Newsflash
Diverse

Teme de interes în practica medicală dentară

Teme de interes în practica medicală dentară

Reabilitarea orală a cazurilor complexe

Reabilitarea orală este un concept modern de abordare interdisciplinară şi în viziune holistică a pacienţilor care suferă de boli stomatologice. Majoritatea afecţi­u­nilor dentare sunt evolutive şi invalidante. Caracterul progresiv, distructiv şi ireversibil este regăsit în numeroase enitităţi nosologice. Astfel de boli necesită tratamente complexe, care trebuie selectate şi adaptate fiecărui pacient în parte. La fel de importantă este succesiunea tratamentelor, unele din domeniul medicinii dentare, altele aparţinând altor specialităţi medicale sau chirurgicale. Comorbidităţile pacienţilor trebuie să fie cunoscute, iar bolnavul trebuie abordat într-o manieră interdiscipli­nară. Creşterea speranţei de viaţă, împreună cu aceea a calităţii actului medical au dus la sporirea numărului de persoane vârstnice, multe dintre ele cu boli asociate. De asemenea, diagnosticarea precoce a bolilor şi dezvoltarea cunoştinţelor medicale îmbunătăţesc prognosticul bolilor şi oferă pacienţilor o calitate superioară a vieţii. Ca urmare a acestor procese sociale, ştiinţifice şi economice, un număr tot mai mare de consumatori de servicii medicale stomatologice se află sub diverse tratamente sau sunt înregistraţi cu comorbidităţi multiple.
Medicul dentist este pus zilnic în faţa unor cazuri clinice complexe, pentru a căror rezolvare are nevoie de cunoştinţe medicale solide şi de experienţă. Seminarul ştiinţific de reabilitare orală şi-a propus tocmai acest obiectiv, de a oferi participanţilor suportul teoretic şi logistica necesară pentru rezolvarea corectă a cazurilor clinice care necesită reabilitare orală complexă. În cadrul unui proiect cu finanţare europeană, a fost demarată crearea unui sistem de formare şi dezvoltare a com­­petenţelor în reabilitarea orală, perfecţionarea şi pro­movarea de tehnologii inovative. Proiectul „Centru de formare specialişti şi resurse în reabilitarea orală“ se derulează sub coordonarea UMF „Gr. T Popa“ Iaşi, având ca parteneri UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, Societatea Română de Reabilitare Orală, Asociaţia Medicală Română şi Universitatea „J. W Goethe“ Frankfurt. Seminarul ştiinţific desfăşurat la Cluj, la 28 aprilie a.c., a avut ca titlu generic „Conceptul de reabilitare orală în managementul pacienţilor cu patologie complexă“. Au susţinut prezentări şi conferinţe: prof. dr. Norina Forna, dr. Magda Antohe, prof. dr. Mândra Badea, prof. dr. Alexandra Roman, conf. dr. Diana Dudea, prof. dr. Michaela Mesaroş, conf. dr. Ada Deleanu, dr. Alexandrina Muntean. Temele abor­date – Criterii de succes în reabilitarea orală, Rea­bi­litarea orală a pacienţilor cu afecţiuni oncologice, Prevenţia stomatologică la pacienţii cu patologie complexă, Parametrii optici ai structurilor dentare (de la analiză la reproducerea detaliilor) – au suscitat interesul publicului. În acelaşi cadru, a avut loc şi masa rotundă cu tema Reabilitarea orală a pacienţilor cu riscuri.
La reuniune au participat peste 150 de medici dentişti, cadre didactice, medici rezidenţi şi studenţi. Succesul manifestării a demonstrat nevoia de informaţie în domeniul reabilitării orale. Au fost identificate cu această ocazie temele de interes pentru medicii din sistem, urmând ca acestea să fie pregătite şi prezentate de către specialişti cu ocazia următorului eveniment ştiinţific organizat.
Prof. dr. Radu Septimiu CÅMPIAN, decanul Facultăţii de Medicină Dentară, UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca
 

Biomaterialele în tratamentele stomatologice

Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, în colaborare cu filiala Cluj a Colegiului Medicilor Dentişti şi cu sprijinul Consiliului Judeţean, a organizat, în perioada 27–28 aprilie a.c, Simpozionul cu participare internaţio­nală  „Biomateriale utilizate în medicina dentară. 50 de ani de învăţământ preclinic în medicina dentară clujeană“. În cadrul acestuia au fost prezentate conferinţe în care au fost abordate aspecte variate privind  sinteza unor clase de materiale dentare, precum şi modalităţile de analiză a proprietăţilor fizice şi biologice ale  biomaterialelor indicate în tratamentele conser­vative şi substitutive de medicină dentară şi chirurgie oro-maxilo-facială. S-a accentuat importanţa particularizării inter­rela­ţiei mate­rial dentar – orga­nism gazdă, biologia acestor grupe de com­puşi fiind extrem de complexă şi variată, de la inducerea unor efecte potenţial toxice până la stimularea rege­nerării tisulare. Au fost propuse teme ce au acoperit o mare parte a grupelor de materiale utilizate în medicina dentară: materiale compozite de restaurare coro­nară, ceramici dentare, materiale utilizate în endodonţie, răşini de sigilare cu rol în profilaxia cariei dentare, materiale de amprentă şi altele.
Evenimentul, organizat într-unul dintre noile amfiteatre ale Facultăţii de Medicină Dentară, continuă tradiţia manifestărilor de înalt nivel ştiinţific organizate de UMF Cluj-Napoca în domeniul biomaterialelor şi al cercetării fundamentale în medicina dentară. Personalităţi în domeniul ştiinţei materialelor dentare şi al aplicaţiei clinice a acestora – prof. dr. Gottfried Schmalz şi prof. asoc. dr. Marianne Federlin (Universitätklinikum Regensburg), prof dr. Ion Pătraşcu (UMF „Carol Davila“ Bucureşti), prof dr. Sorin Popşor (UMF din Târgu Mureş), prof dr. Viorica Simon (Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca) – au susţinut interesante prelegeri alături de gazdele evenimentului, cadrele didactice ale UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca. Cercetarea fundamentală orientată spre sinteza şi caracterizarea  biomaterialelor dentare autohtone a fost reprezentată de colectivul de cercetători de la Institutul de Chimie „Raluca Ripan“ din Cluj-Napoca.
În încheierea Simpozionului, a avut loc un eveniment emoţionant pentru Facultatea de Medicină Dentară: aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Catedrei de propedeutică dentară, care a marcat introducerea  domeniului preclinic în învăţământul stomatologic din universitatea clujeană.
Varietatea tematică, îmbinarea domeniilor cercetării fundamentale cu implicaţia utilizării în practica medicală curentă a biomaterialelor dentare a atras în sala de conferinţe nu numai cadrele didactice şi studenţii Facultăţii de Medicină Dentară, dar şi medici stomatologi ce îşi desfăşoară activitatea în cabinete cu practică privată, precum şi medici rezidenţi de chirurgie OMF şi ortodonţie.

                                                        Conf dr. Diana Dudea, UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe