Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Timişoara - capitală regională

Viața Medicală
Prof. dr. Viorel BUCURAŞ marţi, 13 decembrie 2011
   Oraşul de pe Bega a fost, vreme de patru zile, capitala urologiei româneşti şi central-europene, găzduind în conjuncţie două manifestări de tradiţie şi prestigiu. Astfel, în zilele de 26 şi 27 octombrie, s-a desfăşurat al 27-lea Congres Naţional de UrologieRomUro 2011, ai căror artizani au fost dnii acad. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie (ARU) şi prof. dr. Florin Miclea, preşedintele evenimentului. Reunind aproximativ 300 de participanţi – în special urologi, dar şi anatomopatologi, oncologi şi radioterapeuţi –, manifestarea a reprezentat, ca de obicei, o oportunitate pentru comunitatea urologică românească de a-şi prezenta rezultatele activităţii clinice şi de cercetare din ultimul an, prin postere moderate, nemoderate şi producţii video, precum şi de a-şi îmbogăţi cunoştinţele, prin participarea la cursuri educaţionale şi simpozioane. S-au susţinut prelegeri vizând probleme de actualitate din urologie, cum ar fi: conduita terapeutică în cancerul prostatic avansat sau cu metastaze osoase; diagnosticul şi tratamentul vezicii hiperactive; noile orizonturi în managementul simptomelor aparatului urinar; tratamentul actual al hiperplaziei benigne de prostată. Au fost prezentate peste 60 de postere şi filme, vizând toate aspectele practicii urologice.
   După primele două zile de congres, ne-am „confruntat“ cu urologia regională central-europeană, în cadrul celui de-al 11-lea Central European Meeting (CEM) al Asociaţiei Europene de Urologie (EAU), desfăşurat sub preşedinţia dlui prof. dr. Viorel Bucuraş, membru în boardul European Society of Urotechnology. Prin tradiţie, această reuniune se desfăşoară în fiecare an într-una din ţările central-europene, anul acesta fiind găzduită, pentru a doua oară, de România. La această manifestare au participat peste 450 de urologi din Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria şi România, precum şi invitaţi de marcă precum dnii prof. dr. Hein Van Poppel, din Belgia, şi prof. dr. Jean de la Rosette, din Olanda, un vechi colaborator şi prieten al Clinicii Urologice din Timişoara, implicat în multiple proiecte comune, vizând în principal dezvoltarea programelor de training în laparoscopia urologică.
   Beneficiind de o excelentă organizare, manifestarea, de un înalt nivel ştiinţific, a cuprins dezbateri şi sesiuni state-of-the-art susţinute de personalităţi remarcabile ale urologiei europene pe teme precum: cancerul de prostată recidivat, rolul re-biopsiei prostatice, update în tratamentul urolitiazei, tratamentul actual al cancerului penian, rolul limfodisecţiei în cancerele urologice, update în tratamentul enurezisului şi rolul supravegherii active în cancerul de prostată. Au fost prezentate postere în nouă sesiuni paralele, fiecare, în medie, cu câte 15–20 de lucrări, prilej de a afla date şi rezultate actuale ale muncii urologilor din această parte a bătrânului continent. Şi de această dată, urologia românească a fost la înălţime, prezentându-se cu multe lucrări de valoare, apreciate de colegii noştri de peste hotare şi confirmând trendul ascendent al urologiei româneşti în cadrul comunităţii urologice internaţionale. În mod cert, această manifestare ştiinţifică şi-a atins obiectivele, atât educaţionale, cât şi de întărire a colaborării regionale între urologi, cu rezultate benefice care sperăm să apară cât mai curând.
   Le mulţumim tuturor participanţilor pentru implicare, iar celor două manifestări de prestigiu le urăm: Vivat! Crescat! Floreat!

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC