sala a fost mereu plină poate fi un argument că manifestarea a prezentat interes şi că fiecare participant a acumulat ceva.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe