Newsflash
Diverse

Vaccinologia în dialog deschis

Vaccinologia în dialog deschis
     Asociația Medicilor de Familie București (AMFB) a organizat, la finalul anului 2015, tradiționala Conferință regională „Medicul de familie – practician și manager“, ajunsă la a cincea ediție, împreună cu Patronatul Medicilor de Familie București–Ilfov (PMFB). Dacă la prima ediție conferința a abordat în principal problemele legate de sănătatea mintală, ulterior, tematica s-a diversificat, abordând și elemente de pediatrie. Tematica acestei ediții a fost generată de golul de informație existent în ceea ce privește organizarea cabinetelor medicale.
     De ce a fost nevoie de o schimbare a temelor? În anul 1999, cabinetele de medicina familiei au fost privatizate în mare viteză, s-ar putea spune chiar peste noapte, o dată cu începerea reformei sistemului de sănătate. Ne-am trezit peste noapte că trebuie să devenim angajatori, am primit o multitudine de sarcini și a trebuit să încheiem o multitudine de contracte, fără să știm de fapt nimic despre aceste lucruri. Evident că nimeni nu ne-a îndrumat, deși ar fi fost absolut necesar, așa încât a trebuit să aflăm singuri, cea mai mare parte dintre noi, cum să ne ocupăm de mica noastră afacere. Ne pregătisem să fim medici de familie și a trebuit să învățăm să fim patroni, administratori, contabili, operatori pe calculator, lucruri pentru care nu am fost pregătiți. Nicio altă specialitate medicală din România nu a fost aruncată la fel în torentul privatizării așa cum a fost această specialitate.
     Cum era de așteptat, lucrurile nu au mers deloc bine. Finanțarea în medicina primară a scăzut, deși inițial promitea a fi baza reală a unui sistem în reformă profundă. Unii medici s-au speriat și au renunțat, majoritatea însă a rămas și s-a străduit să țină pasul. Ceea ce a urmat însă nu a mai fost o reformă, ci o perpetuă peticeală în direcția vremelnic trasată de fiecare nou decident din sănătate. Ar fi fost nevoie de o eminență cenușie și de o strategie solidă, creionată pe termen scurt, mediu și lung și străbătută pas cu pas, fără abatere de la linie. Acest lucru nu s-a întâmplat.

 

Pași corecți în direcția potrivită

 

  De câțiva ani, încercăm în această conferință să găsim soluții, să creionăm strategii, să dezbatem oportunități și să căutăm exemple de colegi care au reușit. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) din care AMFB face parte, și-a urmat calea firească a oricărei societăți profesionale. Astăzi s-a conturat un grup de lucru care să se ocupe de structurarea unei strategii de reformă a medicinii primare în România, în concordanță cu câteva elemente fundamentale. Primul element ar fi definirea medicinii de familie. Avem o definiție europeană actualizată a specialității noastre, disponibilă pe pagina web a Wonca Europe – organizație europeană a medicilor de familie, parte a World Wonca, la care este afiliată și SNMF. Această definiție include toate valențele specialității noastre, specialitate academică în care se ajunge după o pregătire postuniversitară printr-un rezidențiat cu tematică specifică și durată de trei ani. Tematica actuală însă, după care se învață medicina familiei în România, este desuetă și necesită o revizuire de proporții, care să țină cont atât de definiția menționată, cât și de tendințele internaționale. În prezent, în departamentul profesional-științific al SNMF se lucrează la un job description al specialității și la ajustarea unei curricule de pregătire prin rezidențiat după modele internaționale deja consacrate.
Discuții despre tipuri de organizare a cabinetelor
 
În al doilea rând, trebuie spus că medicina familiei este baza oricărui sistem de sănătate și constituie specialitatea cea mai apropiată oricărui pacient. Medicul de familie este primul contact al pacientului cu sistemul de sănătate și cel care integrează toate informațiile medicale ale acestuia. În contextul actual, în care ne confruntăm cu polipatologii și este nevoie de o abordare multidisciplinară, este imperios necesară o coordonare a informațiilor legate de pacient și, poate, de o coordonare eficientă a echipei de îngrijire. Există un consens internațional asupra faptului că sinteza diagnostică și terapeutică a pacientului se face de medicul său de familie și că profilaxia bolilor – de asemenea fundamentală – este tot apanajul acestei specialități. De aceea, orice strategie a unui sistem de sănătate trebuie să plece de la poziția esențială a medicinii de familie, care are rolul de a filtra drumul pacienților către eșaloanele superioare din sistem prin rezolvarea episoadelor de îngrijire – fie profilactice, fie curative – chiar de la primul nivel. Pentru ca acest lucru să fie posibil, baza sistemului trebuie asigurată logistic și finanțată corespunzător.
 
 

Idei, teme și strategii

 

     În paralel cu societatea profesională, medicii de familie au simțit nevoia să se organizeze și într-o structură care să le apere interesele din punct de vedere patronal. Astfel au apărut patronatele locale și reunirea lor într-o organizație națională: Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Poate părea de neînțeles de ce a fost nevoie de o a doua structură, dar dacă ești în interiorul specialității, conceptul deja este bine clarificat. Medicii de familie, ca profesioniști, aderă la societatea profesională urmărind strict creșterea nivelului lor profesional. Cabinetele medicilor, ca structură economico-financiară, entități cu cod fiscal și contabilitate, aderă la patronat ca unități cu scopuri economice, ale căror interese să fie protejate.
Dezbaterea despre noul Cod fiscal
 
     E poate greu de înțeles din afara specialității sau chiar din afara țării, unde aceste concepte sunt uneori criticate în necunoștință de cauză, dar din interior, unde activitatea de medicina familiei, în România, este atât de complexă, lucrurile se văd și se structurează altfel, după nevoile membrilor. În mod firesc, așa cum, în cabinete, activitatea profesională se împletește cu activitatea economică, financiară, administrativă, tot așa cele două organizații cooperează foarte bine. Desigur, armonia nu este perfectă. Istoric SNMF este mai experimentată, mai bine organizată și structurată, dar activismul comun al celor două organizații se derulează mereu în paralel, experiența  lor încercând să se armonizeze. Lucrurile nu merg perfect, există încă probleme importante de organizare și comunicare, trecem printr-o criză de personal ca toată medicina românească, aceeași lentoare – sau să fie lehamite (!?) –, iar neîncrederea în orice forme de asociere se manifestă și aici. Cred însă că nu mai există niciun dubiu că medicii de familie astăzi sunt recunoscuți ca formă de organizare și că, uniți în momente grele, au reușit să își mențină cu mare greutate subtila independență profesională, în ciuda atacurilor virulente chiar din partea celor care ar fi trebuit să conducă strategia de reformă pe calea ei normală.
     Din aceste motive, reuniunile pe care le organizăm sunt mixte, profesional-științifice și patronale. Ele încearcă să răspundă unor nevoi crescânde ale acestor specialiști, aici se nasc idei, se stabilesc teme și se clădesc strategii. Conferința noastră mixtă din decembrie este exact o reuniune de acest tip.
Dr. Rodica Tănăsescu
 
     În această conferință, activitatea Grupului de strategii al SNMF a fost reprezentată de colegii dr. Marina Pârcălabu, președinta PMFB, vicepreședintă FNPMF și dr. Liviu Oprea, vicepreședinte SNMF și proaspăt președinte al Colegiului Medicilor din Iași. Ei au atins, în dezbaterile pe care le-au coordonat, două probleme esențiale în medicina familiei astăzi: noi forme de organizare care să avantajeze medicii de familie și să promoveze creșterea calității actului medical din cabinete, precum și schimbările financiare aduse de implementarea Noului cod fiscal, care afectează masiv cabinetele noastre începând cu luna ianuarie 2016.

 

Tradiție de sărbătoare

 

     De câțiva ani, căutând perioada cu un mai mic impact profesional, cei doi organizatori – AMFB și FNPMF – au dorit să plaseze acest eveniment în ultima lună a anului. Decembrie este un moment bun pentru bilanțuri, un prilej  de analize amănunțite, dar și o lună de sărbătoare cu tradiții minunate. Sondajele efectuate de organizația noastră au arătat că medicul de familie reușește cu mare dificultate să găsească înlocuitor pentru orele de cabinet, iar restricțiile actuale, care nu îi permit dezvoltarea profesională decât cu multe sacrificii, l-au făcut să își dorească mutarea conferințelor pregnant pe perioada sfârșitului de săptămână. Pentru a răspunde dorințelor lor, manifestările noastre s-au deplasat temporal către zilele libere. În alte state, medicilor li se asigură financiar deplasarea la cel puțin o conferință de specialitate în afara țării, ore speciale dedicate studiului sau alte facilități pentru a avea în final o calitate crescută a actului medical. Așa se explică, de exemplu, că la conferințele europene de medicina familiei, Spania este amplu reprezentată (peste 600 de participanți în fiecare an, inclusiv cu lucrări, ateliere, postere), în timp ce românii abia reușesc să se numere pe degete. Nu există finanțare specială pentru acest scop, taxele de participare sunt enorme în comparație cu câștigurile medicului de familie.

 

Sesiuni cu impact

 

     Sesiunile dedicate sănătății mintale au fost organizate de dr. Cristian Sever Oană, coordonatorul Grupului de sănătate mintală a SNMF și dr. Ileana Efrim, membră al aceluiași grup de lucru, un grup implicat atât în manifestările de medicina familiei, cât și în cele internaționale (Wonca Europe 2015 – Istanbul, Congresul internațional de psihiatrie – WPA, București, 2013 și 2015). Conferința a fost deschisă printr-un panel de discuții privind complianța la medicație și intrarea în psihoterapie, suicidul ca risc profesional în medicină, medicii în trauma colectivă, adicții și partea de transfer – contratransfer, precum și somatizările – câmp de întâlnire între medicina corpului și medicina sufletului. La panel, moderatorul sesiunii, dr. Cristian Oană i-a avut invitați pe dr. Ana Maria Iordache, dr. Vlad Stroescu, dr. Gabriel Diaconu, Andreea Maga, Sanda Lepoiev.
     Dezbaterile din acest an, cu impact puternic în rândul colegilor, au reușit să atragă medici de familie, dar și psihiatri, neurologi, psihologi, terapeuți, specialiști în sexologie, una din dezbaterile din acest an fiind legată de sănătatea psihosexuală a femeii. Dezbaterea a fost susținută de dr. Adrian Văduva – medic primar Obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“, dr. Cristian Poalelungi, medic specialist Obstetrică-ginecologie – Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“, dr. Anca Popa – medic primar Obstetrică-ginecologie. Moderatorul sesiunii a fost dr. Cristian Sever Oană.
Dr. Adrian Abagiu
 
     Și alte sesiuni au avut un impact puternic asupra colegilor: sesiunea despre problemele de sănătate mintală pediatrică (dr. Ileana Efrim, dr. Irina Radu, prof. dr. Iuliana Dobrescu, dr. Ana-Maria Davițoiu, dr. Elena Brănaru); drogurile la adolescent (dr. Daniela Ștefănescu, dr. Dan Abagiu, dr. Irina Martinescu); vaccinologia pentru medici – Managementul indicațiilor, contraindicațiilor la vaccinare și a reacțiilor adverse (organizator – Grupul de vaccinologie al SNMF, invitați: dr. Adriana Pistol, prof. dr. Alexandru Rafila, dr. Mihai Craiu, dr. Mădălina Vesa, dr. Daniela Ștefănescu, dr. Cristiana Barbu, dr. Dorica Sănduțu. Moderator dr. Gindrovel Dumitra); managementul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, gestațional și al copilului (organizator, grupul de diabet al SNMF, coordonat de dr. Daciana Toma).
     Conferința AMFB a avut loc, în acest an, în perioada 11–13 decembrie, fiind precedată de o manifestare organizată special pentru pacienții preocupați de problema vaccinării. Despre această manifestare, coordonatorul Grupului de vaccinologie al SNMF, dr. Gindrovel Dumitra, vorbește într-un capitol separat.
Dr. Daciana Toma
 
     Un sondaj distribuit participanților la conferință ne-a furnizat informații interesante: medicii, în majoritate covârșitoare medici de familie (92%) au aflat despre această manifestare din informările efectuate de AMFB (newsletter, liste de discuții, informări scurte pe sms); temele prezentate au fost apreciate ca actualitate sau conținut științific în proporție de peste 90%, la fel și acuratețea prezentărilor sau gradul de interactivitate asigurat de dezbateri și acțiunile moderatorilor; în cifre, conferința de anul acesta a însemnat: 251 de participanți, 58 de vorbitori și 17 sesiuni științifice.

 

Trend descrescător la vaccinare

 

  Privind retrospectiv, în anul 2015 s-a continuat trendul descendent în realizarea unei acoperiri vaccinale corespunzătoare, tot mai mulți tineri părinți neacceptând vaccinarea copiilor lor, în condițiile în care această metodă de prevenție primară și-a dovedit eficiența în prevenirea bolilor infecțioase grave, de-a lungul timpului. Mai mult decât atât, anul trecut a fost marcat de două evenimente foarte importante la nivel global: la 20 septembrie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat eradicată polio­mielita cu virus poliomielitic tip 2. În același timp, în două localități din Ucraina situate foarte aproape de granița nordică a României erau confirmate două cazuri de paralizie acută flască produsă de virusul poliomielitic vaccinal tip 1 circulant, cazuri dezvoltate pe fondul scăderii acoperirii vaccinale în țara vecină la valori de aproximativ 40%.
Sesiunea pentru pacienți
 
Sesizând necesitatea informării publicului larg, membrii Grupului de vaccinologie al SNMF au deschis mai multe colaborări cu societatea civilă, dar și cu alte societăți profesionale. Lărgirea echipei, prin dezvoltarea colaborărilor în societatea civilă, a fost poate una dintre cele mai importante intervenții medicale având ca obiectiv transmiterea de informații științifice publicului larg, în limbaj adecvat, în zone cu impact mediatic. Astfel, pe parcursul anului trecut, în colaborare cu autorități locale, societăți profesionale partenere, instituții publice am desfășurat acțiuni publice în Alba Iulia, Arad, Timișoara și București.
 Grupul de vaccinologie al SNMF și AMFB au inițiat dialogul părinți–medici specialiști în Capitală, cu scopul de a aduce clarificări și sprijin pentru toți părinții care au temeri în ceea ce privește vaccinarea propriilor copii. Evenimentul s-a desfășurat în 10 decembrie, dezbaterea având loc cu ocazia conferinței noastre, cu sprijinul forumului desprecopii.ro.
 Obiectivele dezbaterii au fost: prezentarea bolilor prevenibile prin vaccinare, înțelegerea corectă a principalelor temeri legate de vaccinare, conștientizarea importanței vaccinării. Dezbaterea a fost moderată de Mihai Constantin, prezentator la TVR. Prezentări, cu date științifice și dovezi, au susținut: dr. Sandra Alexiu – președinta AMFB, Ana Măiță – președinta Asociației „Mame pentru mame“, dr. Adriana Pistol – directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, prof. dr. Alexandru Rafila – președintele Societății Române de Microbiologie, conf. dr. Mihai Craiu – medic pediatru la Institutul Ocrotirii Mamei și Copilului, George Roman – director de programe „Salvați Copiii“, dr. Gabriel Diaconu – medic psihiatru, Ovidiu Covaciu – Societatea Raționalistă Română, dr. Gindrovel Dumitra – coordonatorul Grupului de vaccinologie al SNMF.
  În deschiderea manifestării a avut loc prezentarea unui film cu informații esențiale legate de controversele despre vaccinare. Filmul intitulat „Vaccinat – dragoste, frică și vaccinuri“ a fost disponibil publicului larg pe Youtube în a doua jumătate a anului trecut.
Sesiunea de vaccinologie pentru medici
 
  În cadrul prezentărilor s-a discutat despre istoria vaccinării și a vaccinurilor, utilitatea vaccinării, bolile prevenibile prin vaccinare, cauze ale refuzului vaccinării din perspective psihologice dar și programatice, exemple de intervenții ale organizațiilor nonguvernamentale, au fost prezentate cazuri clinice de boli prevenibile prin vaccinare, dar și exemple reale pline de încărcătură emoționale. Remarcabilă a fost povestea extrem de emoționantă a dnei Ana Măiță, expusă dramatic de real, legată de un caz de poliomielită din familie.
  Părinții participanți au avut ocazia să afle răspunsuri la multe întrebări care îi frământă. Au fost discuții legate de utilitatea vaccinării, a balanței reacții adverse versus complicațiile bolilor prevenibile, a numeroaselor mituri care persistă în mediile online și nu numai, dar și despre problemele legate de aprovizionarea cabinetelor cu vaccinuri.
  A fost o întâlnire nu doar cu părinții. Au participat numeroși beneficiari ai acestor informații, respectiv bebeluși minunați pentru care, în calitate de organizator, am simțit încă o dată că este necesar un efort din ce în ce mai mare pentru a-i menține sănătoși și a-i feri de boli cumplite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe