Newsflash
Diverse

Turism medical în Ţara Oaşului

de Demostene ŞOFRON - aug. 14 2014
Turism medical în Ţara Oaşului
Sub egida celei de-a şasea ediţii a Zilelor medicale ale Ţării Oaşului, în această perioadă (7–9 august), se desfăşoară, la un complex turistic de lângă Negreşti-Oaş, un simpozion cu tema „Actualităţi în pneumologie“. Mai mulţi specialişti în boli pulmonare din Cluj-Napoca şi Satu Mare sunt prezenţi cu lucrări pe care le susţin în faţa unui auditoriu de peste o sută de persoane din ţară şi străinătate. Am stat de vorbă cu conf. dr. Vasile Negrean, cel de numele căruia se leagă reuşita nu numai a acestei ediţii, ci şi a celor anterioare, de la care am aflat că organizarea acestui eveniment ştiinţific de interes local şi naţional deopotrivă are bătaie mai lungă – dezvoltarea turismului medical.
 
 
 

 

De ce aţi ales această temă pentru ediţia din 2014?
Ne-am orientat anul acesta spre bolile bronhopulmonare, ţinând cont de numărul în continuă creştere a cazurilor din ţara noastră. Împreună cu specialiştii clinicilor clujene şi cei din zona Ţării Oaşului, am pus la punct un program ştiinţific care să atingă punctele de interes maxim în această patologie. Abordăm, cu această ocazie, subiecte interesante, bazate pe cele mai noi cercetări şi observaţii: pleureziile netuberculoase, corelaţiile clinico-patogenetice între apneea în somn şi sindromul metabolic, refluxul gastroesofagian şi patologia respiratorie, diagnosticul diferenţial între astmul bronşic şi BPOC, screeningul în cancerul bronhopulmonar, riscul operator la bolnavii cu afecţiuni respiratorii, pleurezia tuberculoasă, diagnosticul cordului pulmonar acut şi cronic, manifestările respiratorii în bolile endocrine, diagnosticul imagistic în bolile pleuropulmonare, manifestările respiratorii în bolile metabolice şi altele.
– Ce reprezintă fumatul în această patologie?
Fumatul este o problemă majoră de sănătate publică şi nu doar pentru această patologie. Ea cunoaşte deja alte dimensiuni, dacă ne gândim că se fumează de la vârste tot mai mici. Tinerii nu conştientizează pericolele la care se expun. Necazul vine mult mai târziu, pentru că patologia se evidenţiază la omul adult sau vârstnic, atunci când şi intervenţia noastră este mai dificilă. Ei nu conştientizează că fumatul are efecte dezastruoase nu numai asupra sistemului respirator, ci şi a sistemului circulator, imunitar, muscular şi osos. Amintesc aici: iritarea traheii şi a laringelui, mucozitatea excesivă, expunerea la infecţii, creşterea riscului de infarct din cauza blocajelor în circulaţia sângelui, reducerea masei osoase. Tot o problemă de sănătate publică este şi tuberculoza. Este boala sărăciei şi a mizeriei. Din păcate, România se clasează pe unul din locurile fruntaşe în ceea ce priveşte prevalenţa şi frecvenţa acestei boli. Depistată la timp însă, tuberculoza poate fi vindecată.
    – Pe lângă caracterul ştiinţific al manifestărilor, ce mai speraţi de la aceste „Zile“?
    Este un eveniment cu bătaie mai lungă: turismul medical. Încă de la prima ediţie, mi-am propus ca toţi participanţii să cunoască zona aceasta cât mai bine. Turism medical se face pretutindeni în lume, indiferent de natura întâlnirilor, mese rotunde, simpozioane, congrese. Este în firea lucrurilor ca organizatorii să propună oaspeţilor trasee turistice mai puţin sau chiar deloc cunoscute. Anul acesta ne vom axa pe Cimitirul Vesel şi Mânăstirea de la Săpânţa, Bixad, Huta Certeze, Centrul de ceramică Vama, Muzeul etnografic din Negreşti-Oaş. Beneficiem de aportul consistent al primarului oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, edil experimentat, implicat în tot ce ţine de dezvoltarea oraşului şi a zonei, una dintre cele mai frumoase din ţară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe