Newsflash
Diverse

Uro-oncologie la standarde internaționale

de Demostene ŞOFRON - nov. 6 2017
Uro-oncologie la standarde internaționale
     Peste 160 de specialiști din douăsprezece țări au participat la cea de-a opta ediție a conferinței „Progrese în uro-oncologie”, care a avut loc la sfârșitul lunii septembrie la Cluj-Napoca. Manifestarea științifică a fost organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Fundația „Iuliu Hațieganu” și Institutul European de Oncologie din Milano, sub egida Asociației Române de Urologie și a Aging Male Romanian Medical Association.
     Temele abordate au vizat terapia secvențială în cancerul renal, crioterapia, crioablația laparoscopică a tumorilor renale, ablația cu radiofrecvență, cistectomia radicală laparoscopică și robotică și posibilele complicații postoperatorii asupra continenței urinare după intervenția laparoscopică și robotică. Acestea au fost discutate de specialiști de vârf ai domeniului – urologi, anatomopatologi, oncologi, imagiști, radioterapeuți – din țară și din străinătate.
     În urma celor doua zile încărcate de lucrări științifice și demonstrații de chirurgie laparoscopică 3D și robotică în direct, prof. dr. Ioan Coman, președintele congresului, a declarat: „Uro-oncologia românească este la standardele internaționale actuale. Au demonstrat-o colegii noștri în aceste zile de conferință, zile la capătul cărora putem afirma că nu avem niciun complex de inferioritate față de colegii de peste hotare”.
     Progresele în uro-oncologie au fost înregistrate în timp foarte scurt față de alte specialități chirurgicale. Pacienții cu cancer de rinichi, de prostată, de vezică urinară, de testicul pot astăzi să beneficieze de un tratament minim invaziv eficient. Dar pentru ca șansele de vindecare să fie reale, e imperios necesar ca diagnosticul să fie pus precoce.
     Prof. dr. Ioan Coman a ținut să mai precizeze că anul 2017 marchează aniversarea a 15 ani de existență a secției de urologie din cadrul Spitalului Municipal Cluj-Napoca. La acel moment, își amintește vorbitorul, doar aproximativ 20% din operații se efectuau pe cale laparoscopică, restul  fiind pe cale deschisă, prin incizii tegumentare mari, a căror simplă vedere, azi, mă înfioară.
     Astăzi, în secție se efectuează proceduri chirurgicale minim invazive, cu impact minim asupra tegumentului și incizii de câțiva milimetri. În plus, precizia este sporită, există un grad înalt de siguranță în timpul intervenției chirurgicale, iar riscurile de sângerare și de infecție postoperatorie sunt reduse. Cicatricile sunt și ele de dimensiuni reduse, necesarul de calmante este minim, toate acestea fiind detalii care marchează o diferență semnificativă de confort și stil de viață pentru pacient.
     Vorbind despre cauzele patologiei oncologice în ansamblul său, președintele congresului consideră ca acestea sunt imposibil de evitat. Stresul, alimentația, poluarea din aer și din apă, toate pot contribui la creșterea riscului oncologic. „Practic, tot ce putem face – și o spun după 40 de ani de practică medicală – este să avem grijă de viața noastră cât mai mult posibil, să ajungem cât mai des la controlul medical pentru un diagnostic oncologic precoce dacă e cazul. Cancerul precoce depistat poate fi vindecat. Există mijloace moderne de diagnosticare, de intervenție cu viză de radicalitate și speranțe mari de vindecare”, a declarat prof. dr. Ioan Coman.
     Despre chirurgia laparoscopică Single-Site – printr-o singură incizie – am discutat cudr. Nicolae Crișan: „Încercăm să promovăm această chirurgie minim invazivă, care aduce beneficii extraordinare pacienților. Rezultatele oncologice sunt peste așteptări, mai ales într-o chirurgie funcțională cum este chirurgia pelvisului, în care important este să păstrăm continența și funcția sexuală a pacientului”. Cât privește starea pacientului, orice diagnostic precoce înseamnă, din start, o șansă de vindecare mai bună, consideră doctorul. Multă vreme s-a crezut că această chirurgie minim invazivă laparoscopică sau robotică este recomandată pentru stadiile incipiente ale bolii oncologice. Tendința actuală este să se intervină minim invaziv și în bolile cu stadii avansate, existând beneficii deosebite, de confort fizic și psihic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe