Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Terapii inovatoare în oncologie

Viața Medicală
Cosmina GRIGORE luni, 30 martie 2015
Neoplasmul mamar rămâne principala cauză de îmbolnăvire prin cancer în rândul femeilor, arăta dr. Dana Lucia Stănculeanu (Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu“ Bucureşti), în cadrul conferinţei „Terapia personalizată şi imunoterapia tumorilor maligne“, organizată luna trecută în Capitală. Aceasta a explicat direcţiile urmărite în ultimele studii clinice efectuate în vederea introducerii noilor tratamente pentru cancerul mamar, în timp ce dr. Adina Emilia Croitoru (Institutul Clinic Fundeni) a subliniat faptul că intervenţia chirurgicală este necesară, dar nu suficientă pentru vindecare.
Anul trecut au fost înregistrate atât în Europa, cât şi în SUA, mai multe molecule noi însă, foarte important, s-a schimbat aprecierea rezultatelor în studiile clinice, astfel ca supravieţuirea generală să reprezinte chintesenţa evaluării lor în stabilirea deciziei terapeutice. O schimbare importantă în atitudinea şi decizia terapeutică a cunoscut tratamentul hormonal adjuvant al pacientelor ER (receptori estrogenici) pozitive. Ele reprezintă aproximativ 75% din totalul pacientelor cu cancer mamar, restul fiind cele cu HER2 (human epidermal growth factor receptor 2) pozitiv.
Două studii clinice, SOFT (Suppression of Ovarian Function Trial) şi TEXT (Tamoxifen and Exemestal Trial), au dovedit că pot schimba perspectiva managementului pacientelor cu cancer mamar incipient ER pozitive. Obiectivul principal a fost supravieţuirea fără semne de boală. Studiul TEXT confirmă datele din studiul SOFT. Analiza combinată a lor a relevat însă şi o creştere a efectelor adverse cauzate de inhibiţia ovariană şi tratamentul endocrin, ca urmare a menopauzei induse (bufeuri, transpiraţie), problemele sexuale legate de scăderea libidoului şi uscăciunii vaginale sau accentuarea stărilor depresive. Rezultatele finale au confirmat faptul că tamoxifen cu supresie ovariană este mai eficient decât tamoxifen administrat singur, iar exemestan cu supresie ovariană este mai eficient decât tamoxifen şi supresie ovariană. Cu aceste rezultate, comunicate la sfârşitul anului 2014, se poate discuta de un nou standard terapeutic adresat femeilor cu vârsta sub 35 de ani, cu risc crescut de recurenţă, la care supresia ovariană şi administrarea de exemestan creşte supravieţuirea fără semne de boală, dar cu toxicităţi care trebuie cunoscute.
Dr. Dan Corneliu Jinga (Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti) a afirmat că identificarea căilor moleculare ale cancerului ar putea să explice de ce unele forme sunt mai grele decât altele, dar şi să ducă la tratamente concrete, nu statistice. De exemplu, aproximativ 40–60% din melanoamele maligne cutanate prezintă mutaţii la nivelul oncogenei BRAF, care conduc la activarea căilor inhibitorii din calea MAPK. Iar tratamentul inhibitor BRAF s-a asociat cu o reducere a riscului de deces prin melanom cu 63%.
Situaţia este similară şi în cazul terapiei biologice ţintite în leucemia acută limfoblastică, unde progresul se face tot prin inovaţie, după cum a subliniat dr. Nicoleta Berbec (Spitalul Clinic Colţea, Bucureşti). Noii agenţi terapeutici ţintesc o anumită celulă, sunt eficienţi şi, în acelaşi timp, au reacţii adverse minime pentru pacient. În cazul pacienţilor cu leucemie acută limfoblastică, o problemă încă nerezolvată este faptul că 40–50% din ei suferă o recădere după tratament, iar remisiunile complete se obţin mult mai greu. Pentru aceştia, tratamentele clasice au rezultate dezamăgitoare.
În ce priveşte cancerul pulmonar, prof. dr. Tudor Eliade Ciuleanu (Institutul Oncologic „Prof. dr. I. Chiricuţă“ Cluj-Napoca) a susţinut introducerea imunoterapiei ţintite; aceasta amplifică sistemul imunitar şi susţine iniţierea răspunsului imun prin agenţi anti-PDL1 şi anti-PD1.
Prezent la deschiderea conferinţei, dr. Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, a expus viziunea sa cu privire la ce priveşte noile linii de tratament: „Cred că este important să scoţi încă 2 lei din buzunar pentru a avea acces la molecule eficiente în tratamentul pacientului cu cancer. Scad costurile indirecte dacă reuşesc ca pacientului să-i fie mai bine, să stea mai mult acasă sau la serviciu şi, evident, să primească tratamentul de care are nevoie. Fără a avea un suport financiar nu există tratamente inovatoare“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.