Newsflash
Diverse

Vaccinarea și sănătatea publică

de Dr. Cristian TEODORESCU - apr. 15 2016
Vaccinarea și sănătatea publică

     Scăderea acoperirii vaccinale în România încă reprezintă o realitate și una dintre principalele amenințări pentru sănătatea populației. Medici de laborator, epidemiologi, specialiști în boli infecțioase, pediatri și medici de familie au participat, la 2 aprilie, la cea de-a patra ediție a Conferinței naționale „Actualități în vaccinologie – RoVaccin 2016“, la București. Evenimentul a fost coordonat de prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), și a cuprins mai multe prezentări științifice și mese rotunde de discuții pe marginea subiectelor dezbătute. Specialiștii din domeniul medical prezenți, alături de reprezentanți ai societății civile și ai autorităților au căutat soluții de eficientizare a Programului național de vaccinare (PNV).

 

Legea sănătății obligatorii

 

     În contextul agravării situației legate de vaccinare în România, dar și a situației internaționale actuale, odată cu apariția unor cazuri grave de boli prevenibile prin vaccinare (difterie, poliomielită, rujeolă, rubeolă) și a unui aflux de refugiați și emigranți din zone în care sistemele de sănătate nu sunt funcționale, Ministerul Sănătății a solicitat, în vara anului 2015, redactarea unui proiect de lege al vaccinării, urmând ca dezbaterea publică și cea parlamentară să definitiveze forma acestuia. Despre obiectivele și implementarea acestui proiect au vorbit prof. dr. Alexandru Rafila și dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).
     Prof. dr. Alexandru Rafila a precizat că ministerul a constituit, în acest scop, un grup tehnic multidisciplinar, alcătuit inclusiv din reprezentanți ai altor ministere ori agenții cu responsabilități în domeniu. Principiile acestui proiect de lege sunt: asigurarea neîntreruptă a resurselor și a vaccinurilor necesare PNV, informarea și consilierea permanentă a părinților și populației, înființarea unor structuri de coordonare la nivel național și județean. Comisiile județene de vaccinare ar putea prelua cazurile de refuz sau ezitanții, pentru consiliere și aplicarea normelor legale. Înființarea în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a Grupului tehnic de coordonare a activității de vaccinare ar urma să aibă ca rezultat rezolvarea eventualelor disfuncționalități. Un alt principiu prevede întărirea rolului Registrului electronic național de vaccinări și organizarea acestuia ca suport al activității de vaccinare.
     Proiectul va avea în vedere responsabilizarea explicită a fiecărui nivel implicat în derularea PNV, de la Ministerul Sănătății, INSP ori Direcția de Sănătate Publică (DSP), la medici de familie sau alte tipuri de cadre medicale. Potrivit proiectului, autoritățile își vor asuma eventualele complicații apărute ca urmare a vaccinării, dar și părinții vor putea suporta sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale. De altfel, este prevăzută împuternicirea organismelor de reglementare a profesiilor medicale (Colegiul Medicilor din România, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România etc.) de a analiza încălcarea deontologiei membrilor lor privind răspândirea de informații nevalide științific și aplicarea măsurilor potrivite.

 

Situația din România

 

     Printre beneficiile vaccinării la nivel de individ se numără protecția față de infecție și de boala manifestată clinic și prevenirea complicațiilor și decesului. La nivel de societate, vaccinarea asigură imunitatea de grup, prevenirea epidemiilor și scăderea costurilor de îngrijire medicală: „Cred că sunt suficiente argumente pentru orice părinte responsabil să dorească să-și vaccineze copilul“, a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila. Acesta precizează că unul dintre principalii actori care ar trebui să fie interesat de încurajarea programelor de vaccinare a copiilor sau adulților este Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în contextul scăderii costurilor îngrijirilor medicale, fiind mai ieftin să previi decât să tratezi.
     Vaccinurile previn 2,5 milioane de decese anual și asigură, în condițiile actuale, protecția față de 27 de boli. În țara noastră, programul național asigură prevenirea prin vaccinare a următoarelor patologii: difteria, poliomielita, rujeola, tuberculoza, tetanosul, infecția cu Haemophilus influezae tip B, rubeola, gripa, tusea convulsivă, hepatita B și oreionul. Profesorul Rafila subliniază că „unul dintre argumentele celor care se opun vaccinării sunt legate de faptul că în România se fac obligatoriu 27 de vaccinuri, ceea ce este total neadevărat, pentru că unele dintre aceste boli nu există în regiunea noastră geografică“.
     Un succes important al programelor de vaccinare a fost eradicarea variolei din 1979, vaccinarea fiind oprită din 1980. Un parcurs aproape similar l-a urmat poliomielita. Anul 2007 a fost unul de cotitură în cadrul programului de vaccinare împotriva acestei patologii, când 400 de milioane de copii au fost vaccinați în cadrul unei campanii globale. Consecințele au fost favorabile, cu reducerea numărului de cazuri de la 350.000 în 1988, în 125 de țări endemice, la 357 de cazuri în 2014, în trei țări endemice.
     Rezultatele vaccinării antipoliomielită în România arată că în perioada 1987–1991 a avut loc o scădere a numărului de cazuri cu 99,3%, comparativ cu perioada 1957–1961. Ultimul caz a fost înregistrat în 1992, într-o comunitate defavorizată. Deși mulți vorbesc despre efectele nefaste ale vaccinării, Alexandru Rafila subliniază că imaginea sechelelor poliomielitei era frecventă inclusiv pe străzile din țara noastră, în urmă cu 50 de ani, tocmai din cauza prezenței infecției și a nevaccinării: „Dacă nu acționăm acum, dacă nu avem un cadru legal care să ne permită să avem la dispoziție în permanență vaccin, o să ajungem să înregistrăm cazuri de boli care pot fi prevenite prin vaccinare tot mai multe, tot mai grave și cu consecințe incalculabile“, spune profesorul Rafila. Deși legea va impune obligații și vor exista inclusiv metode de sancționare, se vor lua în considerare și alternative la sancțiuni, bazate pe informare, consiliere și acordarea unor stimulente. Dr. Adriana Pistol, vicepreședinta Societății Române de Epidemiologie, atenționează că „este o mare nevoie de reglementare unitară, articulată, care să aducă responsabilități pentru toate serviciile din sistem“.
     În ceea ce privește acoperirea vaccinală din țara noastră, dacă datele din 2014, pentru unele antigene, înregistrau valori sub 90%, în pofida recomandărilor Organizației mondiale a sănătății (OMS) de 95%, situația din 2015 este mult mai îngrijorătoare. Acoperirea pentru vaccinul BCG 1 a fost de 94,9%, HEP B3 de 89,8%, DTP 4 și IPV 4 de 60,7%, ROR 1 de 85,8% și Hib 4 de 60,7%.
     Una dintre cauzele scăderii acoperirii vaccinale este lipsa vaccinului, datorat dificultăților de producție ori a numărului scăzut de producători. Și refuzul părinților este o cauză, atenționează Alexandru Rafila, în contextul apariției a tot mai multor campanii antivaccinare, foarte bine structurate, dezvoltate de adepți ai unui comportament „naturist“, care sprijină ideea imunizării prin boală.

 

Vaccinul anti-HPV și la bărbați

 

     Infecțiile cu virusul Papiloma uman (HPV) ale tractului genital sunt cele mai frecvente boli transmise pe cale sexuală, peste 50% din femei manifestând acestă patologie în forme asimptomatice sau autolimitante, odată cu începerea vieții sexuale. Prof. dr. Victoria Aramă (Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș“) a detaliat particularitățile celor trei tipuri de vaccinuri profilactice anti-HPV: bivalent, tetravalent și 9-valent.
     Infecția cu HPV oncogen implică riscul apariției cancerelor de col uterin, vulvă, vagin sau canal anal. HPV 16 și 18 sunt înalt oncogene, responsabile de 70% din cancerele de col uterin. HPV 6 și 11 prezintă un risc oncogen redus, responsabile de 90% din condiloamele genitale. Vaccinul bivalent conține proteine non-infecțioase ale HPV 16 și 18, iar la cel tetravalent se adaugă HPV 6 și 11. Vaccinul 9-valent conține însă proteine non-infecțioase ale HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.
     La femei poate fi utilizat oricare din cele trei tipuri de vaccinuri. În plus, în contextul în care 9.000 de bărbați sunt afectați anual de cancere cauzate de HPV, le sunt recomandate și lor vaccinurile tetra sau 9-valent. De altfel, șapte din zece cancere de bază de limbă, amigdale sau faringe sunt legate de HPV, iar șase din zece cancere peniene au aceeași etiologie.
Alexandru Rafila, Florin Buicu, Diana Loreta Păun, Gindrovel Dumitra, Gabriela Alexandrescu și Adriana Pistol explică presei de ce a scăzut acoperirea vaccinală în România
 
     Adepților campaniilor antivaccinare le este adus la cunoștință că vaccinul anti-HPV conține antigene virale – particule similare virusului (virus-like particles) care mimează structura virusului nativ, dar nu conține acid nucleic viral, fiind lipsit de infecțiozitate. Prof. dr. Victoria Aramă precizează că momentul optim pentru vaccinare este înaintea debutului activității sexuale, iar imunitatea naturală după infecția HPV este redusă, tranzitorie, nu protejează împotriva bolii, iar riscul unei reinfectări se menține pe toată perioada vieții. Răspunsul imun indus de vaccin se poate menține peste nivelul indus de infectarea naturală pentru cel puțin 20 de ani.

 

Cheia succesului

 

     Prof. dr. David Greenberg (Universitatea Ben-Gurion, Israel) a susținut o conferință legată de importanța comunicării în vaccinare. Acesta a atenționat că, la nivel global, 380 de copii mor zilnic din cauza rujeolei și 300 de copii vin pe lume cu sindrom rubeolic congenital, cu toate că vaccinurile sunt disponibile, eficiente și accesibile. Țara noastră are cel mai ridicat nivel al mortalității infantile din Uniunea Europeană, dublu față de media europeană – 27,5% din cazurile de mortalitate la copiii sub un an sunt cauzate de infecțiile respiratorii, iar 29% din cazurile apărute la copiii sub cinci ani de pneumonie. Refuzul părinților din motive religioase sau personale, acoperirea vaccinală scăzută în unele segmente populaționale, înțelegerea greșită a detaliilor privind siguranța vaccinării sau importarea bolilor din zone geografice în care acoperirea vaccinală nu este optimă pot duce la o epidemie infecțioasă. Autismul, diabetul, intoxicația cu mercur ș.a. sunt exemple de afecțiuni pe care unii le asociază eronat cu vaccinarea. Toate acestea sunt lacune în transmiterea informației corecte privind vaccinarea și importanța ei.
     „Legea vaccinării oferă soluții pentru sănătatea publică, este necesară nu pentru că cineva își dorește cu tot dinadinsul această lege care să fie coercitivă și să oblige copiii să se vaccineze, ci pentru că interesul superior al copilului este ceea ce ne interesează în acest moment și interesul pentru sănătatea populației din România“, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila.
 

Acoperirea vaccinală în România, 2010–2015 (sursa: CNSCBT)  

 

2010
2011
2012
2013
2014
2015
Ținta (OMS)
BCG 1 98,7 99 98,6 98,5 97,1 94,9 95
HEP B3  97,6 95,7 96 95,5 92,8 89,8 95
DTP 4 93,8 89,1 92,1 88,2 93,1 60,7 95
IPV 4 93,6 89,2 92,1 88 85 60,7 95
ROR 1 95 93,2 93,6 92,1 87,6 85,8 95
Hib 4

92 88 93,1 60,7 95
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe