Newsflash
Diverse

Teme în oglindă

de Dr. Ionuţ Florin LUCA-HUSTI - iul. 10 2014
Teme în oglindă
   Fiecare temă din programul International Romanian-British Summer Course – ediţia a doua a fost prezentată în oglindă, adică, pe rând, de un lector din România şi unul din Marea Britanie. Manifestarea care a abordat majoritatea ariilor neurochirurgiei s-a desfăşurat între 15 şi 17 iunie 2014, la Iaşi. Comitetul de organizare a fost condus de prof. dr. Ion Poeată, din partea României, şi de dr. Marcel Ivanov (Universitatea din Sheffield), din partea Marii Britanii. Programul ştiinţific a tratat o paletă foarte largă de teme ale patologiei neurochirurgicale (traumatologie cerebrală, patologie vasculară cerebrală, patologie tumorală spinală şi cerebrală, inclusiv tumorile de regiune pituitară). Un segment separat al manifestării a fost alocat dezbaterilor referitoare la modalităţile de pregătire a rezidenţilor în neurochirurgie şi la posibilităţile de implementare în practica de rutină a tehnicilor chirurgicale noi, făcându-se referire la utilizarea endoscopiei, a ecografiei intraoperatorii şi a tehnicilor de revascularizare cerebrală.
   Auditoriul format din peste 100 de participanţi din toate centrele universitare ale ţării şi din Republica Moldova a fost în permanenţă stimulat să intervină cu întrebări sau observaţii pe subiectele propuse de lectorii invitaţi. Au impresionat plăcut lucrările referitoare la patologia tumorală glială cerebrală prezentate de dr. Hesham Zaki din Sheffield, secondat de prof. dr. Ştefan Florian din partea echipei române, lucrările de patologie neurochirurgicală pediatrică expuse de acelaşi dr. Hesham Zaki şi, de această dată, de prof. dr. A. V. Ciurea, ca şi expunerile referitoare la patologia vasculară neurochirurgicală susţinute de dr. Umang Patel, şeful echipei neurochirurgicale de studiu al patologiei neurovasculare de la Universitatea din Sheffield, completat de prof. dr. Ştefan Florian şi prof. dr. A.V. Ciurea.
   De real interes a fost şi sesiunea dedicată patologiei spinale şi progreselor înregistrate în acest domeniu odată cu apariţia de noi metode diagnostice imagistice pentru tumorile intramedulare şi cu implementarea pe o scară din ce în ce mai largă a tehnicilor chirurgicale minim invazive. Aici, Marea Britanie a fost reprezentată de dr. Marcel Ivanov, absolvent al UMF Iaşi,  în prezent neurochirurg consultant la Royal Hallamshire Hospital din Sheffield.
   Toate prezentările au fost susţinute în limba engleză, ceea ce a facilitat schimbul de experienţă între specialiştii români şi cei britanici. Acest curs internaţional deschide o linie importantă de comunicare între centrele universitare din România reprezentate la eveniment (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara) şi cel britanic, Sheffield, contribuind la eforturile de adoptare a noilor tehnici chirurgicale şi diagnostice disponibile în domeniul neurochirurgiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe