Newsflash
Diverse

Viitorul tratamentului insuficienței cardiace

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - mai 19 2017
Viitorul tratamentului insuficienței cardiace
     Între 29 aprilie și 2 mai 2017 a avut loc, la Paris, Congresul european de insuficiență cardiacă și al patrulea Congres mondial de insuficiență cardiacă acută, organizate de Asociația de insuficiență cardiacă a Societății europene de cardiologie. Participanți din toate țările lumii au trimis aproape 2.000 de abstracte ale unor cercetări științifice originale având ca temă principală insuficiența cardiacă. Succesul continuu al acestui congres este reflectat de creșterea numărului de abstracte trimise (cu 151 mai multe decât la ediția precedentă, din 2016) și de numărul mare de participanți (aproximativ 5.000) din peste 100 de țări. La congres au fost prezentate și discutate rezultatele celor mai importante studii din domeniul insuficienței cardiace. Prof. dr. Alexandre Mebazaa (Franța), președintele comitetului științific al congresului, a afirmat că nicio altă manifestare științifică nu reunește atât de multe cercetări din domeniul insuficienței cardiace.
     Sesiunile Grand Debates au fost dedicate dezbaterii unor subiecte „fierbinți”: inhibitorii de neprilysin, vasodilatatoarele, dispozitivele implantabile și revascularizarea miocardică. Prof. dr. Eugene Braunwald (SUA) a prezentat comunității cardiologice internaționale noul medicament pentru tratamentul insuficienței cardiace, LCZ696 (sacubitril/valsartan), iar prof. dr. John McMurray (UK) și prof. dr. Mariell Jessup (Franța) au încercat să aducă argumente și contraargumente pentru a stabili dacă acest medicament poate fi introdus ca tratament de primă linie pentru insuficiența cardiacă.
     Pilonul central de tratament în insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție scăzută este reprezentat de asocierea a trei medicamente: un inhibitor al enzimei de conversie (sau blocant al receptorilor angiotensinei pentru pacienții intoleranți la inhibitor), un betablocant și un antagonist al receptorilor mineralocorticoizi. „Combinația sacubitril-valsartan este nouă pentru tratamentul insuficienței cardiace, fiind susținută de rezultatele studiului PARADIGM-HF. Studiul a inclus peste 8.400 de pacienți și a demonstrat un beneficiu înalt semnificativ statistic al acestei combinații, adăugate la tratamentul convențional”, a afirmat prof. dr. McMurray.
     Pe de altă parte, prof. dr. Jessup a atras atenția că, deși rezultatele trialului PARADIGM-HF sunt extrem de încurajatoare, acesta nu este decât un singur trial, efectuat pe pacienți ambulatori, cu insuficiență cardiacă stabilă, care primeau deja un inhitor al enzimei de conversie sau un blocant al receptorilor angiotensinei. Așadar rezultatele optimiste ale acestui studiu nu au fost obținute cu sacubitril/valsartan ca „medicație de primă linie”.
     În continuare, prof. dr. Jessup a afirmat că sacubitril/valsartan este indicat doar pentru un număr limitat de pacienți și că nu există încă suficiente date pentru a-l recomanda ca tratament de primă linie. Ambii vorbitori au căzut de acord că sunt necesare și alte studii cu acest medicament.
     Beneficiile dispozitivelor implantabile la pacienții cu insuficiență cardiacă non-ischemică și ale tratamentului chirurgical pentru insuficiența cardiacă ischemică au fost și ele analizate. Prof. dr. Frank Ruschitzka (Elveția) a afirmat că, deși dispozitivele implantabile sunt salvatoare de viață pentru mulți pacienți cu insuficiență cardiacă, indicațiile lor trebuie individualizate, pentru a evita proceduri inutile și costisitoare.
     A 50-a aniversare a primului transplant cardiac (efectuat la 3 decembrie 1967 de dr. Christian Barnaard, chirurg cardiac din Africa de Sud) a fost marcată în sesiunile dedicate transplantului de cord, în care s-au discutat limitele acestui transplant, progresele în domeniu, ultimele cercetări referitoare la imunosupresie și rejetul transplantului. Lideri din domeniu au încercat să răspundă la întrebarea: „Vom putea vreodată să vindecăm insuficiența cardiacă?”. Un alt pionier al chirurgiei cardiace, prof. dr. Alain Carpentier (Franța) a prezentat detaliile invenției sale, inima total artificială, în sesiunea „Allez les Bleus! Groundbreaking French contributions to cardiology”.
     Deviza sub care s-a desfășurat congresul, „Rendez-vous with the future”, a atras atenția asupra recomandărilor celui mai recent ghid, din 2016, al Societății europene de cardiologie pentru diagnosticul și tratamentul insuficienței cardiace acute și cronice, ca noul standard în domeniu, și a pus în lumina reflectoarelor tinerii cardiologi clinicieni, reuniți în grupul „Heart Failure specialists of Tomorrow” (HoT) al Asociației de insuficiență cardiacă a Societății europene de cardiologie. Și cercetătorii tineri și tinerii urgentiști au fost încurajați să participe activ la sesiunile dedicate acestor domenii. „Obișnuim să publicăm ghiduri și cam acesta este sfârșitul poveștii”, a spus profesorul Mebazaa. „Anul acesta am oferit exemple practice despre modul în care cardiologii pot și trebuie să implementeze recomandările ghidurilor în practica lor zilnică”. În cadrul celor cinci sesiuni „Ghidurile în practica de zi cu zi”, a fost dezbătut modul în care trebuie abordate cele mai frecvente probleme ale pacientului cu insuficiență cardiacă, conform recomandărilor ghidului. Aceste sesiuni au fost centrate pe pacient, fiecare dintre ele incluzând două prezentări de cazuri clinice, care au fost ulterior analizate de experții implicați în redactarea ghidului. Participanții au avut ocazia de a-și exprima opinia și de a adresa întrebări experților prin intermediul aplicației pentru smartphone Heart Failure 2017.
     Doi eminenți cardiologi au fost distinși cu premiul „Heart Failure Association Lifetime Achievement” cu ocazia festivității de deschidere a acestui congres. Este vorba despre prof. dr. Faiez Zannad și prof. dr. Michel Komajda (Franța), care au susținut fiecare câte o conferință. Prof. dr. Faiez Zannad a discutat despre antagoniștii receptorilor mineralocorticoizi în tratamentul insuficienței cardiace, iar prof. dr. Michel Komajda despre legătura negativă dintre insuficiența cardiacă și diabetul zaharat.
     Prof. dr. Faiez Zannad a atras atenția asupra faptului că registrele Societății europene de cardiologie au demonstrat că medicamentele cu indicație de clasă IA în tratamentul insuficienței cardiace, cele cu dovezile cele mai solide, nu sunt utilizate corespunzător în practica de zi cu zi. Îngrijorarea excesivă în legătură cu deteriorarea funcției renale și apariția hiperpotasemiei la pacienții tratați cu inhibitori ai sistemului renină-angiotensină-aldosteron și antagoniști ai receptorilor mineralocorticoizi reprezintă bariere importante pentru adoptarea tratamentelor eficiente, bazate pe dovezi. În final, a concluzionat el, ne aflăm încă la începutul revoluției antagoniștilor receptorilor mineralocorticoizi, noi molecule, mai bine tolerate, fiind deja cercetate în studii clinice.
     În conferința sa, prof. dr. Komajda a subliniat faptul că multe din medicamentele antidiabetice sunt fie contraindicate la pacientul cu insuficiență cardiacă, fie se asociază cu un risc crescut de agravare a acesteia. Este vorba despre sulfonilureice și glitazone, dar și despre unii inhibitori de DPP-4 (dipeptidil peptidază-4), ca saxagliptin. Mai mult, sunt semne de întrebare și în legătură cu analogii de GLP-1 (glucagon-like peptide-1 receptor agonists), ca liraglutid.
     Prof. dr. Komajda a discutat și despre un medicament nou din clasa SGL 2 (sodium glucose co-transporter 2) inhibitor, empaglifozin, care ar putea deveni tratamentul de elecție pentru pacienții cu diabet și insuficiență cardiacă. Empaglifozinul a fost testat într-un studiu mare, EMPA-REG OUTCOME, care a demonstrat reducerea semnificativă a numărului de internări pentru insuficiență cardiacă, dar și alte beneficii. Rezultatele au fost atât de spectaculoase, încât empaglifozinul urmează să fie testat chiar și la pacienții cu insuficiență cardiacă fără diabet zaharat. 
     În sesiunea de Late-Breaking Trials au fost aduse la cunoștința participanților rezultatele ultimelor studii de insuficiență cardiacă. Studiul EDIFY (Effect of ivabradine in patients with heart failure with preserved ejection fraction) a evaluat dacă reducerea frecvenței cardiace cu ivabradină ameliorează funcția diastolică, capacitatea de efort și NT-proBNP la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată. Studiul a inclus 171 de pacienți din opt centre și a concluzionat că nu există beneficii ale scăderii frecvenței cardiace la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată tratați cu ivabradina.
     Un alt studiu cu rezultate descurajatoare, prezentat la Paris, a fost RELAX-AHF-2, care a inclus aproximativ 6.600 de pacienți internați pentru insuficiență cardiacă acută. În acest trial, serelaxina, un hormon uman recombinant cu efecte vasodilatatoare, nu a atins obiectivele primare ale studiului, adică nu a adus un beneficiu asupra mortalității cardiovasculare la 180 de zile, iar reducerea agravării insuficienței cardiace după cinci zile de tratament cu serelaxină nu a fost semnificativă. Serelaxina a fost sigură, fără efecte secundare, însă fără beneficii certe.
     Studiul INTERCHF (International Congestive Heart Failure) a demonstrat că există o relație invers proporțională între rata de deces prin insuficiență cardiacă și nivelul economic al unei țări. Cu cât țara este mai săracă, cu atât mai mare a fost mortalitatea prin insuficiență cardiacă. Acest studiu observațional s-a desfășurat pe un lot de 5.823 de pacienți din 16 țări, grupate în șase regiuni: Africa, China, India, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și America de Sud.
     Prof. dr. John Teerlink (SUA), în numele investigatorilor studiului CHART-1, a afirmat că injecțiile intramiocardice cu celule stem cardiopoietice se asociază cu beneficii asupra remodelării ventriculului stâng la pacienții cu insuficiență cardiacă ischemică. Cel mai semnificativ efect a fost observat la pacienții care au primit mai puțin de 20 de injecții. În studiul CHART-1 s-au folosit propriile celule stem mezenchimale ale pacientului ca bază pentru răspunsul reparator. Acest studiu a randomizat 271 de pacienți cu insuficiență cardiacă cronică avansată, de etiologie ischemică, având fracția de ejecție mai mică de 35%. Modificările structurale și funcționale ale ventriculului stâng au fost evaluate la 26, 39 și 52 de săptămâni. Beneficiile acestor injecții observate la 52 de săptămâni s-au menținut după ajustarea în funcție de vârstă, tensiunea arterială sistolică, istoricul de infarct miocardic și fracția de ejecție a ventriculului stâng. Totuși, prof. dr. Teerlink a menționat că pacienții care au primit mai puțin de 16 injecții au prezentat o ameliorare mai semnificativă decât cei care au primit peste 20 de injecții, ceea ce sugerează un efect de „plafonare”.
     Studiul MultiSENSE a fost prezentat de dr. Roy Gardner (Marea Britanie). Acest studiu a arătat că un dispozitiv multisenzor poate identifica perioadele de timp cu un risc crescut de evenimente asociate insuficienței cardiace, o alertă pozitivă indicând un risc mai mare de zece ori de astfel de evenimente. Investigatorii au concluzionat că evaluarea dinamică prin utilizarea alertelor poate identifica automat perioadele de timp în care pacienții se află la risc crescut de agravare a insuficienței cardiace, fiind utilă pentru trierea mai bună a resurselor adresate acestei populații vulnerabile de pacienți.
     Este demnă de menționat organizarea excepțională a acestui congres, gazdele luându-și toate măsurile de siguranță necesare, în lumina evenimentelor recente de la Paris și a alegerilor prezidențiale care au provocat dezbateri ample în mass-media locală. Au fost stabilite data și locul de desfășurare ale viitorului congres, 26–29 mai 2018, la Viena (Austria), reprezentanții Asociației europene de insuficiență cardiacă punctând încă de pe acum temele care vor fi abordate și invitând participanții să își pregătească din timp lucrările științifice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe